Σε άλλο ένα περιστατικό που καταδεικνύει πόσο τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, οι άνδρες του ελληνικού φυλακίου στη Ρω έριξαν το βράδυ της Δευτέρας 9 Απριλίου τροχιοδεικτικά πυρά σε ασφαλή περιοχή εναντίον ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής που προφανώς πετούσε σε χαμηλό ύψος.

Οι έλληνες στρατιώτες στη Ρω δεν είδαν αλλά άκουσαν το ελικόπτερο που πετούσε, καθώς το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 23.00 και υπήρχε βαθύ σκοτάδι.

Ωστόσο, το ελικόπτερο είδαν αργότερα, από τη Μεγίστη, στρατιώτες του εκεί φυλακίου και ξεκαθαρίστηκε ότι ανήκε στην τουρκική ακτοφυλακή.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω.

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Hurriyet: Η Τουρκία διαψεύδει το περιστατικό

Σε διάψευση του περιστατικού με το ελικόπτερο που πραγματοποίησε χαμηλή πτήση στη Ρω, το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Hurriyet».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία μεταφέρει το ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, της διέψευσαν ότι συνέβη το περιστατικό.

Το σχόλιο Κικίλια

«Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη» τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το επεισόδιο στη νήσο Ρω.