Με την έννοια ότι δε θα έχουμε μακρά προεκλογική περίοδο, ένα μεγάλο διάστημα πολλαπλών προκλήσεων και αστάθμητων παραγόντων. Τώρα θα ξεκαθαρίσει πιο γρήγορα το τοπίο».

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το πρωί στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους, Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο.

Ο ευρωβουλευτής, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές για την Ευρώπη, διότι με βάση τον προγραμματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, οι απαντήσεις προς την Τουρκία ήταν να μεταφερθούν το 2019, όμως όλα πρέπει να απαντηθούν τώρα.

«Αμέσως μετά τις εκλογές ο Ερντογάν θα ενεργοποιήσει τις διατάξεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που προβλέπουν τη δημιουργία ενός προεδρικού συστήματος με τον Πρόεδρο να έχει απόλυτη εξουσία και να ελέγχει τον στρατό και τη δικαιοσύνη.

Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στα τέλη Ιουνίου κι όχι το 2019, αν θα συνεχίσει να είναι υπό ένταξη μια χώρα που βρίσκεται μακριά από τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης».

Βαθιά κρίση

Ερωτώμενος για την απόφαση που πήρε ο Ερντογάν να πάει τώρα σε εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι θέλησε να φέρει τις εξελίξεις νωρίτερα ώστε να μην εισέλθει σε ένα πεδίο μεγάλης εσωτερικής κρίσης, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.

«Η Τουρκία έχει μπει σε βαθιά κρίση, ο Ερντογάν έχει διχάσει το λαό σε ακραίο σημείο. Πολιτικοί του αντίπαλοι είναι στη φυλακή και το κράτος δικαίου έχει καταλυθεί. Αν πήγαινε σε εκλογές το 2019 και τις έχανε εν μέσω οικονομικής κρίσης, τότε όλοι θα συσπειρώνονταν εναντίον του και θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτος».

Για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο τόνισε ότι πρόκειται για μια στρατηγική αποπροσανατολισμού του τουρκικού λαού.

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας σημείωσε ότι η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή. «Αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να αποφευχθούν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή στρατηγική, χωρίς ενδοτισμούς που θα συνδυαστεί με μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο ψήφισμα – ράπισμα προς την Άγκυρα που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το οποίο ζητείται επιτακτικά να σταματήσει η καταχρηστική κράτησή τους και να απελευθερωθούν άμεσα.