Τον διοικητή της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (United States Air Forces in Europe – USAFEκαιAir Forces Africa – AFAFRICA) και διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Τοντ Γουόλτερς, υποδέχθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο διοικητής USAFE και AFAFRICA έγινε ακολούθως δεκτός και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ενώ κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Έρχεται ο Γκόφφους για κρίσιμες συνομιλίες

Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα οαναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα ΝΑΤΟ και Ευρώπης, Τόμας Γκόφφους.

Ο κ. Γκόφφους θα έχει σημαντικές συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Μεταξύ αυτών οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, οι ελληνοτουρκικές καθώς και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στον Γκόφφους και την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Ο Τόμας Γκόφφους έρχεται στη χώρα μας κατόπιν εντολής του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Εργασίας, Γουές Μίτσελ, ο οποίος ήταν πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς θα τεθεί, επίσης, το θέμα της μεταφοράς μέρους της βάσης που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί ήδη σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέα ή να αναβαθμίσουμε τις παλαιότερες βάσεις στην Ελλάδα, όπως στην Ανδραβίδα.