Με τά τις προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ σχετικά με το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, αξιόπιστη πηγή σχολιάζει πως από τη στιγμή που οι δηλώσεις αυτές έγιναν δια στόματος του πρωθυπουργού της Τουρκίας και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της γειτονικής χώρας.

Είναι εμφανές ότι οι γείτονές μας επιζητούν με κάθε ευκαιρία ένταση.

Υπό αυτό το κλίμα, λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση και η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο, ο οποίος στις 11.00 θα εγκαινιάσει τη μονάδα αφαλάτωσης του νησιού.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο όπου διεξάγεται το 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλάς».

Στις 18:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ενημέρωσαν την Αθήνα

Μια νέα εκδοχή για όσα υποστήριξε τη Δευτέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα, δίνει την Τρίτη ο τουρκικός Τύπος.

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές και ζήτησαν να κατέβει η σημαία.

Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.

Σημειώνεται ότι η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ονομαστικά τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος.

Ολες οι σημαίες στις θέσεις τους

«Όλες οι σημαίες είναι στις θέσεις τους» διαβεβαίωσε την Τρίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κορυφαία πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λιμενικό σώμα, έχει αναλάβει από τη Δευτέρα την επιτήρηση των βραχονησίδων γύρω από του Φούρνους. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του samostimes.gr, το λιμενικό δεν επιτρέπει πλέον την προσέγγιση στις βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι, μετά την πρωτοβουλία τριών νεαρών να σηκώσουν σημαίες σε πέντε βραχονησίδες.

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και μια συνολική πολιτική. Η δημιουργία της έντασης, αυτή τη στιγμή, δεν ωφελεί κανέναν. Ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ούτε στο εσωτερικό ούτε πουθενά αλλού» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Αμανατίδης για την πρωτοβουλία νεαρών να σηκώσουν σημαίες σε βραχονησίδες.

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα» υπογράμμισε εξάλλου ο Γιάννης Αμανατίδης, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν την «είδηση» για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας, ως αντιπερισπασμό στο περιστατικό στη Ρω, εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης. Προειδοποίησε δε, ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ένας από τους νεαρούς που σήκωσαν σημαίες σε πέντε βραχονησίδες δήλωσε πως η πράξη τους δεν είχε πολιτικά κίνητρα και ότι το έκαναν για τη σημαία και την πατρίδα. «Δεν είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής. Εγώ δεν έχω ψηφίσει κανένα κόμμα» είπε.

Οι προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε την Δευτέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε ομιλία του ανέφερε ότι η η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Αντρόφωτος, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, τρεις νεαροί άνδρες από τους Φούρνους Κορσεών, ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Οι νεαροί κατευθύνθηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στο σημείο, όπου και τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα.

Κουβέλης: Ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο


Το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλών Δυνάμεων, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη, ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, πρόσθεσε, αλλά η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας.

Χαμός στην Τουρκία με προπαγάνδα και απανωτά δημοσιέυματα

Πόλεμος προπαγάνδας από την πλευρά της Τουρκίας με απανωτά δημοσιεύματα όπου δίνονται και φωτογραφίες από την ελληνική σημαία που ανέβηκε στην βραχονησίδα, αλλά και τις δηλώσεις των Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου.
Η επικίνδυνη ένταση που προκαλούν τέτοια περιστατικά ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση η οποία έσπευσε να διαψεύσει ότι υπήρξε περιστατικό με Τούρκους, κομάντος ή όχι, που πήγαν σε ελληνικό έδαφος και κατέβασαν σημαία.

Μάλιστα, σκάφος του Λιμενικού πήγε νωρίτερα στην περιοχή και, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, στη νησίδα Ανθρωποφάς «ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει» ελληνική σημαία. Από την άλλη, σε άλλες 4 βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους «υπήρχαν και υπάρχουν» ελληνικές σημαίες. Κάτι που διαβεβαίωναν και κάτοικοι της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον έχουν οι πρώτες δηλώσεις των νεαρών που φέρεται να σήκωσαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος και να φωτογραφήθηκαν μάλιστα.

Ο ένας από τους 3 νεαρούς μίλησε στο star.gr λέγοντας: «Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο», τον σμηναγό που σκοτώθηκε με το Μιράζ».

Όπως τόνισε, η παρέα των τριών παλικαριών θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Μιράζ που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».

Ανέφερε ακόμη πως δεν έχει βάλει μόνο μία σημαία, στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αλλά συνολικά 5 σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι Τούρκοι κομάντος ήταν αυτοί που κατέβασαν τη σημαία, όπως ισχυρίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τουρκικά μέσα.

«Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν την Κυριακή. Το Σάββατο που είχαμε πάει ήταν εκεί η σημαία» είπε στο star.gr.

Κυματίζει κανονικά

Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης είπε ότι η ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά. Ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του λιμενικού, βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα και χρησιμοποίησε κυάλια για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κ. Μαρούσης εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω των social media για την ενέργεια τριών ατόμων, να σηκώσουν Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα. «Ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μαρούσης, επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης, μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα και όπως είπε χαρακτηριστικά: «η σημαία κυματίζει».

Ο κ. Μαρούσης, είπε ότι οι τρεις νεαροί «πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες. Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες , θα διαφωνήσω».