Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

«H στήριξη των ακριτών μας, δεν είναι κούφια λόγια αλλά έμπρακτη αποτύπωση του πραγματικού ενδιαφέροντος που πρέπει διαχρονικά να έχει η πολιτεία».

«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα.

Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.

«Οπως έχει αποδείξει ο ελληνικός λαός στα δύσκολα ενώνεται και καταφέρνει να ξεπεράσει τα δύσκολα με αγώνες και θυσίες. Και τα δύσκολα κάποια στιγμή τελειώνουν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ετσι και σήμερα μετά από εκείνη τη μέρα που από αυτόν τον τόπο άκουγε τα μαντάτα των μνημονίων, μετά από 8 χρόνια αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες και είμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα, την επιτροπεία σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά σημείωσε ότι «ο λαός μας έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, από πρόσκαιρες συνθήκες δεν λογαριάζουμε».

Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, είπε ο πρωθπουργός από το Καστελόριζο. Λιμάνι απάγγειο και ασφαλές -συμπλήρωσε- ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού.

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.

Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο.

«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.

Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως επί λέξει είπε.

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.

Αισθανόμαστε συγκίνηση και υπερηφάνεια για την ξακουστή ιστορική γωνιά της πατρίδας μας. Εδώ που βρίσκεται η Ρω, το σπίτι της Δ. Αχλαδιώτης της κυράς τη Ρω…

«Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία.

Σας ευγνωμονούμε», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

«Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο»

Το πρωί της Τρίτης στις 11:30 περίπου προσγειώθηκε στο Καστελόριζο το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μαζί του ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».

Λίγο πριν τις 12:30 ο πρωθυπουργός ανέφερε στο twitter:

Εγκαίνια σε μονάδα αφαλάτωσης

Τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού εγκαινιάζει σήμερα στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος γύρω στις 10:15 προσγειώθηκε στη Ρόδο.

Αμέσως μετά επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο τύπου Σινούκ μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για να φτάσουν το ακριτικό νησί.

Στο νησί υπήρχε μια μονάδα η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως από την ανάδοχη εταιρεία ενώ τοποθετήθηκε και μια καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.

Υδατικά αυτόνομο το Καστελόριζο

«Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μίλησε επίσης για ένα καθοριστικό βήμα που έγινε στο νησί για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την επίτευξη για πρώτη φορά αυτάρκειας πόσιμου νερού αλλά και περιορισμού του κόστους του ανά κυβικό, περίπου στο 1/5 της τιμής που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο, ως τώρα, για την μεταφορά του νερού με το πλοίο υδροφόρα.

«Πλέον η αναπτυξιακή αυτή παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο νησί του Καστελόριζου να οραματιστεί μία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια» υπογράμμισε ο κ.Σαντορινιός.

Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 ευρώ(πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ετησίως.

Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, θα πληρώσει όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης αλλά και τα συνοδά έργα . Με την λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελορίζου. «Σπάσαμε ένα κατεστημένο 30 ετών, το Καστελόριζο πλέον θα έχει δύο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης.

Δήλωση Γεννηματά

«O κ. Τσίπρας θα έπρεπε σήμερα από το Καστελόριζο να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό.

• Για την τυχοδιωκτική του στάση την ώρα που η χώρα χρειαζόταν υπευθυνότητα και δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγει τη χρεωκοπία.

Γιατί κρύβει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009.

• Για τα 3 χρόνια που χάσαμε, το 3ο αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο και τα 200 δις που κόστισε στους πολίτες η πολιτική του.

• Για τις νέες πολιτικές απάτες περί δήθεν καθαρής εξόδου ενώ έχει αναλάβει δεσμεύσεις για νέα μέτρα λιτότητας και παράταση της επιτροπείας.

Η χώρα μπορεί και θα βγεί στο ξέφωτο, μόνο που για τον κ. Τσίπρα «…δεν έχει πια πλοίο, δεν έχει οδό»!»

Δήλωση Παπανδρέου

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά ασκεί το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όφειλαν να είναι παρόντες εκεί, τον Απρίλιο του 2010, όταν η χώρα είχε ανάγκη την εθνική συνεννόηση, όταν έδινε τον αγώνα της επιβίωσης, της εξεύρεσης αναγκαστικής για τα δεδομένα της εποχής επιλογής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Όφειλαν να είναι παρόντες τότε, όταν κόμματα και ηγεσίες είχαν χρέος να δώσουν τη μάχη στα εθνικά χαρακώματα, όχι στα κομματικά χαρακώματα. Να επιλέξουν με γνώμονα το εθνικό και όχι το μικροκομματικό τους συμφέρον κι από αυτήν τους την επιλογή κρίνονται. Τότε, δήλωσαν απόντες» προσθέτει.

Το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών επισημαίνει ότι «ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν μέρος του ελληνικού προβλήματος και όχι της λύσης του. Γιατί δεν αντιμετώπισαν καμία από τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Γιατί επέλεξαν να υπηρετήσουν τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό, δηλαδή τον πραγματικό εχθρό των Ελλήνων και της χώρας».

«Η έξοδος από το μνημόνιο, που άργησε με ευθύνη των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα, ένεκα της επιλογής που έκαναν το 2010, δεν αποτελεί και έξοδο από την κρίση. Ούτε και η αντικατάσταση του πελατειακού κράτους που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό που επιδιώκει να οικοδομήσει η Νέα Δημοκρατία, θα οδηγήσει στην ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση» καταλήγει το ΚΙΔΗΣΟ.

Σχόλιο ΚΚΕ

«Μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν οι αναφορές του πρωθυπουργού σε «τέλος της δύσκολης εποχής», όταν ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών ζουν καθημερινά στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τους κινδύνους απ’ την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο.

«Ο δε -κατά τον κ. Τσίπρα- «καθαρός ουρανός» τού Καστελόριζου έχει γίνει σουρωτήρι από τις καθημερινές παραβιάσεις, αλλά και απ’ τα σύννεφα πολέμου που πυκνώνουν στην περιοχή, εξαιτίας των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, στους οποίους η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έχει το θράσος να μιλά για τάχα καθαρή έξοδο

Τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Καστελόριζο σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλους πειραματισμούς. Πόσο μάλλον ερασιτεχνισμούς στα εθνικά θέματα».

«Όσο καιρό ακόμη μένει αυτή η κυβέρνηση, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τα αυτονόητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα Μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Σήμερα, είχε το θράσος -και μάλιστα από το Καστελόριζο- να ξαναμιλήσει για τάχα καθαρή έξοδο».

«Το έκανε, μάλιστα, όταν όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή Κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.