«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» και επισήμανε: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν».

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και πρόσθεσε: «Τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα».

Νωρίτερα, τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του στην Αθήνα και των συζητήσεων του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, αυτόν της στήριξης της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κατά την προσφώνησή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έδρα της Ολομέλειας, λίγο πριν ο κ. Γιούνκερ ανέβει στο βήμα για την εκφώνηση της ομιλίας του, ο κ. Βούτσης απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχο λέγοντας: «Οι συζητήσεις σας εδώ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Επιτροπής στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης δίνετε ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία στον αγώνα να παραμένει όρθια με αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη διαχρονική συμβολή του κ. Γιούνκερ, στην συνειδητοποίηση ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τις πληγείσες οικονομίες μέσα σε ένα περιβάλλον, που ευνοούσε, δυστυχώς, και επέβαλλε πολύ σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, «τις οποίες η ελληνική κοινωνία και η νεολαία βίωσαν». Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ παρέμεινε προσηλωμένος στην παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, ότι έχει θετική συμβολή στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, «σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοιχτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών – μελών».

«Μας δόθηκε η ευκαιρία προ ολίγων ημερών στην Διάσκεψη των Προέδρων στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης να αναφερθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον δημιουργικού προβληματισμού, αλλά και σημαντικών αντιθέσεων και αποκλίσεων από τις ηγεσίες ορισμένων κρατών – μελών στην προφανή ανάγκη για περισσότερη Δημοκρατία και για κοινωνική σύγκλιση, για ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, για τερματισμό της λιτότητας και για αλληλέγγυες πολιτικές με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Για μια νέα δυναμική και δημοκρατική νομιμοποίηση στο όραμα των λαών, όπως επίσης και στον ρόλο της ΕΕ σε διεθνές περιβάλλον. Με ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στην οποία η χώρα μας αποτελεί το σύνορο της ΕΕ. Για την καταπολέμηση των νέων εθνικιστικών και ξενοφοβικών τάσεων, που αρνούνται τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής στην παρέμβασή του.

Ομιλία Γιούνκερ

Πολλοί φίλοι, όλοι καλοί και παρόντες. Αισθάνομαι τιμή που μπορώ να απευθυνθώ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Χαίρομαι που λαμβάνω το βήμα σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Εδώ γεννήθηκε, ενσωματώθηκε και βιώνεται μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης , η Μελίνα Μερκούρη, είναι όλες οι γυναίκες και οι άντρες που είπαν Όχι στο καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Η Ευρώπη δομήθηκε σε μια θέληση όσων ανδρώθηκαν στο πεδίο των μαχών και έγιναν αρχιτέκτονες, όχι σκλάβοι της ιστορίας

Σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα φίλος της Ελλάδας, όταν πολλοί δεν δίστασαν να εκφράσουν την επιθυμία να βγει από την Ευρώπη.

Για μένα το ουσιώδες ήταν η μοίρα, η τύχη του ελληνικού λαού. Θα ήθελα με θέρμη να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό και να χαιρετίσω το κουράγιο και την θέλησή του.

Ανοίγει ένα κρίσιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πάνε μαζί και μόνο έτσι έχουν νόημα. Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα ατελές οικοδόμημα. Η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τα πάντα για να γίνει η Ελλάδα μέλος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Ηταν συγκινητικό όταν ήμουν εδώ στην ελληνική προεδρία και μπήκαν στην ΕΕ 10 κράτη μέλη.

Πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Τα Βαλκάνια έχουν ανάγκη την σταθερότητα για να μην επαναληφθούν τα δράματα που είχαμε τη δεκαετία του ’90, και η Ελλάδα είναι πυλώνας για αυτή τη σταθερότητα.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την Ένωση, να μην υπάρχουν διμερείς συγκρούσεις στα σύνορα. Αυτές οι συγκρούσεις πρέπει να λυθούν πριν οποιαδήποτε προσχώρηση. Δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης για καμία χώρα από τα Βαλκάνια.

Δεν είναι δικό θέμα να δώσω ιδέες για το όνομα της πΓΔΜ αλλά ξέρω ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσφυγικής κρίσης. Εκανε πολλά για να διατηρήσει την συμφωνία με την Τουρκία. Οι υπόλοιποι έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα και πρέπει να συμβάλλουν.

Η Τουρκία συνεχίζει να πράττει παράνομα στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίυ. Οταν συναντηθήκαμε με τον Ερντογάν τονίσαμε την υποχρέωσή του να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι δύο έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία δεν την απειλούν, θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Είχαμε πισωγυρίσματα αλλά και προόδους και τελικά τον Αύγουστο του 15 είχαμε συμφωνία. Επέμενα για την κοινωνική διάσταση και την κοινωνική προστασία, που είναι τα φτωχά παιδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Το πρόγραμμα Γιούνκερ έλεγαν πως θα είναι μια πλήρης αποτυχία. Τώρα που είναι μια επιτυχία και με τις επενδύσεις να ενθαρρύνονται, τι έχουν να πουν; Μιλάμε για 284 δις επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη, τα 8 μόνο για την Ελλάδα που είναι από τους πρώτους που αξιοποίησαν το πρόγραμμα που φέρει το όνομά μου

Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είχε ομοιότητα παρά μόνο στον θυμό που επέδειξα, απέναντι σε όσους μεταχειρίστηκαν ως εχθρούς τους φίλους μου τους Ελληνες.

Εμείς δεν έχουμε μαθήματα να δώσουμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έτυχε μια μαζικής οικονομικής βοήθειας, αλλά κατέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα προσαρμογής.

Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο ριζικά από την Ελλάδα

Ουδέποτε δεν ήμουν υπέρμαχος πολιτικής τυφλής λιτότητας και άκαμπτης.

Σήμερα προπαρασκευάζετε το μέλλον των παιδιών σας. Να συνεχίσετε τις προσπάθειες. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα.

Από τον επόμενο Αύγουστο αρχίζει μια νέα εποχή, να αποκατασταθεί και η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, αλλά και να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε σε μια διαρκή ανάκαμψη με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για να θεραπευτούν οι παθογένειες.

Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης. Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες, πρέπει να εκριζωθεί οπωσδήποτε η διαφθορά

Σε αντάλλαγμα οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος.

Καθώς η Ελλαδα ανακτά την δίκαιη θέση της στην Ευρώπη, υπολογίζω την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Θα πρέπει να μας θέσει μαθήματα και διδάγματα.

Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη.

Υποδοχή Γιούνκερ από Βούτση στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέφθασε στη Βουλή στη μια το μεσημέρι και τον υποδέχθηκε από την είσοδο της Λ. Αμαλίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Έχει ζήσει ευτυχείς και δραματικές στιγμές. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα είναι μαζί μας και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, πρώτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο ή μάλλον θα έπρεπε να το πω αντίστροφα: Πρώτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.​

Ο πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον κ. Γιούνκερ μεταξοτυπία του Νίκου Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στη γαλλική γλώσσα.