Ένα κατηγορηματικό «όχι» θα είναι η απάντηση της Φώφης Γεννηματά στο νομοσχέδιο Σκουρλέτη για την αυτοδιοίκηση και κατ επέκταση στην πρόθεση της κυβέρνησης οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η κυρία Γεννηματά από το βήμα του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, την Πέμπτη, αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και παράλληλα θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προκρίνει για την αυτοδιοίκηση.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα αναφερθεί στην ανάγκη επαναοριοθέτησης των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και της σχέσης της με την κεντρική διοίκηση, στην ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, τον εκσυγχρονισμό της καταστατικής θέσης των αιρετών καθώς και στην ανάγκη ιδιαίτερων ρυθμίσεων για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και τις νησιωτικές περιφέρειες.

Επί της ουσίας η κυρία Γεννηματά με την συνολική πρόταση της για την αυτοδιοίκηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει τη συζήτηση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, «στο ποια αυτοδιοίκηση θέλουμε» προκειμένου να μην εγκλωβιστεί στη συζήτηση για την απλή αναλογική.

Είναι εμφανές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα απορρίψει την απλή αναλογική. Ο βασικότερος λόγος αφορά την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της γίνεται με σκοπό να προκληθεί χάος στην αυτοδιοίκηση. Αυτή, άλλωστε ήταν η κοινή συνισταμένη της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας οι Β. Κεγέρογλου, Μ. Όθωνας, Χρ. Πρωτόπαπας, Εύη Χριστοφιλοπούλου με τους δημάρχους της παράταξης που μετέχουν στην ΚΕΔΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Καμίνης που μετείχε στη σύσκεψη, εξαπέλυσε την επομένη στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, σφροδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για «πρωτοφανή ταπείνωση της αυτοδιοίκησης» που «συζητά πάνω σε ένα νομοσχέδιο φάντασμα». «Το ίδιο κυνικό σχέδιο που έχουν για την κεντρική πολιτική σκηνή, να αποδυναμώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα είναι δική τους μέσω της απλής αναλογικής, το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν την ελέγχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίθετο στο νόμο Σκουρλέτη και την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι και το Ποτάμι. « Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους σε λειτουργική διάλυση, αφού ο εκλεγμένος δήμαρχος θα είναι δέσμιος των εκάστοτε συσχετισμών. Το κριτήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά, όχι η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών, αλλά η ενίσχυση της κομματικής παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» αναφέρει σε ανακοίνωση του.