Με συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις επιχειρεί να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας μακριά από τη σκανδαλολογία και την «ανεύθυνη και επικίνδυνη» στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Την περασμένη εβδομάδα έκανε δήλωση για την ασφάλεια με αφορμή την ένοπλη ληστεία στην οικία επιχειρηματία στην Κηφισιά· συμμετείχε με την ομάδα της ΝΔ σε ποδοσφαιρικό αγώνα με ομάδα των Ρομά με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού –μια έμπρακτη απάντηση στις ατυχέστατες δηλώσεις του βουλευτή Θανάση Δαβάκη· έδωσε συνέντευξη στον Real FM για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, επιλέγοντας όμως να ρίξει το βάρος των απαντήσεών του στα θέματα της δημόσιας διοίκησης και της ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας ότι η παράταξή του δεν έχει καλή προϊστορία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Διαζύγιο από τον «πελατειασμό»

Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο, το οποίο περνά υποδόρια στις τελευταίες τοποθετήσεις του, μια έμμεση αυτοκριτική για το κακό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης. Ενα βελούδινο διαζύγιο από τον «πελατειασμό» το οποίο, όπως λένε έμπειρα στελέχη του κόμματος που περιοδεύουν σε τοπικές οργανώσεις, δύσκολα θα επιβάλει. Η ΝΔ, προσθέτουν, παραμένει στη βάση της ένα παλαιό κόμμα και δεν αρκεί το μητρώο στελεχών για να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, επιμένει ότι θα ανανεώσει το κόμμα του και θα εκσυγχρονίσει τη χώρα στη βάση του προγράμματος που παρουσιάζει οργώνοντας την επικράτεια. Το ερώτημα που έθεσε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη είναι ενδεικτικό του διλήμματος που θα προβάλλει το προσεχές διάστημα. «Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει δουλειές; Εμένα ή τον κύριο Τσίπρα; Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο να παρουσιάσει ένα σχέδιο εμπροσθοβαρές, το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας;».
Το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ συμπυκνώνεται στη δέσμευση δημιουργίας των προϋποθέσεων ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις να αυξηθούν κατά 100 δισ. ευρώ μέσα σε μία 5ετία και να φθάσουν στο 20% του ΑΕΠ. Επίσης, αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ με στόχο τη διαμόρφωση ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης 4% και τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική του ότι οι διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων καθυστερούν επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δημόσιες επιχειρήσεις ως μηχανές προσλήψεων.
Το θέμα της εγκληματικότητας, το οποίο ήρθε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πάντοτε υψηλής προτεραιότητας για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και η πρώτη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες του» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό έχει αποτύχει» πρόσθεσε και σημείωσε ότι με περισσότερη πολιτική βούληση και με αναδιάταξη των δυνάμεων της Αστυνομίας μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Αυτό είναι το πολιτικό περιβάλλον που θέλει ο κ. Μητσοτάκης να τον περιβάλλει τους προσεχείς μήνες, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι από τον Μάιο και έπειτα ξεκινά κανονικά η προεκλογική περίοδος. Η αποχώρηση του Μιχάλη Μπεκίρη από τη θέση του διευθυντή του γραφείου τού προέδρου της ΝΔ και η αντικατάστασή του από τον Στέλιο Πέτσα, έναν τεχνοκράτη χωρίς πολιτικές βλέψεις, αντανακλούν τέτοιου είδους συζητήσεις και προβληματισμούς. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο κ. Μπεκίρης, ο οποίος συνδέεται με στενή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ, ζήτησε ο ίδιος να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του εξαιτίας οικογενειακών λόγων –αν και, όπως συμβαίνει πάντα στην Πειραιώς, ψιθυρίζονται διάφορα στους διαδρόμους. Η ουσία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί εδώ και καιρό τον τρόπο να μεγιστοποιήσει την απόδοση όλων των επιπέδων οργάνωσης της ΝΔ ώστε να μην υπάρχουν κενά και δυσλειτουργίες στην προεκλογική περίοδο.

Τα ψηφοδέλτια κρίνουν την αυτοδυναμία

Το βάθος των παρεμβάσεών του θα φανεί τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο δεν θεωρείται τυχαίο ότι επανέφερε στο προσκήνιο το μητρώο στελεχών και μάλιστα με μια σκληρή πολιτική ομιλία, η οποία προφανώς δεν απευθυνόταν μόνο στα νέα στελέχη του κόμματος. Το μεγάλο στοίχημα για την Πειραιώς είναι τα ψηφοδέλτια και όπως επισημαίνει έμπειρος παράγοντας της ΝΔ, «από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά μας ενδεχομένως να κριθεί η αυτοδυναμία». Ο πρόεδρος της ΝΔ προσδιόρισε ακριβώς το προφίλ τους: «Ανθρωποι χωρίς σκληρές κομματικές αναφορές που αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν στα κοινά, που βλέπουν ότι για πρώτη φορά θα αξιολογηθούν αντικειμενικά, με εξαιρετική ποιότητα και θαυμάσια βιογραφικά».

Αντιφάσεις σε Μακεδονικό και Σύνταγμα

Η αυτοδυναμία θα κριθεί και από την καθαρότητα των θέσεων. Στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις. Σε ό,τι αφορά όμως το Μακεδονικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος μοιάζει να τα γυρίζει ανάλογα με τη συγκυρία. Σχετικά με το πρώτο θέμα, δήλωσε πως αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και σύνθετο όνομα και αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας θα την εξετάσει. «Δεν έχω προεξοφλήσει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας» είπε. Η προηγούμενη φορά που μίλησε για το Μακεδονικό ήταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, στο τέλος Ιανουαρίου, όπου παρέπεμψε τη λύση του θέματος «σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία».

Η αντίφαση επισημάνθηκε από τους επικριτές του. Οι συνεργάτες του όμως διευκρινίζουν ότι τότε η κυβέρνηση είχε βάλει στο τραπέζι μόνο το Ονοματολογικό και όχι την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και παραπέμπουν στην επισήμανσή του ότι «αν η κυβέρνηση στην πορεία άλλαξε γραμμή και προσήλθε στη δική μας θέση για συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαία, αλλά όχι ικανή – το τονίζω – συνθήκη για να προχωρήσουνε παραπάνω στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι επειδή εμείς βάλαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα του Συντάγματος ως αναγκαία προϋπόθεση. Και αντιληφθήκαμε κάτι το οποίο σήμερα το αντιλαμβάνονται όλοι: ότι τα Σκόπια καίγονται πιο πολύ από εμάς να λύσουν το θέμα».

Ανάλογη σύγχυση προκάλεσε η επαναφορά της πρότασής του προς τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί την πρόταση της Φώφης Γεννηματά με το σκεπτικό ότι δεν είναι του παρόντος η αναθεώρηση, καθώς απαιτούνται ευρείες συναινέσεις οι οποίες δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του Πρωθυπουργού.

«Το 2016, έναν μήνα αφότου είχα εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πήγα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα το εξής: να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα τα οποία η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει ως αναθεωρητέα και η Νέα Δημοκρατία όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αναθεωρητέα, ώστε από αυτή τη Βουλή να έχουμε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Η πρόταση ισχύει στο ακέραιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε όμως ότι σε αυτή την πρόταση για συναίνεση ο Πρωθυπουργός απάντησε με ανελέητη λασπομαχία, με ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, με συστηματική στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων και των οικογενειών τους, «η οποία είναι απολύτως κατευθυνόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου και από τα υπόγειά του. Αρα η δημιουργία ενός κλίματος, το οποίο μόνο ενωτικό δεν είναι. Δυστυχώς, είναι άκρως διχαστικό».

Σε αυτό το τοξικό κλίμα που περιγράφει, πόσες πιθανότητες υπάρχουν για συνταγματικό μορατόριουμ; Ελάχιστες, παραδέχονται οι συνεργάτες του. Ωστόσο, παρατηρούν, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να εκφράσει την αγωνία του για το γεγονός ότι η ευκαιρία κίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας θα χαθεί για πέντε χρόνια. Αυτό, λένε, ήταν το νόημα της άρνησής του στην κυρία Γεννηματά και της επισήμανσής του ότι τον ενδιαφέρει να επιδιώξει το μεγάλο και να μη συμβιβαστεί με το μικρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ