Θερμό επεισόδιο επιχείρησε να δημιουργήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Χίο, πλησίον της νησίδος Πάσπαργος, το πλήρωμα σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής σε περιστατικό διάσωσης μεταναστών ωστόσο η προσπάθεια τους κατέληξε σε αποτυχία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες λίγο μετά τις 10 το πρωί δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Ερμιόνης προκειμένου να διασώσουν 53 μετανάστες.

Τότε αντιλήφθηκαν στη περιοχή ένα μεγάλο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να προσπαθεί διαρκώς να παρεμποδίσει τους έλληνες λιμενικούς οι οποίοι τελικά διέσωσαν τους μετανάστες και τους μετέφεραν με ασφάλεια στη Χίο.

Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως δεν επιχειρήθηκε εμβολισμός ελληνικού σκάφους από το τουρκικό.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή τις πρόσφατες αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε διάφορα σημεία (Λέσβο, Σάμο, Χίο) εξέφραζαν τον προβληματισμό τους λέγοντας πως δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να συνεχιστούν. Και πρόσθεταν πως επειδή ανάλογα περιστατικά σαν αυτό που συνέβη σήμερα στη Χίο να επαναληφθούν τα πληρώματα των σκαφών του ΛΣ βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα και γνωρίζουν πως να δράσουν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Πως έγινε το επεισόδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του σκάφους 611 του Λιμενικού Σώματος βρισκόταν σε περιπολία από νωρίς το πρωί στην περιοχή.

Κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν τη λέμβο με τους μετανάστες να κατευθύνεται από τα τουρκικά παράλια προς τη Χίο ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρισκόταν το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής με τους έλληνες λιμενικούς να αναρωτιούνται γιατί οι τούρκοι δεν τους ακινητοποιούν παρά δείχνουν σαν να τους «συνοδεύουν».

Οταν η λέμβος με τους μετανάστες πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα το πλήρωμα του 611 επενέβη για να τους διασώσει. Τότε πέρασε παράνομα και η τουρκική ακταιωρός, το πλήρωμα της οποίας ανέφερε πως είναι δική τους αρμοδιότητα η διάσωση.

Αμεση ήταν η απάντηση των ελλήνων που τους είπαν πως βρίσκονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και θα πρέπει να απομακρυνθούν. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους μαζί με ένα φουσκωτό του ΛΣ που βρέθηκε στο σημείο διέσωσαν τους μετανάστες παρά την διαρκή παρουσία της τουρκικής ακταιωρού που λίγο αργότερα επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί προσπάθειας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζονται τα κάτωθι:

Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές Χίου. Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.

Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συνολικά διεσώθησαν 53 αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.