Τρία στοιχήματα που θα καθορίσουν την πορεία του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις κάλπες αλλά και την εκλογική του επίδοση έχει μπροστά της η Φώφη Γεννηματά. Το πρώτο αφορά την οργανωτική διάταξη του νέου κόμματος που ξεκίνησε με την επιτυχημένη, σε επικοινωνιακό επίπεδο, επιλογή του νεαρού Μανώλη Χριστοδουλάκη στη θέση του γραμματέα, στέλνοντας μήνυμα ανανέωσης. Ομως η ολοκλήρωση του εγχειρήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι επιλογές που έγιναν δέχονται την κριτική ότι «πασοκοποιούν» το εγχείρημα δημιουργώντας τριβές. Το δεύτερο στοίχημα είναι η ενίσχυση του διακριτού στίγματος του νέου φορέα που συνδέεται με το τρίτο στοίχημα, τη συνέχιση των πολιτικών πρωτοβουλιών σε μείζονα θέματα με στόχο την εθνική συνεννόηση. Κάτι που προκαλεί εντάσεις και έχει φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η Φώφη Γεννηματά θα ανέβει, σήμερα, στο βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του νέου κόμματος για να στείλει, όπως λέγεται, «ένα σαφές μήνυμα με μια λέξη: Προχωράμε!». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής γνωρίζει το μέγεθος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, αλλά είναι, όπως αναφέρουν στενοί της συνεργάτες, αποφασισμένη να συγκροτήσει οργανωτικά το νέο κόμμα το οποίο «αδιαπραγμάτευτα» θα ακολουθήσει τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας, μένοντας μακριά από τη συγκρότηση κάθε μορφής μετώπων. Οι επιθέσεις φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ απορρίφθηκαν με τρόπο κατηγορηματικό από το Πολιτικό Συμβούλιο, που στήριξε πλήρως και την πρωτοβουλία της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η έκρηξη του Σταύρου και η αντιπαράθεση με Καμίνη

Το μήνυμα της αποφασιστικότητάς της να προχωρήσει στη συγκρότηση των οργάνων και των τομέων του νέου φορέα, ανεξαρτήτως αντιδράσεων, μεταδόθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αιφνιδίασε με την επιλογή τού –μόλις 27 ετών –Μανώλη Χριστοδουλάκη και επέμενε παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν. Είχε κάνει την επιλογή της από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχοντας προκρίνει το μήνυμα της ανανέωσης και έχοντας ζυγίσει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη οικοδόμησης του νέου κόμματος. Η κυρία Γεννηματά τοποθέτησε, όπως από την αρχή επιθυμούσε, τον Παύλο Χρηστίδη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, στον οποίο αναμένεται να δοθεί κομβικός ρόλος. Τα δύο αυτά νέα πρόσωπα, που συνδέονται φιλικά, είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης της, όπως και ο «ουδέτερος» στην εκλογική διαδικασία Νίκος Σαλαγιάννης που επελέγη για τη θέση του γενικού διευθυντή. Ολοι τους προέρχονται από το ΠαΣοΚ.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Σταύρο Θεοδωράκη που, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκε σε έντονο ύφος στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «δεν μπορεί τα πάντα να κινούνται γύρω από το ΠαΣοΚ, δεν μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να δίνει την εικόνα ότι είναι το ΠαΣοΚ». Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου θα πρέπει να προέρχεται είτε από το Ποτάμι, προτείνοντας τον Δ. Τσιόδρα, είτε άλλο πρόσωπο από την αγορά, αναφέροντας το όνομα του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου. Οι προτάσεις του απορρίφθηκαν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρενέβη λέγοντας να ανατεθεί η επιτροπή ψηφοδελτίων, που είναι ιδιαιτέρως σημαντική, σε στέλεχος του Ποταμιού. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση Γεννηματά. Στη συνέχεια, όταν η συζήτηση έφτασε στον επικεφαλής του οργανωτικού τομέα και ειπώθηκε ότι θα προέρχεται και αυτός από το ΠαΣοΚ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επίσης αντέδρασε λέγοντας «φθάνει, δεν μπορεί όλοι οι υπεύθυνοι του χώρου να προέρχονται από το ΠαΣοΚ». Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει αντίρρηση να αναλάβει τον τομέα επικοινωνίας στέλεχος του Ποταμιού, είχε προταθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Τσιόδρας. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν η Σεβαστουπόλεως είναι διατεθειμένη να αναλάβει τον τομέα, ενώ η άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη να αποδεχθεί, όπως τα υπόλοιπα μέλη, κάποιον τομέα πολιτικής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιώργου Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη του είπε ότι «δεν γίνεται να αποδεχθούμε ότι υποτιμάς τη σημασία τού να αναλάβεις ένα τομέα», προσθέτοντας «ο Γιώργος Παπανδρέου που είναι πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε να αναλάβει τομέα, εσύ γιατί έχεις πρόβλημα;».

Πρωτοβουλίες για δήμους και δημόσια διοίκηση

Στο μέτωπο των πολιτικών επιλογών η στρατηγική του διακριτού πόλου είναι «μη συζητήσιμη». «Δεν θα αλλάξουμε ρότα, ο κόσμος να χαλάσει» αναφέρουν τα επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη. Το μήνυμα αυτό, όπως λέγεται, έχει αποδέκτη και την πλευρά Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, που δεν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους της κυρίας Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ δέχεται διάφορες εισηγήσεις ακόμα και να προχωρήσει στη λήψη «πειθαρχικών μέτρων». Οι επιτελείς της κρατούν χαμηλά τους τόνους. «Τους θέλουμε όλους, αλλά προχωρούμε με τους παρόντες και θα είναι όλοι παρόντες» τονίζουν. Εχοντας την πλήρη στήριξη του Πολιτικού Συμβουλίου στην πρωτοβουλία της για το Σύνταγμα, η Φώφη Γεννηματά ετοιμάζεται να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της. Το κεφάλαιο που θα ανοίξει με τη νέα της παρέμβαση είναι αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης στην οποία προβλέπεται και η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Η Χαρ. Τρικούπη δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Αλλωστε θεωρείται απίθανο το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει την απλή αναλογική. Θεωρεί ότι η εφαρμογή της προϋποθέτει μια σειρά αλλαγών στον κώδικα που διέπει τη λειτουργία των δήμων για να αποφευχθούν καταστάσεις χάους. Η πρωτοβουλία της θα εστιαστεί σε αλλαγές που θα διευρύνουν τις δυνατότητες των φορέων της Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τοπικά ζητήματα και τη δυνατότητα διεύρυνσης της νομιμοποιητικής τους βάσης. Η δεύτερη πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά θα αφορά τη δημόσια διοίκηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ