Η ρητορική της έντασης από την πλευρά τής Τουρκίας ενδεχομένως να κλιμακωθεί μέχρι τις εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμά τους θα επανακαθοριστεί, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τροφοδοτεί το εθνικιστικό σύστημα της γειτονικής χώρας, παράλληλα, δε, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Επίσης, παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του περί ακήρυκτου πολέμου συνδέονατι με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις δαπάνες της Πολιτείας για τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Ξεκαθάρισε ότι το τεράστιο κόστος αυτών των δαπανών επ ουδενί δεν συμψηφίζεται με την οδυνηρή απώλεια ανθρώπων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης επισήμανε τις υποχρεώσεις τής ΕΕ για την εφαρμογή της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

«Δεν διεκδικούμε τίποτε από αυτά που δεν είναι δικά μας, είμαστε μία χώρα ειρήνης που επιδιώκει τη συνεργασία με άλλα κράτη, δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε τη ρητορική τής έντασης που ακολουθεί η Τουρκία, δηλώνουμε, όμως, ότι είμαστε αποφασισμένοι και με επάρκεια να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά συμφέροντά μας» διεμήνυσε.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι ο όρος «ομηρία» που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δεν είχε την έννοιά του με νομικό περιεχόμενο, αλλά ήθελε να προσδιορίσει με αυτόν τον φραστικό χαρακτηρισμό την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης. «Δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ μας». Αντιθέτως συνεργαζόμαστε αμφίδρομα και επί θεμάτων που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές μας» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σχολίασε ότι αρχικά επρόκειτο για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο που επιλύετο μεταξύ των επικεφαλής των φυλακίων. Τώρα, όμως, εντασσόμενο στη ρητορική έντασης, στην οποία οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης.

Όσον αφορά στο θέμα με την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου στα όρια του FIR Αθηνών, στην περιοχή της Ρω, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι ήταν λάθος η έκφρασή του περί υπέρπτησης – δεν έγινε όπως είπε- δηλώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική φρουρά αντέδρασε πολύ έξυπνα. Έπραξε ορθά, συμπλήρωσε.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την Τουρκία, σχετικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι περίμενε μία διαφορετική δήλωση, πιο συγκεκριμένη, με επίκληση του διεθνούς δικαίου, αλλά ο ίδιος περιορίσθηκε να περιλάβει μόνο τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η ρητορική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, κατά την οποία υπήρξε ευθεία απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του από την ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού. Παράλληλα, σχολίασε ότι η επίσκεψη δεν πέτυχε. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη ανοίγματος των διαδικασιών διαλόγου με τη γείτονα.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι:

– Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του χρόνου θητείας των στρατευσίμων, ούτε θέμα αύξησης του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών.

– Βρίσκεται σε εκκρεμότητα, από το 2004, το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, ενώ δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση όσον αφορά και στην προοπτική προμήθειας γαλλικών φρεγατών.

Ο κ. Κουβέλης απέδωσε τα προβλήματα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο γεγονός ότι διαχρονικά δεν έχει αναπτύξει εξωστρεφή κατασκευαστική δραστηριότητα. Η ΕΑΒ δεν ανήκει στο υπουργείο, το οποίο είναι ο «μοναδικός αποκλειστικός πελάτης της». Για τα ναυπηγεία είπε ότι καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τις στρατιωτικές ανάγκες αλλά και θα διέπεται από τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού της κοινοτικής νομοθεσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της εύθραυστης ισορροπίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως μπορούν να ξεπεραστούν.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.