Στα δικαστήρια προσέφυγαν Ιερά Μονή Κύκκου (μία από τις πλουσιότερες μονές στην Κύπρο) και Ελληνική Δημοκρατία για ένα οικόπεδο – φιλέτο έναντι του Μετοχίου Κύκκου (επί της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή, κοντά στα κατεχόμενα) που δόθηκε με σκοπό την ανέγερση της ελληνικής πρεσβείας.

Ηδη κατέθεσαν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και ο λογιστής της Μητρόπολης, ενώ ψάχνουν ημερομηνία για να καταθέσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το θέμα ηγέρθη όταν η Ελληνική Κυβέρνηση στην οποία το 1999 παραχωρήθηκε από την Ι. Μ. Κύκκου οικόπεδο έναντι 500 χιλιάδων λιρών, αθέτησε να κτίσει το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας εντός 10 ετών όπως ήταν η προφορική συμφωνία. Μάλιστα, προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος περιέλαβε το οικόπεδο στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθεί. Τούτο προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Μονής, καθώς στο πωλητήριο έγγραφο υπήρχε ρήτρα που υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο στην ανέγερση πρεσβείας.

Το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη που αποφάνθηκε πως το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το τεμάχιο λόγω της ρήτρας που υπήρχε στη συμφωνία. Μετά την απόφαση αυτή, σε μία από τις επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, το θέμα συζητήθηκε με τον Κύκκου Νικηφόρο, στην παρουσία του δικηγόρου της Μονής και του οικονομικού διευθυντή.

Στη συνάντηση υπερνίκησε το εθνικό συμφέρον και συμφωνήθηκε το οικόπεδο να παραμείνει στα χέρια της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην ανέγερση του κτηρίου της πρεσβείας. Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος φέρεται μάλιστα να είχε πει χαρακτηριστικά πως θα ήθελε να βλέπει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι. Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια.

Παρά τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν από πλευράς Ελλάδος, όταν όλα ήταν έτοιμα για τα σχέδια, ο Έλληνας πρέσβης εδώ διαπίστωσε πως υπήρξε συνεννόηση να πωληθεί το οικόπεδο σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ανέλαβε να μεσολαβήσει. Σημειώνεται συναφώς πως για να ολοκληρωθεί η πράξη και να πωληθεί το οικόπεδο, η Μονή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 2,3 εκατομμύρια ευρώ.