Με διπλή στρατηγική θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια θα συνεχίσει να θέτει σε όλους τους συνομιλητές του τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και στο εσωτερικό θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την εφαρμογή κανόνων για όλους, και επίσης για να αποτρέψει τον κίνδυνο διχασμού της Ελλάδας σε Βορρά και Νότο –έναν κίνδυνο που στη ΝΔ θεωρούν πολύ υπαρκτό.
Στη Βόρεια Ελλάδα το κλίμα παραμένει εκρηκτικό μετά το επεισόδιο στην Τούμπα και τη στάση του Ιβάν Σαββίδη. Στελέχη της ΝΔ διαπιστώνουν ότι γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να εκμεταλλευτούν πολιτικά την αφοσίωση των οπαδών του ΠΑΟΚ και έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση των τομεαρχών την Τετάρτη. Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον Ιβάν Σαββίδη, στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απέφυγε να απαντήσει. Ενδεχομένως επειδή δεν ήθελε να μετατρέψει ένα θέμα διαφάνειας στην επιχειρηματική ζωή της χώρας σε προσωπική διαμάχη, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να τεθούν κανόνες στο ποδόσφαιρο και στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Αιχμές εναντίον Τσίπρα και Κοτζιά

Το θέμα Σαββίδη ωστόσο διαπλέκεται, όχι μόνο με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τους δικούς της ολιγάρχες αλλά και εξαιτίας των δεσμών του ομογενούς επιχειρηματία με τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέσο για να αποκτήσει ρόλο στα Βαλκάνια και στην Τουρκία. «Με τη Ρωσία έχουμε ιστορικές σχέσεις. Αυτές οι καλές σχέσεις δεν μπορούν να μας οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ευρωπαϊκή πολιτική» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ διατυπώνοντας σαφή αιχμή για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως στα μέλη του ΕΛΚ το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία, μαζί με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Υπάρχει κατανόηση των επιχειρημάτων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μια διαμορφωμένη άποψη για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας» είπε. Νωρίτερα ζήτησε ως ένδειξη καλής θέλησης από τη γειτονική χώρα να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς πριν από τη Συνάντηση ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου. «Επιμένω στο θέμα της απελευθέρωσης. Ενα ήσσονος σημασίας επεισόδιο εξελίχθηκε σε μια βαθιά προβληματική κατάσταση για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία» είπε. Και ζήτησε η ΕΕ να εκφράσει με χειροπιαστό τρόπο την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν τάχθηκε ωστόσο υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με καλή διάθεση. «Η κυβέρνηση όμως πρέπει να αποφασίσει αν πρόκειται για διμερές ζήτημα ή αν πρέπει να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας αρχικά επικοινώνησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ για να ζητήσει στήριξη» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, μίλησε ξανά για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ ώστε να εξαλειφθεί κάθε υποψία αλυτρωτικών διαθέσεων . «Εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψή μας. Ο κ. Τσίπρας άλλαξε θέση. Πήγε να διαπραγματευτεί χωρίς σταθερή γραμμή και χωρίς στήριξη από τον κυβερνητικό του εταίρο. Θεωρώ προβληματικό –για να μη χρησιμοποιήσω πιο βαριά λέξη –να διαπραγματεύεται όχι ως επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο» δήλωσε.

«Προκαλούν συνέχεια ακραία πόλωση»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει δείξει διάθεση για συνεννόηση. «Ο αέρας των Βρυξελλών μας διευκολύνει να σκεπτόμαστε υπερβατικά. Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι άλλο. Ποιος προκαλεί με λόγια και πράξεις την ακραία πόλωση και στοχοποιεί ανελέητα τους πολιτικούς του αντιπάλους καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή τη συνεννόηση; Κανένας πολίτης στις περιοδείες που κάνω δεν μου μιλάει για τη Novartis ή για άλλα σκάνδαλα. Μου μιλούν για τους υψηλούς φόρους, για δουλειές, για την υγεία και για την παιδεία. Εκφράζουμε το αισιόδοξο μέλλον» επισήμανε.

Επαναφορά της θετικής ατζέντας

Η ΝΔ θα επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση μια θετική ατζέντα μακριά από την τοξικότητα της σκανδαλολογίας. Το ζήτημα δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο, γιατί σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από το κακό παρελθόν και του δικού του κόμματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εσωτερικό τοπίο στη ΝΔ.Ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας πετάνε λάσπη ο κ. Τσίπρας και τα επικοινωνιακά του φερέφωνα. Δεν θα απαντάμε, αλλά δεν θα γίνουμε σαν αυτούς. Η ευθύνη για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου βαραίνει τον κ. Τσίπρα, όχι τη ΝΔ. Θα απαντάμε σκληρά, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα αποκαλύπτουμε τα fake news όποτε αυτά εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά εμείς δεν θα κάνουμε τα ίδια» διαβεβαίωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ