«Η συζήτηση για τα εκλογικά ποσοστά είναι μηχανιστική» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος. Παράλληλα, προτάσσει το επιχείρημα ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζει κανείς σε ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι εκλογές και ποιο θα είναι το διακύβευμα δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.
Η πρωτιά της ΝΔ στην παρούσα χρονική στιγμή δεν δύναται να αμφισβητηθεί ακόμα και στον σκληρό πυρήνα της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επιμένουν ότι πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Και γι’ αυτό εστιάζουν στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις εκλογές, ελπίζοντας ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν, δίνοντας προσοχή σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως π.χ. τους αναποφάσιστους και τις νεαρές ηλικίες.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει τακτική ανάλυση των τάσεων του εκλογικού σώματος, με δικές τους μετρήσεις. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη δράση έχει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Με βάση τα στοιχεία που αναλύουν, κυριαρχεί η άποψη ότι στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Οπως τονίζεται, για να επιτευχθεί αυτοδυναμία, μεγάλο ρόλο δεν διαδραματίζει το ποσοστό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή η μεταξύ τους διαφορά, αλλά τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.
Με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα, αυτόματα μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία. Π.χ., αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 4%, το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,4% (δηλαδή από το 40,4%-4%, αφού 10% επί 0,4%).
Ως εκ τούτου ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για τις προσεχείς εκλογές είναι το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, με αρκετά στελέχη του οποίου φλερτάρει ήδη πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε κεντρικό αλλά κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (δήμους, επιμελητήρια κ.ά.).

Προσμονή για δεξιό κόμμα

Κυβερνητικά στελέχη δίνουν μεγάλη σημασία και στην ύπαρξη ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ για να αλλάξουν περαιτέρω οι συσχετισμοί και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και τις κινήσεις σε αυτόν τον χώρο, ειδικά μετά τις κινήσεις του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ενώ έχουν φθάσει και πληροφορίες για την ίδρυση φιλοαμερικανικού δεξιού κόμματος.
Επίσης, παρακολουθούν το καραμανλικό στρατόπεδο, το οποίο εδώ και καιρό αναζητεί βαλβίδα αποσυμπίεσης, και αναμένουν επίσημες πολιτικές πρωτοβουλίες.Δεν μιλάνε για νέο πολιτικό φορέα με «καραμανλικό» άρωμα αλλά για τη δημιουργία επίσημης «τάσης» στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η ανάλυση που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία το όριο αυτοδυναμίας πέφτει στο 36% και επιμένουν πως τίποτε δεν έχει κριθεί. Μάλιστα έχουν γίνει προβολές για την κατανομή εδρών, τόσο με τον νόμο Παυλόπουλου, που θα ισχύσει για τελευταία φορά, όσο και με τον νέο νόμο, με τον οποίο θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική.

Αναποφάσιστοι και νέοι

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν μπει οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Γι’ αυτό και η συντονισμένη προ ημερών επίθεση από τον Αλ. Τσίπρα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη κ.ά. στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορούν για πολέμιο του Δημοσίου και τονίζουν ότι θέλει απολύσεις.
Αν και αναγνωρίζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο ο χαμηλός βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δίνεται μεγάλη σημασία στη συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν προσήλθαν στις κάλπες σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου έτους περίπου 650.000 ψηφοφόροι.
Η στόχευση από εδώ και πέρα θα είναι να προσελκύσουν ψηφοφόρους, κεντρώους, κεντροαριστερούς ή αριστερούς, που φλερτάρουν με την αποχή. Γι’ αυτό δίνουν μεγάλη σημασία στην έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και στην αποκατάσταση της οικονομικής κανονικότητας.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους αναποφάσιστους, καθώς έχει παγιωθεί η εικόνα ότι το ποσοστό τους είναι περίπου στο 10%-15%, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η χαμηλή πτήση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Μια άλλη κατηγορία στην οποία θα δοθεί προσοχή είναι οι νέοι ψηφοφόροι και τα σχετικά στοιχεία έχουν επεξεργαστεί από τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
Παρά τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι παραμένει ισχυρό κόμμα με μεγάλες κοινωνικές προσβάσεις και απήχηση στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Και όπως υποστηρίζουν, με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει στις κατηγορίες των φτωχών στρωμάτων, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ