Ο οργανωτικός σχεδιασμός αλλά και οι πολιτικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής. Πρώτος στόχος να αποκτήσει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς «οργανωτική σάρκα και οστά», σε νομαρχιακό επίπεδο, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η Φώφη Γεννηματά που αναμένεται να κλιμακώσει τις πολιτικές της πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να τονώσουν το αυτόνομο στίγμα του Κινήματος Αλλαγής και να προωθήσουν την «εθνική συνεννόηση», δίνει μεγάλη σημασία στην επιτυχή ολοκλήρωση της οργανωτικής του δομής. Εκτιμά ότι η συγκρότηση των οργάνων του νέου κόμματος, ειδικά στην περιφέρεια και υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν το μήνυμα της ενότητας, της συνέχειας και κυρίως της ανανέωσης θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εικόνας του Κινήματος Αλλαγής αλλά και της εκλογικής του απήχησης. Η κυρία Γεννηματά γνωρίζει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το Κίνημα Αλλαγής στην πορεία προς τις εκλογές και την πίεση που αναμένεται να δεχθεί από την πόλωση που θα επιδιώξουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Εμφανίζεται όμως πεπεισμένη ότι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς θα περάσει τον εκλογικό πήχη του διψήφιου ποσοστού και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Η εισήγηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας αποτελεί το πρώτο βήμα για την οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής η οποία αναμένεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσει ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης:

-Μέχρι τις 30 Απριλίου θα συγκροτηθούν οι ενδεκαμελείς γραμματείες των τομέων πολιτικής και θα ανακοινωθούν οι επικεφαλής τους. Στις γραμματείες θα εκπροσωπηθούν, κατά το πρότυπο της Εκτελεστικής Γραμματείας, αναλογικά, τα κόμματα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τέσσερα μέλη θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δύο από το Ποτάμι και δύο από το ΚΙΔΗΣΟ ενώ από ένα εκπρόσωπο θα έχουν η ΔΗΜΑΡ και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης.

-Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καθοριστεί η σύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθούν σε κάθε νομό ανοιχτές νομαρχιακές συνελεύσεις. Οι νομαρχιακές επιτροπές που επίσης θα συγκροτηθούν αναλογικά ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση όλων θα είναι 11μελείς για όλους τους νομούς και 13μελείς για τους νομούς που εκλέγουν πάνω από 5 βουλευτές.

-Τον Ιούνιο θα προχωρήσει η συγκρότηση των τοπικών οργανώσεων. Οι τοπικές οργανώσεις θα στηθούν ανά Καλλικρατικό δήμο, ενώ στους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) θα συγκροτηθούν ανά δημοτικό διαμέρισμα. Οι τοπικές οργανώσεις θα εκλέξουν συντονιστικές γραμματείες που θα απαρτίζονται από 5 ή 7 μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή του δημοτικού διαμερίσματος.

Μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πανελλαδικής συγκρότησης δίδεται στον τομέα Οργανωτικού και Δικτύων που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Θα διαθέτει γραμματεία 13 μελών στην οποία θα συμμετέχει και ο υπεύθυνος του τομέα κινητοποιήσεων. Ενδεκτικό του βάρους που δίνεται στον τομέα αυτό είναι ότι εκτός από την 13μελή γραμματεία θα περιλαμβάνει 63 υπεύθυνους των περιφερειακών ενοτήτων και 262 υπεύθυνους δήμων.

Η οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής θα αποτελέσει μια ευκαιρία για μαζική «έφοδο»των στελεχών του, σε όλη τη χώρα με στόχο να προβληθεί η προγραμματική πρόταση του κόμματος και κυρίως το σχέδιο Ελλάδα.