Την αντίληψη των ελλήνων πολιτών για το ζήτημα της πΓΔΜ καταγράφει δημοσκόπηση της Alco.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών έχουν κατανοήσει ότι η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε σύνθετη ονομασία η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, η έρευνα για λογαριασμό του news247, σημειώνει ότιοι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 50%) θεωρούν ότι τα ελληνικά συμφέροντα υπηρετούνται από μία κοινά αποδεκτή λύση και όχι από το ισχύον καθεστώς (32%).

Παράλληλα, ένας στους δύο περίπου (ποσοστό 51%) εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγήσει σε όνομα του γειτονικού κράτους χωρίς τη λέξη «Μακεδονία».

Σταθερή η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 11-16 Απριλίου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 4,7 μονάδες έναντι 4,9 τον Φεβρουάριο του 2018, στην αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,4% – ακριβώς το ίδιο ποσοστό που εμφανιζόταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρίας – ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 0,2% και φθάνει στο 16,7% του δείγματος.

Ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή (6%), το Κίνημα Αλλαγής (5,4%) και το ΚΚΕ (5,3%), ενώ κάτω από το όριο που προβλέπεται για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ενωσης Κεντρώων, της Λαϊκής Ενότητας (που ωστόσο εμφανίζεται να ενισχύει το ποσοστό της από 2% τον Φεβρουάριο σε 2,5%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (1,3%).

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της απροσδιόριστης ψήφου, με ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων να προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.