«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Για πΓΔΜ

«Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σημείωσε ότι στην διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση εστίασε σε δύο κυρίως ζητήματα: «Πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα».

«Η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

«Οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο»

«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούςαλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Σχολίασε ότι «σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔαμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο», για να τονίσει ότι «για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό της σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας».