Μετά από μια ακόμα επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από την οποία αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αποφασίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ- να κληθεί για ακρόαση το υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος για την υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της μειοψηφίας για κλήτευση και των άλλων εμπλεκόμενων προσώπων μεταξύ των οποίων το πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση, ο φερόμενος ως «μεσάζοντας» Β. Παπαδόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αντιναύαρχος ε.α. Κυριακίδης, αλλά και ο ταξίαρχος ε.α. Παπαδάκης, ο οποίος ανέδειξε το θέμα.

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η ψηφοφορία αφορούσε μόνον την πρόσκληση Καμμένου και όχι τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα που ζητούσε η αντιπολίτευση, ενώ για τον κ. Παπαδόπουλο έσπευσε να πει ότι δεν μπορεί να κληθεί «επειδή είναι συμβαλλόμενος και εκπροσωπεί ξένο κράτος». «Αν τον καλέσουμε είναι σα να διερευνούμε ένα σκάνδαλο. Και επειδή εμείς δεν είμαστε εξεταστική θα κληθεί μόνο ο κ. Καμμένος», είπε. Ενώ αναφερθείσα στην στάση των κομμάτων που κατήγγειλαν την στάση της και αποχώρησαν από την συζήτηση, διερωτήθηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου: «Τι ακριβώς είμαστε; Μια επιτροπή που κοιτάζει πολιτικούς συσχετισμούς και πώς θα βγάλει πολιτική υπεραξία; Δεν θα κληθεί ο κ. Παπαδόπουλος, δεν έχει καμία ιδιότητα να έρθει εδώ ο εκπρόσωπος ξένου κράτους (σ.σ. εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας)».

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής η οποία κατέρριπτε το επιχείρημα της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών ότι αρμόδια να εξετάσει τα εν λόγω πρόσωπα ήταν η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής και όχι η Επιτροπή Θεσμών. Η άποψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας ήταν ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών έχει σαφώς οριοθετημένο και περιορισμένο πεδίο μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα και ότι αντιθέτως η Επιτροπή Θεσμών είναι αυτή η οποία διαθέτει ευρύτατο πεδίο διερεύνησης για θέματα λειτουργίας θεσμών και διαφάνειας, καθώς και ότι ήταν υποχρεωτική η κλήση Καμμένου αφού το ζητούσαν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής (δικαίωμα της μειοψηφίας).

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου επικαλέστηκε παλαιότερη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας (του 2008) τονίζοντας ότι ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από την νεότερη γνωμοδότηση και ότι σύμφωνα με εκείνην, οι ακροάσεις προσώπων από την Επιτροπή Θεσμών μπορούν να γίνονται όταν σχετίζονται με την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Ολομέλεια. Η πρόθεση της προέδρου να θέσει προς συζήτηση τις δυο γνωμοδοτήσεις, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος την κατηγόρησε ότι απαξιώνει το έργο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

«Περιμένατε την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας. Την πήρατε. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην πρόσκληση Καμμένου, αλλά και στην κλήση του μεσάζοντα Παπαδόπουλου και του ταξίαρχου Παπαδάκη», της είπε. Για «άπελπι προσπάθεια να μην έρθει ο Καμμένος», έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης, καταλογίζοντας στην πρόεδρο: «Έχετε εξαντλήσει τα πάντα για να φαλκιδευθεί το δικαίωμα της μειοψηφίας. Κάνετε ό,τι μπορείτε ανακαλύπτοντας την προηγούμενη γνωμάτευση. Ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης είπε στην κυρία Χριστοδουλοπούλου: «Τα πράγματα είναι απλά: ζητήσατε ως πλειοψηφία γνωμοδότηση που δεν αμφισβητείται η σαφήνειά της. Αν η πλειοψηφία επιμείνει στην άρνησή της για την κλήση των προσώπων, έχει πολιτική σημασία».

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός του κλίματος αντιπαράθεσης:

– Βορίδης: Έχει υποβληθεί μια αίτηση. Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, ούτε δικαίωμα να κάνετε επιλογή.

– Χριστοδουλοπούλου: Έτσι νομίζετε; Είναι υποχρεωτικό να κληθούν όσα πρόσωπα λέτε;

– Βορίδης: Άρα η πλειοψηφία θα υπαγορεύει το ποια πρόσωπα θα καλέσει η αντιπολίτευση;

– Χριστοδουλοπούλου: Υπάρχουν όρια που υποτάσσονται στο δημόσιο συμφέρον. Με ποιο δημόσιο συμφέρον συνδέεται ο κ. Παπαδόπουλος; Θέλετε εξεταστική, να τη ζητήσετε. Δεν θα επιτρέψω να μετατρέψετε αυτή την Επιτροπή σε εξεταστική.

– Βορίδης: Δεν μπορείτε να αλλοιώνετε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης.

– Χριστοδουλοπούλου: Επειδή αποφασίσατε ότι έχετε τα 2/5 θα υπακούσουμε; Όχι. Θυμόσαστε τι πάθατε στην Ολομέλεια.

Έντονος ήταν και ο διάλογος της προέδρου με τον κ. Βενιζέλο.

– Βενιζέλος: Λέγονται πράγματα από την πλειοψηφία και από εσάς θεσμικώς αδιανόητα. Σκληρές απόψεις κοινοβουλευτικού αυταρχισμού. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν υπόκειται σε έλεγχο από την πλειοψηφία για «κατάχρηση».

– Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά.

– Βενιζέλος: Δεν ξέρετε τίποτα.

– Χριστοδουλοπούλου: Εσείς τα ξέρετε όλα, γι’ αυτό έχετε προοδεύσει. Δεν μπορείτε αλλού, γι’ αυτό πρέπει εδώ να τα υποστούμε όλα;

– Βενιζέλος: Απαξιώνετε και χλευάζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Δεν μπορείτε ως πλειοψηφία να παραβιάσετε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Θέλουμε να κληθούν όλοι αυτοί. Μπορείτε να αρνηθείτε. Αν δεν σεβαστείτε το δικαίωμα της μειοψηφίας, εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω σε μια κωμωδία κλήσης μόνο του κ. Καμμένου. Είναι κατάντημα η υπεράσπιση του κ. Καμμένου.

– Χριστοδουλοπούλου: Θα έρθει ο κ. Καμμένος, να δούμε εσείς από πού θα φύγετε μετά.

– Βενιζέλος: Μην μου λες εμένα φύγετε…

– Χριστοδουλοπούλου: Με απειλείτε;

– Βενιζέλος: Δεν απειλών κανέναν. Ζητώ να με σέβεστε. Και αφήστε το μπλαζέ ύφος .

– Χριστοδουλοπούλου: Βγάλατε το διάγγελμα. Τελειώσατε.

Παρά την προειδοποίηση του κ. Λυκούδη να μην προχωρήσει στην ψηφοφορία, η κυρία Χριστοδουλοπούλου έθεσε το ζήτημα της κλήσης μόνον του κ. Καμμένου ενώπιον των μελών της πλειοψηφίας αφού ΝΔ, ΔΗΣΥ και τελικώς και το Ποτάμι, αποχώρησαν από την αίθουσα. Μάλιστα όπως είπε η ίδια για τον φερόμενο ως μεσάζοντα «είναι εκπρόσωπος ξένης χώρας,αν έχει πλαστογραφήσει θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη, είναι χαμένος από μια σύμβαση που δεν ολοκληρώθηκε, τι θα εισφέρει;». Ενώ τόνισε ότι «δεν είμαστε εισαγγελείς, δεν είναι προανακριτική και εξεταστική η Επιτροπή Θεσμών». Όσον αφορά την πρόσκληση Καμμένου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου διερωτήθηκε μάλλον δηκτικά:«Πότε πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος; Πριν τις τουρκικές εκλογές ή μετά;». Στην ψηφοφορία αντέδρασε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης λέγοντας δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί τελικά την πρόσκληση του κ. Καμμένου. «Υποχωρήσαμε στις απόψεις μας επειδή κάποιοι χτύπησαν τα χέρια στο τραπέζι; Εγώ δεν υποκύπτω σε νταηλίκια και μπούλινγκ», είπε χαρακτηριστικά. «Μην συμμετάσχετε στην ψηφοφορία για να μην έχετε συνειδησιακό πρόβλημα», του συνέστησε η πρόεδρος.

Σε επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών θα αποφασίσει πότε θα καλέσει σε ακρόαση τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, από την οποία, ωστόσο, φαίνεται ότι θα απουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να μην νομιμοποιήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας από την πρόεδρο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.