Ισχυρή πολιτική και κοινωνική πίεση από πολλές πλευρές δέχεται η κυβέρνηση που πλήττει σοβαρά το αριστερό της προφίλ. Αιχμή του δόρατος είναι το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά στην κριτική συμπλέουν η Λαϊκή Ενότητα, η Πλεύση Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ προστέθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την περασμένη Δευτέρα συμμετέχει πιο ενεργά στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι με το ΜεΡΑ25 –Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής –που, όπως είπε, αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25», του πανευρωπαϊκού πολιτικού φορέα.
Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι κυρίως οι πλειστηριασμοί, καθώς σχεδόν κάθε Τετάρτη καταγράφονται πολλά επεισόδια έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία από το ΠΑΜΕ, τη ΛΑΕ με τον Παναγιώτη Λαφάζανη και τους συνοδοιπόρους του, την Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο κοινωνικός κλοιός με συνεχείς κινητοποιήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να πραγματοποιηθούν αρκετές ομιλίες κυβερνητικών στελεχών απαιτείται η συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Αυτό καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου για να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο απαιτήθηκε ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ έγιναν και επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και του ΠΑΜΕ και αγροτών από όμορους νομούς. Την επομένη υπήρξε μεγάλη ένταση στον Πειραιά, όπου για να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χρειάστηκε να παρέμβει ισχυρή αστυνομική δύναμη και να αλλάξει και το αρχικό σημείο της εκδήλωσης.

Το μόνο παρήγορο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία έκφραση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς ναυάγησε και το σενάριο που συζητούσαν ορισμένες πλευρές για κοινή πορεία, με διακριτές όμως θέσεις, ΛΑΕ – Πλεύσης Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Για να αντιμετωπισθεί η εξ αριστερών επίθεση, θα προταχθεί ως επιχείρημα ότι το δίλημμα των εκλογών θα είναι «κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη για όλους ή κυριαρχία της αγοράς και αύξηση των ανισοτήτων». Και όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα πρόκειται για μάχη της κοινωνίας έναντι του στυγνού νεοφιλελευθερισμού και της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού.
Με αυτή τη ρητορική, σε συνδυασμό με κινήσεις όπως π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων κ.ά., ευελπιστούν στην εξουδετέρωση των όποιων πυρών δέχονται.
Αυτή η στρατηγική όμως αναμένεται να δεχθεί μεγάλη επίθεση από τον Γ. Βαρουφάκη, που στην ιδρυτική εκδήλωση του κόμματός του, παρουσία του Ψαραντώνη και των εισηγήσεων του ηθοποιού Κλέωνα Γρηγοριάδη και του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Νόαμ Τσόμσκι που ανέφερε ότι αυτό το κόμμα αποτελεί «έμπνευση και φάρο ελπίδας σε έναν μπερδεμένο κόσμο».

«Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, που ευθύνεται για τη χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες»
είναι η επωδός του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Διχασμός στην Ευρωαριστερά

Βαριά ρίχνει τη σκιά της και η κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πρόσφατα κατεγράφη εμφύλιος στην ευρωομάδα της Αριστεράς με επίκεντρο τον Αλ. Τσίπρα και την πολιτική του. Ο γάλλος επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συνομιλεί τακτικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσε αίτημα να αποπεμφθεί από την ευρωομάδα της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η πρόταση βρήκε πολέμιους τον γερμανό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΑριστεράςΓκρέκορ Γκίζι, αλλά και την επικεφαλής ευρωπαϊκώνυποθέσεων στοΚομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίαςκαι μέλος τηςΠολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αν Σαμπουρέν, ενώ με το προ ολίγων ημερών Προοδευτικό Φόρουμ στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να ακυρώσει τη συζήτηση περί στροφής του ίδιου και του κόμματός του σε νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Απεταξάμην τον ΣΥΡΙΖΑ

Την προπερασμένη Παρασκευή, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου προσέφερε ένα λουλούδι στον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Αυτό εκλήφθηκε ως κίνηση φιλίας της Εκκλησίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, παρά την επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, υπάρχει κακό κλίμα από πολλές πλευρές της Εκκλησίας. Ανεξάρτητα από το δόγμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πορεύεται» που ακολουθεί ο Ιερώνυμος, καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Εκκλησίας για την κυβέρνηση. Σε πολλές μητροπόλεις πολλά είναι τα πύρινα κηρύγματα –και όχι μόνο από τις πιο ακραίες φωνές όπως του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου –για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό συνδέεται άμεσα με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά για ζητήματα που αφορούν άμεσα την Εκκλησία, όπως το μάθημα των Θρησκευτικών.

Οργή και στον Βορρά

Στη Μακεδονία το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση και αυτό καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου και έγινε το Περιφερειακό Συνέδριο. Εκεί καταγράφεται οργή κυρίως κατά της κυβέρνησης, χωρίς να εξαιρείται από ένα σημαντικό τμήμα και η ΝΔ για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της αντιμετώπισης του Ιβάν Σαββίδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση για την τιμωρία του ΠΑΟΚ, αν και είχε εκδοθεί, ανακοινώθηκε την επόμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα για τον φόβο των Ιουδαίων!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ