Αποστάσεις παίρνει η Φώφη Γεννηματά από την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» υπό την πίεση των αντιδράσεων που δημιουργούν στη βάση της παράταξης τα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι παρεμβάσεις του Ευ. Βενιζέλου που αμφισβητεί ευθέως τη στρατηγική αυτή, προκαλώντας εκνευρισμό στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Ολο και πιο μακριά από την Κουμουνδούρου

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναζητεί οδό διαφυγής από τη συζήτηση «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;», η οποία δημιουργεί εσωκομματικές εντάσεις και επισκιάζει το στίγμα των πολιτικών της πρωτοβουλιών. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αν και επέμεινε στην αυτόνομη πορεία, προχώρησε σε ορισμένες διευκρινίσεις που, όπως λέγεται, «τη φέρνουν ένα ακόμα βήμα πιο μακριά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα». Αυτό έδειξε και το διπλό «όχι» για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές αλλά και στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να επαναφέρει θέμα εκλογικού νόμου στη Βουλή.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι «απέναντι στις στρατηγικές της συντήρησης και του ανεύθυνου και διχαστικού λαϊκισμού δεν πρυτανεύει καμία λογική ίσων αποστάσεων». Και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στις ερχόμενες εκλογές προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής του».
Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να βάλει τέλος στα σενάρια προσέγγισης και μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία τοποθετούσαν το Κίνημα Αλλαγής στο κάδρο ενός ασταθούς πολιτικού σκηνικού, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, που θα οδηγούσε τη χώρα στην περιπέτεια των εκλογών με απλή αναλογική. «Αυτή», όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΠαΣοΚ, «είναι η πραγματικά αυτοκτονική λογική». Διότι θεωρείται βέβαιο πως θα μετακινήσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του Κέντρου προς τη ΝΔ.
Η κυρία Γεννηματά, όπως φαίνεται στις συσκέψεις που πραγματοποιεί με τους επιτελείς της, γνωρίζει ότι η οποιαδήποτε υποψία πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός τέτοιου ασταθούς μετεκλογικού σκηνικού ακυρώνει την ουσία της πολιτικής της. Γι’ αυτόν τον λόγο επισήμανε με έμφαση ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι «δύναμη προοδευτικής και υπεύθυνης διακυβέρνησης», τονίζοντας πως «η χώρα ασφαλώς πρέπει να πάει ομαλά και δημοκρατικά στις εκλογές και να κυβερνηθεί υπεύθυνα και με επίγνωση των αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε». Δεν απέκλεισε επίσης, σε αντίθεση με όσους το ζητούν προκαταβολικά, τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν είμαστε δεδομένοι» και ότι «δεν θα υποταχθούμε σε στρατηγικές διακυβέρνησης που αναπαράγουν την κρίση».

Διαφοροποίηση και από τη ΝΔ

Αυτό δεν σημαίνει, όπως εκτίμησαν πολιτικοί αναλυτές, ότι η Φώφη Γεννηματά ασπάστηκε τη γραμμή Βενιζέλου. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απορρίπτει σταθερά τη γραμμή των μετώπων, θεωρώντας ότι βοηθούν στη δημιουργία κλίματος πόλωσης που θα πιέσει πολιτικά και εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής. Επιπλέον, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οποιαδήποτε μήνυμα «δεδομένης μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ είναι επίσης καταστροφικό», καθώς δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια διεκδίκησης των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απογοητευθεί αλλά δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας της Κεντροαριστεράς με τη ΝΔ.
Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησε στο κοινό συνέδριο δημάρχων και νομαρχών. Στο Κίνημα Αλλαγής δεν απορρίπτουν την ιδέα ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυαστεί με αλλαγές στην λειτουργία των δήμων και των περιφερειών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απλή αναλογική όπως θέλει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση θα δημιουργήσει χάος στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Επιχειρούν να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση Καμίνη. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να παίξει παιχνίδια και με τον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές.
Η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απλή αναλογική αλλά επικέντρωσε την ομιλία της στις προτάσεις της για την Αυτοδιοίκηση. Απέφυγε να ακολουθήσει τους τόνους και τον βηματισμό του αρχηγού της ΝΔ και επιχείρησε να αναδείξει τη διαφορά της πρότασής της από αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας επτά προτάσεις.

Πρωτοβουλία για τα εθνικά θέματα

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί επενδύουν στο χαρτί της «εθνικής συνεννόησης» στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Μετά τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την ύπαρξη κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα, ειδικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκτιμά ότι θα ενταθεί εν όψει των εκλογών στη γειτονική χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ