Συνέντευξη Τύπου έδωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος στην οποία αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F-16 και στο θέμα των γαλλικών φρεγατών που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Φώτης Κουβέλης.

Οσον αφορά στην αναβάθμιση των F16 o υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την καταβολή του τιμήματος, το οποίο θα γίνει τμηματικά.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F- 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Καμμένος κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης ενώ τόνισε ότι «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον.

«Ενημερώνω τον αμερικανό ομόλογό μου για τέταρτη φορά… Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει χρήματα τα οποία δεν έχει» σημείωσε ο υπουργός Αμυνας.

Οσον αφορά τις φρεγάτες ο κ. Καμμένος είπε ότι «υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη, αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων».

Παράλληλα σημείωσε ότι σε υψηλότατο επίπεδο σε ομιλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσόν από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων, να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ένα ποσό που χρωστάει η Γαλλία στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τον Τσίπρα με τον πρόεδρο Μακρόν».

«Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα. Ετσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά τα εξοπλιστικά, υπήρχε μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών όπου λόγω της όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα αν χρειαστεί κάποια από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν να προχωρήσουν και αυτό έγινε δεκτό από όλη την αντιπολίτευση».

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας ο πρόεδρος της Γαλλίας φάνηκε θετικός προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία σε επίπεδο εξοπλιστικών με βάση την επιστροφή των συγκεκριμένων ομολόγων.

Βέβαια τα λεγόμενα του κ. καμμένου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Κουβέλης, ότι δηλαδή συμφωνήθηκε πρόγραμμα leasing για να έρθουν οι δύο φρεγάτες το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι φιαφορετική άποψη με το κ. Κουβέλη εξέφρασε και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα σχετικό μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου

Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο αναφορικά με τα εξοπλιστικά προβλήματα της χώρας, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, είπε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το πρόγραμμα «εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27. Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που πρέπει να γίνουν, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: «Όσον αφορά το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα αυτό, χρήματα τα οποία θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει εγκριθεί. Όσον αφορά όμως τις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευθεί με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα αυτό που έχει συμφωνηθεί, να παραμείνουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί για την οικονομική πολιτική. Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά είναι στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν τα έτη 2018, 2019, 2020. Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος. Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».

Σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες, ο κ. Καμμένος τόνισε πως έγιναν συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, που αφορούσαν την κατασκευή τους στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευθετηθούν. «Σε υψηλότατο επίπεδο, μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν, εξετάστηκε η πιθανότητα αξιοποίησης των 8 δισεκατομμύριων, που προέρχονται από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, και μέρος των οποίων οφείλει να επιστρέψει και η Γαλλία στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας. Αυτή ήταν και η μόνη διαπραγμάτευση που αφορά τις φρεγάτες. Σε αυτή τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον πρωθυπουργό γενικότερα για ενίσχυση της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Καμμένος μίλησε και για τις δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ, Φώτη Κουβέλη, για τις γαλλικές φρεγάτες. «Ο αναπληρωτής υπουργός έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Έχει την αγωνία του και βεβαίως έχουμε κουβεντιάσει μαζί και μάχεται για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν τα ελληνικά ναυπηγεία, όπως επιθυμεί να προχωρήσει το πρόγραμμα των F16 για να πάρει η ΕΑΒ 150 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό όταν άρχισε αυτή η διερεύνηση της υποθέσεως, το πρώτο που συζήτησα με τον κ. Κουβέλη είναι να εξετάσει και να δει τι δυνατότητες υπάρχουν αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο για να εμπλακούν τα ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή των φρεγατών. Η διαβεβαίωση από πλευράς των ελληνικών ναυπηγείων πως και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα μπορούν να ξεκινήσουν, ήταν ένα σήμα για την δική μας δυνατότητα για την εκτέλεση του προγράμματος. Αυτό δεν έχει καμία διαφορά με αυτά που είπε ο κ. Κουβέλης, εγώ και η ελληνική κυβέρνηση.» δήλωσε ο κ. Καμμένος τονίζοντας ακόμα πως: «Στόχος μας είναι τα ναυπηγεία και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να ξαναγεμίζουν με εργαζόμενους. Αυτό είναι το σήμα που εξέπεμψε ο κ. Κουβελης και καλώς έκανε».

Ο κ. Καμμένος σχολίασε και την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, πως η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο τίποτα άλλο: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την τελευταία ανακοίνωση του Ερντογάν για ειρηνική συμβίωση και θα πράξουμε και εμείς από την πλευρά μας τα πάντα γι αυτό. Αλλά από εκεί και πέρα η πιστή τήρηση των διεθνών συμφωνιών, του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των συνόρων και η αποδοχή της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας είναι προτεραιότητα για να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη».

Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει με ειρηνικά μέσα, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις. Τα δυο στελέχη που βρίσκονται όμηροι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα ότι είναι όμηροι. Αυτό μετά την τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν. Αν επιθυμεί όντως την ειρήνη, η μόνη πράξη που μπορεί να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωση».

Βενιζέλος για φρεγάτες: Η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα αδυναμίας

«Η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτώμενος για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, σημειώνοντας πως «αυτό συνιστά, δυστυχώς, βλάβη του εθνικού συμφέροντος».

«Το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι μόνο η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνισμός, η ασυνεννοησία, η έλλειψη σοβαρότητας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά, δυστυχώς, βλάβη του εθνικού συμφέροντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.