Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα δεν αφορά την οικονομία, ούτε τα εθνικά θέματα. Αυτά συνθέτουν ένα υπέδαφος αβεβαιότητας, το οποίο εντείνει τους φόβους για κλυδωνισμούς και στην Ελλάδα, τη μόνη σταθερή χώρα σε μια γειτονιά που φλέγεται. Η διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η προθυμία της να χρησιμοποιήσει ακόμη και τα σημαντικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, για μικροκομματικά παιχνίδια θεωρούν στην Πειραιώς ότι στερούν κύρος και αξιοπιστία από την Ελλάδα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η ένταση στο Αιγαίο επιδεινώνει την κατάσταση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει αποδέκτες της ανησυχίας και ξένων παραγόντων για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Για αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς.
Η απλή αναλογική δεν απειλεί με ακυβερνησία μόνο τους δήμους και τις περιφέρειες αλλά και τη χώρα. Αν στις επόμενες εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση οι μεθεπόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική. Ποιος θα ελέγξει το χάος, και μάλιστα σε μια εποχή με μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ελλάδας; Η κυβέρνηση στέλνει θολά μηνύματα στο εξωτερικό. Από τη μια συζητεί την οριστική και ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια με τους εταίρους, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βαλτώσει, και από την άλλη βουτά την πολιτική ζωή στον βούρκο της σκανδαλολογίας. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφονται οι ξένοι παράγοντες προς τη ΝΔ, προσφέροντας στους σκιώδεις υπουργούς (Γ. Κουμουτσάκο, Β. Κικίλια) αναβαθμισμένες επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, αναζητώντας από την πλευρά τους διασφαλίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Η επικοινωνιακή τακτική

Καμία διαβεβαίωση δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν ο λαός δεν κατανοήσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά του, εκτιμούν στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ. Και για αυτό προσάρμοσαν την επικοινωνιακή τακτική τους. Ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει καθαρές και σαφείς θέσεις, όπως έκανε στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, μιλώντας μόνο για την Αυτοδιοίκηση χωρίς να επεκταθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι παρεμβάσεις σε ειδικά ακροατήρια θα συνεχιστούν ώστε να μεταδοθεί το πρόγραμμα της ΝΔ και να μειωθεί η αβεβαιότητα σε όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από το κράτος και τα επιδόματα. Στη Βουλή, η ΝΔ θα εντείνει την κριτική της απέναντι «στη διγλωσσία και στην υποκρισία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δυσαρμονία Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Δεν μπορούν οι «53» να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και έπειτα να ψηφίζουν τα πάντα για να μη χάσουν την καρέκλα» σχολιάζουν στην Πειραιώς.
Μόνο στα εθνικά θέματα πέφτουν οι τόνοι της κριτικής, όχι μόνο για λόγους διπλωματικής υπευθυνότητας. «Διαπιστώνουμε στις κομματικές εκδηλώσεις ότι το ερώτημα αν θα περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις έχει αντικατασταθεί από την αγωνία του κόσμου αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» παρατηρεί έμπειρος κομματικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό είχε ενδιαφέρον η πρωτοβουλία του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής (στελέχη της Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές κ.λπ.) του κόμματος σε ενημέρωση για τα εθνικά θέματα από τον κ. Κουμουτσάκο. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η ΝΔ επισημαίνει ότι ο εθνικιστικός ανταγωνισμός της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία δημιουργεί «ένα λεκτικό και πολιτικό σπιράλ έντασης. Ενα δηλητηριασμένο πολιτικό περιβάλλον στη γείτονα με πόλωση και συγκρούσεις δεν βοηθάει στην καλή επικοινωνία των δύο χωρών. Η Αγκυρα έχει αναβαθμίσει τη διεκδικητική στρατηγική της σε βάρος της Ελλάδας. Από τους ισχυρισμούς για δήθεν γκρίζες ζώνες πέρασε στον ισχυρισμό ότι τα Ιμια είναι τουρκικά. Οφείλει η κυβέρνηση να αντιδράσει διμερώς με σχετικά διαβήματα, αλλά και διεθνώς στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Βάρος στις κάλπες για ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ

Μεγάλο βάρος ρίχνει η ΝΔ το διάστημα ως τις 13 Μαΐου που θα στηθούν οι κάλπες στην ανάδειξη από τη βάση των προέδρων και των μελών των περιφερειακών και τοπικών οργανώσεων (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ) του κόμματος. Από τις ίδιες (339) κάλπες θα αναδειχθούν και οι 1.000 αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΝΔ το οποίο προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσα μέλη είναι οικονομικά ενήμερα, δεν αποκλείονται όμως και πρόσωπα που δεν είναι μέλη της ΝΔ ή δεν είχαν σχέση με την πολιτική και θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ηδη έχουν ανανεώσει την κάρτα μέλους πάνω από 90.000 άτομα και η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να είναι μεγάλη. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ανανεώσουν το στελεχικό δυναμικό τους και θα διευρύνουν τη βάση της ΝΔ (θεωρούν ότι η ανανέωση των εκλεγμένων μελών μπορεί να φτάσει και το 50%). Επιπλέον θα ενισχυθεί το κομματικό ταμείο με περίπου 1 εκατ. ευρώ, κάτι που θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα στη ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ