«Επανέκαμψε» ο Ν. Φίλης με κριτικές αιχμές αναφορικά με την επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από το Καστελόριζο, ο οποίος είπε ότι «μετά από 8 χρόνια αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες και είμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα, την επιτροπεία σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα», ο πρώην υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος.

«Δεν είναι έξοδος αν δεν κουβεντιάσουμε πώς αυτή μπορεί να συνοδεύεται από σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και από πολιτικές που κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες», υπογράμμισε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποτυπωθούν οι πολιτικές αυτές στο σχέδιο που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Βγαίνουμε, αλλά με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση; Είμαι προβληματισμένος, τι κάνουμε ακριβώς;», διερωτήθηκε με έμφαση. Αναφερθείς εξάλλου στην εκκρεμότητα του χρέους, είπε ότι στα επίπεδα που έχει φτάσει απαιτείται «κούρεμα»: «Χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους σε ποσοστό 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φίλης δεν περιορίστηκε όμως σε αυτά. Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ όπου συζητείτο η ανανέωση της θητείας του προέδρου του ΝΑΤ, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, ζήτησε υπεύθυνες απαντήσεις σχετικά με το ύψος των νέων περικοπών στις στις συντάξεις από 1/1/2019. Επιπλέον, αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τη συνεχιζόμενη απουσία ηγεσίας στον ΕΦΚΑ αλλά και αν έχει ενημερωθεί επισήμως η κυβέρνηση για την αμφισβήτηση της υπόστασης του ΕΦΚΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις απόψεις του κ. Φίλη συμφώνησε και ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Μπαλαούρας.

Ο υφυπουργός Εργασίας σχολίασε σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕότι βρίσκει εντελώς απίθανο να λέει ότι πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής εισφοράς: «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα βγουν στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι γιατί με την επαναφορά του παλαιού συστήματος θα οδηγηθούν σε αφανισμό πολλές επιχειρήσεις», τόνισε.