Πεπεισμένος για τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οξύς στην κριτική του ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis –θεσμική παρωδία χαρακτηρίζει την προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή -, καθώς και το Μεταναστευτικό, εμφανίζεται σε συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου με τη ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. Για το μείζον θέμα της έντασης με την Τουρκία, ο κ. Αθανασίου διατυπώνει αιχμές περί ανευθυνότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ζητώντας παράλληλα εθνική γραμμή και στρατηγική απομόνωσης του Ερντογάν, ενώ εκφράζει την αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης, κρίνοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να εκκινήσει από την επόμενη Βουλή.
Υπάρχει «ψυχρός πόλεμος» με την Τουρκία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, ή ζούμε μια νέα αλλά δύσκολη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
«Δυστυχώς, έχουμε εισέλθει σε περίοδο που ο Ερντογάν, επομένως και η Τουρκία, επιδίδεται σε σειρά προκλήσεων. Δεν είναι πρώτη φορά που στα ελληνοτουρκικά αντανακλώνται προβλήματα και νευρικότητα της Τουρκίας. Ούτε είναι τυχαία η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία σε αυτή τη συγκυρία. Αυτή τη φορά όμως, για κακή μας τύχη, η ελληνική ηγεσία δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη δέουσα ευθύνη. Οταν η εξωτερική μας πολιτική τίθεται στη διάθεση της πολιτικής επιβίωσης των ΑΝΕΛ, δεν μπορούμε να μιλάμε για υπευθυνότητα της κυβέρνησης. Απαιτείται κατ’ αρχάς να πέσουν οι τόνοι και έπειτα να χαραχθεί μια εθνική γραμμή, προκειμένου –και με τη βοήθεια των εταίρων μας –να απομονωθούν ο Ερντογάν και οι τούρκοι αξιωματούχοι που εκφράζουν προκλητικές απόψεις».
Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών;
«Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα στη γέννησή του και το άφησε να γιγαντωθεί. Και αντί να το διεθνοποιήσει, ώστε να καταδειχθούν οι ευθύνες της Τουρκίας, το υποβαθμίζει, προκειμένου να μην υποστεί πολιτικό κόστος. Φυσικά, χωρίς στρατηγική. Το δυστύχημα είναι ότι, ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές υποστηρίχθηκε δημοσίως η ντροπιαστική ιδέα της ανταλλαγής των αξιωματικών μας με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα».
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά, ενώ κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για το άσυλο. Τι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή;
«Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία αλλά και στην Τουρκία, θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι ροές. Τα νησιά μας έχουν καταστεί αποθήκες ψυχών και οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι πλέον απάνθρωπες τόσο για τους συμπολίτες μας όσο και για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Ηδη στο νησί μου, τη Λέσβο, εδώ και τρεις ημέρες διαμαρτύρονται οι μετανάστες στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής.
Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρξει άμεσα αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα· να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, να επιταχυνθούν οι επιστροφές όσων κρίνονται ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία και να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο στα camps στην Τουρκία, με ταυτόχρονη διασύνδεση της βάσης αυτών των στοιχείων με την ελληνική, προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την παράνομη διακίνησή τους.
Η προχειρότητα και η ανικανότητα πρέπει να σταματήσουν. Απαιτείται σοβαρότητα, σχεδιασμός και υπευθυνότητα. Στοιχεία τα οποία εύχομαι ο νέος υπουργός για τη Μετανάστευση να επιδείξει. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα στοιχεία δεν τα διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση-παρωδία που μας οδηγεί νομοτελειακά προς τα χειρότερα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ των ΗΠΑ στην επέμβαση στη Συρία.
«Να σημειώσω ότι δεν ήταν επέμβαση μόνο των ΗΠΑ, αλλά στοχευμένη επέμβαση με τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κάτι παράλογο. Οταν γίνεται αποδεδειγμένα χρήση χημικών όπλων, ιδίως κατά αμάχων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδρά βάζοντας στην άκρη τις σκοπιμότητες. Είναι λυπηρό που η πρόταση για πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού στην Ντούμα δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Βλέπετε σύντομα εκλογές;
«Επιμένω να πιστεύω ότι το 2018 θα έχουμε πιθανότατα εκλογές. Η κυβέρνηση Τσίπρα, κατά γενική παραδοχή, έχει εκτεθεί από τη θέση της για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια εντός του θέρους. Μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τις αναλύσεις των διεθνών παρατηρητών αλλά και την κοινή λογική, καθώς η χώρα μας έχει ήδη δεσμευθεί για σκληρά μέτρα το 2019 και το 2020.
Πλέον, η διαχείριση όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων δυστυχώς και των εθνικών, εντάσσεται σε αυτή τη συλλογιστική, μιας εκλογικής αναμέτρησης που σύντομα θα έρθει. Το σόου Τσίπρα στο Καστελλόριζο, το οποίο κατέκριναν μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές, είναι ενδεικτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τρόπους να περιορίσει την επερχόμενη ήττα και προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες και αναχώματα στην κυβέρνηση της ΝΔ που έρχεται. Δείτε π.χ. την εξέλιξη της ιστορίας με τη Novartis».

«Αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος»

Τελευταία η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία από την παρούσα Βουλή;
«Είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η χώρα έχει ανάγκη την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλά αυτή πρέπει να είναι σοβαρή, ρηξικέλευθη και ουσιαστική, για να στηρίξει τους θεσμούς και να οδηγήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Η παρούσα κυβέρνηση, η οποία υπονομεύει τους θεσμούς αλλά και την ίδια τη διαδικασία της αναθεώρησης σε κάθε ευκαιρία, δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης μας για να πάρει πρωτοβουλίες για δημιουργική σύνθεση τολμηρών αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο η αναθεώρηση να εκκινήσει από την επόμενη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Είστε τόσο βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές; Πολλοί λένε ότι παρουσιάζονται αρρυθμίες στην αντιπολίτευση, ενώ και στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι.
«Οχι μόνο είμαι σίγουρος πως θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά πιστεύω ότι η ΝΔ θα έχει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό το καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ήδη ως τάση. Στους επόμενους μήνες, όταν και οι τελευταίες επικοινωνιακές φούσκες της κυβέρνησης, όπως η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και η Novartis, θα καταρρεύσουν, ακόμα περισσότεροι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν αυτό το οποίο είναι ήδη αντιληπτό στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας: δεν υπάρχει άλλη λύση προκειμένου η χώρα να βγει από το τέλμα και να κάνει μια νέα αρχή από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αρρυθμίες στην παράταξή μας δεν υπάρχουν και ουδείς επιχειρεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Στόχος όλων μας είναι η σωτηρία και η αναγέννηση της πατρίδας μας, και αυτά μπορούν να επιτευχθούν με έναν ειλικρινή, απλό και οραματιστή πρωθυπουργό, όπως θα είναι αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ