Η απόκτηση φρεγατών Fremm από την Ελλάδα φαίνεται πως είναι γεγονός, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι συζητήσεις για απόκτηση με το σύστημα leasing δύο φρεγατών Fremm, βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο, όπως βεβαίωσε και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τα δύο πλοία μπορούν να πλεύσουν στο Αιγαίο, πολύ γρήγορα. Πολύ πιθανόν και τον Αύγουστο με ελληνικό πλήρωμα (που θα έχει εκπαιδευτεί από τους Γάλλους). Σε συνομιλία του που είχε με το «Το Βήμα», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι να αγοραστούν και άλλες δύο φρεγάτες, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον τύπο και πότε αυτό θα συμβεί.

Ούτε όμως έδωσε κανείς από την κυβέρνηση λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της απόκτησης των φρεγατών αυτών.

Σε ερώτηση εάν οι δύο γαλλικές φρεγάτες που θα ενοικιαστούν θα φέρουν όλα τα οπλικά τους συστήματα, ο κ. Κουβέλης απάντησε πως αυτό εξετάζεται.
Υπενθύμισε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, όπου συμφώνησαν στην απόκτηση των φρεγατών, με χρονομίσθωση (leasing), ενώ εξετάζεται σε δεύτερο στάδιο η απόκτηση ακόμα δύο φρεγατών.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαρτίου υπήρξε επίσκεψη στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) των εκπροσώπων της Γαλλικής εταιρείας NAVAL GROUP κ. Laurent Mourre και κ. Jean-Christophe Nicolas, μετά από αίτημα των ιδίων.

Τι θα σημάνει όμως για το Πολεμικό Ναυτικό η είσοδος αυτών των πλοίων με την τρομακτική δύναμη πυρός; Mπορούν, λένε οι ειδικοί, να καλύψουν με συστήματα αεραμύνης ακόμα και την Κύπρο. Και τούτο γιατί διαθέτουν τους περίφημους πυραύλους Scalp (ναυτικής εκδοχής). Πρόκειται για όπλα με μεγάλη καταστροφική ισχύ που δίνουν την δυνατότητα στρατηγικών πληγμάτων σε όποια χώρα τα διαθέτει, καθώς μπορούν να εκτοξευθούν από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Πρόκειται για πύραυλο συμπαραγωγής Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας. Στη Βρετανία εμφανίζεται με το όνομα Storm Shadow και είναι οι πύραυλοι με τους οποίους έπληξε προσφάτως τα Tornado της RAF στόχους στη Συρία. Και η Πολεμική μας Αεροπορία διαθέτει τέτοιους πυραύλους (αεροπορικής εκδοχής) που τους φέρουν τα Mirage 2000- 5. Η εμβέλειά τους μπορεί να φθάσει τα 560 Km. Πρόκειται για τρομερό όπλο και θα φέρει (εάν τελικά αποκτηθεί) σε πλεονεκτική θέση το Πολεμικό μας Ναυτικό, όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΝΔ, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται αντέδρασε θετικά στην ενοικίαση αυτών των εξελιγμένων φρεγατών από την Γαλλία. Απλώς υπενθύμισε ότι ήταν ένα σχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από το 2013, πλην όμως ο ΣΥΡΙΖΑ (και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας) όταν ήταν στην αντιπολίτευση αντέδρασε.
Την ίδια ώρα οι Γάλλοι ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση διευκολύνσεις στην ναυτική βάση του Μαρί στη Λεμεσό, κάτι που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και Εμμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζεται ότι πολύ συχνά στην κυπριακή ΑΟΖ περιπολούν γαλλικές ναυτικές δυνάμεις.