Το «ολιστικό σχέδιο» ανάπτυξης και οι πολιτικές που αυτό θα προβλέπει από τον Αύγουστο και μετά, αποτελούν πλέον τη γραμμή αντιπαράθεσης που κορυφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ανακατατάξεις, μετατοπίσεις, νέες συμμαχίες και νέα μέτωπα.

Η κεντρική επιλογή, να διαμορφώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο το «σχέδιο για την επόμενη ημέρα» και να το συζητήσει με τους δανειστές, ενέτεινε όχι μόνο την ανησυχία (για το ποιες δεσμεύσεις μπορεί αυτό να περιλαμβάνει), αλλά και την ενόχληση αρκετών. «Δεν μπορεί πρώτα να ενημερώνονται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και το EuroWorking Group για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο και να παραμένουν στην άγνοια υπουργοί, βουλευτές και μέλη του κόμματος, που στο κάτω κάτω θα κληθούν να υποστηρίξουν τις επιλογές αυτές» σημειώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στα ανώτατα πολιτικά όργανα.

Με βάση πάντως τις έως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις στελεχών, διαφαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών αν και έχει την ουσιαστική πολιτική στήριξη του Πρωθυπουργού και υψηλή δημοφιλία (πρωτοφανή μάλιστα για υπουργό Οικονομικών) στο εκλογικό σώμα, εν τούτοις στο εσωτερικό του κόμματος εισπράττει πολιτικό κόστος.

Ο ίδιος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ωστόσο η τάση των 53, μάλλον «παγιδευμένη» από την πραγματικότητα ότι έχει τη σφραγίδα του Ευκλείδη η οικονομική πολιτική που ακολουθείται, επέλεξε να αναδεικνύει θέματα ατομικών δικαιωμάτων και εξωτερικής πολιτικής, για να διατηρήσει το προοδευτικό της πρόσημο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο