Το στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται επί ποδός πολέμου. Με την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο και την «αφόρητη διγλωσσία» της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στην οικονομία, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Προετοιμάζονται λοιπόν για μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ταυτόχρονα όμως και για έναν αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα ακόμα και για ένα ατύχημα. Επειδή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα και προς τους εταίρους. Η ΝΔ δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα αποδεχθεί όμως «ένα καταστροφικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες και στερεότυπα μιας άλλης εποχής», που το διαπραγματεύεται απευθείας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές «και δεν τολμά να το δώσει στη δημοσιότητα». Επίσης, η ΝΔ δεν δεσμεύεται από το υπάρχον μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής ή από τις αλλαγές στην παιδεία και στη δημόσια διοίκηση, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει αναλυτικά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος το δικό του σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Ο πυρήνας του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι έτοιμος· όλο το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αναλυτικά πριν από τις εκλογές περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων ώστε να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, έμφαση στη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα, σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας κ.ά. Τώρα το βάρος πέφτει στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Με έναν συνδυασμό παραδοσιακής προσέγγισης υποψηφίων και hi-tech επεξεργασίας δεδομένων ανά περιφέρεια επιχειρούν στην Πειραιώς να πετύχουν βαθιά και ουσιαστική ανανέωση των ψηφοδελτίων τους.

Ανανέωση των ψηφοδελτίων

Δεν στοχεύουν σε νέες ηλικίες αλλά σε πρόσωπα με υπόσταση στις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό, εκτός από τις τετ α τετ συναντήσεις με τους υποψηφίους, έχει ήδη προχωρήσει και ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους. Αυξημένη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των γυναικών και προσώπων που προέρχονται από το μητρώο στελεχών. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στα ψηφοδέλτια είναι ότι συναντήσεις με τους υποψηφίους πραγματοποιεί και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αξιοποιεί τις περιοδείες του ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη για τα πρόσωπα στην κάθε περιοχή που επισκέπτεται.
Η ένταση με την Τουρκία έχει προσθέσει έναν αστάθμητο παράγοντα στην πολιτική ζωή και ο τραγικός χαμός του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου ρίχνει βαριά σκιά στο Πεντάγωνο. Πηγές της Πειραιώς τονίζουν ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την οποία εκμεταλλεύεται η Αγκυρα εις βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τον τόνο, δήλωσε ότι εκείνος δεν θα είχε υπουργό τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, κατά τη ΝΔ, με τις εμπρηστικές του δηλώσεις συντηρεί για δικούς του λόγους ένα πολεμοχαρές κλίμα και ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να τον αναχαιτίσει. Αυτό που υπονοούν στην Πειραιώς είναι ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αλληλοεκβιάζονται, ότι έχει επέλθει ρήξη στη σχέση τους δημιουργώντας μια δυνητικά επικίνδυνη συνθήκη για τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα. «Ο κ. Τσίπρας, ως αδύναμος Πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να κρατήσουν μαζί τις καρέκλες τους. Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο» σχολιάζουν.
Επιπλέον, στη ΝΔ επισημαίνουν την κυβερνητική διχοστασία και στο Μακεδονικό. «Το περιρρέον αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ είναι άλλο ένα επικοινωνιακό κόλπο. Πώς μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τα Σκόπια αφού δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση; Δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία πίσω από τις θέσεις Τσίπρα – Κοτζιά. Και όταν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα τόσο μείζον ζήτημα, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Ο συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου είναι σε κατάρρευση. Η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα είναι διχασμένη» τονίζουν.

Ο ΕΦΚΑ και η μείωση των φόρων

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με προσωπικές του παρεμβάσεις να αναδεικνύει τις θέσεις και την ατζέντα της ΝΔ, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η βασική θέση τους για μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών έχει γίνει γνωστή και αποδεκτή από την κοινή γνώμη και στο εξής θα στοχεύουν σε ειδικά κοινά, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με την οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ την Παρασκευή με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων, μια αναπτυξιακή πολιτική που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν βασικές θέσεις τους, όπως αυτές για το Ασφαλιστικό με αφορμή την εμπλοκή στον ΕΦΚΑ ύστερα από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Καλό κλίμα στο κόμμα

Το εσωτερικό πεδίο της ΝΔ, παρά τα ζιζάνια που προσπαθεί να σπείρει η κυβερνητική πλευρά, μέσω και του φιλικού της Τύπου, παραμένει ήρεμο. Το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε συνεργασία της ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αλλά δεν προκάλεσε εσωκομματικές αναταράξεις. Βεβαίως διατυπώθηκαν απόψεις υπέρ της διεκδίκησης αυτοδυναμίας ως πρώτης προτεραιότητας στις εκλογές από τον Νικήτα Κακλαμάνη και από τον Νίκο Δένδια. Πρόταση συνεργασίας είχε απευθύνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής – εξάλλου είναι γνωστή η θέση του ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις ακόμα και αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία. Η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά παραμένει αδιατάρακτη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται, εκτός από τη θητεία του, την τιμή και την υπόληψή του ως ένα από τα πρόσωπα υπό διερεύνηση για το σκάνδαλο Novartis.

Με τον Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τακτική επικοινωνία, ενώ προ ημερών συναντήθηκε και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει τις δικές του απόψεις για τον στρατηγικό προσανατολισμό του κόμματος. Κανένας τους δεν θα μπει εμπόδιο στην κατάκτηση της εξουσίας από τη ΝΔ εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ιδίως με τη βάση του κόμματος να εκφράζει με σαφήνεια την άποψή της στις διάφορες νεοδημοκρατικές εκδηλώσεις στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ