Επιβάλλεται η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και είκοσι μέρες χωρίς λόγο πριν από Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα επιδιώκουν να έχουν μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια, αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλαδα και στην Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει και ενόψει και της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας στη Βάρνα, την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως μια κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και είκοσι μέρες χωρίς λόγο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση τόσο σε επίπεδο ΕΛΚ, αλλά ακόμα καλύτερα και στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, «γιατί είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι επιδιώκουμε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του προσφυγικού προβλήματος, όπου θυμίζω η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη οικονομική βοήθεια, ανταποκρινόμενη και αυτή με τη σειρά της στις υποχρεώσεις της, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Σχετικά με το Μακεδονικό, επισήμανε ότι η θέση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες. «Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να δημιουργήσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, η δική μας όμως θέση ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη», σημείωσε.

Κορυφαίο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί ο Κοινοτικός προυπολογισμός, ο οποίος είναι συρρικνωμμένος λόγω του Brexit, και αυτή η μαύρη τρύπα απειλεί ευθέως τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική και για τη συνοχή. Ερωτώμενος ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι » είναι πολύ σημαντικό να ψηφιστεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι τα μέσα του 2019 και να μην υπάρχει άλλο αυτή η εκκρεμότητα. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει μια διαφύλαξη της ΚΑΠ και των πολιτικών συνοχής που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας. Ως προς την ΚΑΠ, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την προστασία που πρέπει να δίνεται στους μικρούς αγρότες που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας. Από εκεί μκαι πέρα, προφανώς πρέπει να υπάρχουν νέες δράσεις που αφορούν και την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά η Ελλάδα και η ΝΔ στα πλαίσια του ΕΛΚ προσέρχονται πάντα με καλή και δημιουργική διάθεση».