«Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε σε off-shore του υπουργείου Υγείας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, καταγγέλλοντας ότι «μια διαχρονική συμμορία μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ με ονοματεπώνυμο υλοποιούσε πολιτικές εντολές». Ο κ. Πολάκης είπε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν «ο εκτελεστικός βραχίονας σε κάποιες μεγάλες μπάζες και μετά το 2008-2009 έγινε και ο αγωγός ελέγχου των ΜΜΕ». «Είναι αδιανόητο να διακινείται τόσο χρήμα κάτω από την μύτη ενός πολιτικού προϊσταμένου και εκείνος να μην ξέρει τίποτα, απλώς να προεδρεύει», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1992 που ιδρύθηκε μέχρι το 2015 «υπηρέτησε διάφορες κυβερνήσεις».

Ο κ. Πολάκης προσήλθε στην επιτροπή για να καταθέσει σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του ΚΕΕΛΠΝΟ προβαίνοντας σε μια αποκάλυψη, όπως είπε χαρακτηριστικά, για κάτι που «δυστυχώς ούτε εμείς την είχαμε καταλάβει μέχρι πριν 10 μέρες, διότι δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία, όχι λόγω της κακοδαιμονίας του κράτους, αλλά γιατί κάποια στοιχεία κρύφτηκαν». Όπως εξήγησε «μέχρι πριν 10 μέρες δεν είχαμε την εξής εικόνα: με βάση τα στοιχεία που βγαίνουν και είναι οι απολογισμοί του ΔΣ από το 2007-2014 και επιβεβαιώνονται από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών (μέχρι το 2011), προκύπτει ότι από το 2007 έως το 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισήλθαν εισροές πραγματικού χρήματος 750.304.452 ευρώ». Από αυτά, όπως κατέθεσε, «τα πληρωμένα είναι 522.297.387 ευρώ». «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατομμύρια ευρώ;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι «δεν αποτυπώνονται πουθενά».

«Δυστυχώς και κάνω την αυτοκριτική μου δεν είχαμε όλη την εικόνα», σημείωσε ο κ. Πολάκης. Πρόσθεσε δε ότι από τον έλεγχο του ΓΛΚ το 2016 για την χρήση του 2014, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε 750 εκ. και πλήρωσε 522 εκ. το ταμειακό υπόλοιπο των λογαριασμών του, οι οποίοι, όπως είπε, «ήταν παραδόξως πολλοί» (πάνω από τριάντα), το αθροιστικό ταμειακό υπόλοιπο στις 31.12.14 είναι 3.173.703 ευρώ. «Πού είναι τα υπόλοιπα; Αυτό σημαίνει άμεση παρέμβαση εισαγγελέα», είπε, ενώ ανέφερε πως μέχρι το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ «τηρούσε κάποια λογιστικά βιβλία και μάλιστα φώναζε και ορκωτούς λογιστές κάθε χρόνο και έκαναν μια έκθεση».

Όμως, «το 2011 νομοθετήθηκε ότι εξαιρείται από το δημόσιο λογιστικό κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διαχρονική συμμορία με αρχιμαέστρο τον Παπαδημητρίου». Όπως κατήγγειλε συγκεκριμένα, τότε «απεγκατέστησαν το λογιστικό πρόγραμμα που υπήρχε». «Άρα για το 2012, 2013 και 2014 δεν υπάρχει κάτι. Μόνο κάτι φύλλα excel. Το ΓΛΚ έκανε πολύ σοβαρό έλεγχο το 2016 και λέει “τι γίνεται εδώ”; Μας δημιούργησε την δυσκολία να δούμε όλη την εικόνα. Ακούγαμε βέβαια ότι γινόταν της μουρλής, ότι τρώνε λεφτά…», κατέθεσε ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι «δεν κόβανε ένταλμα ή επιταγή, τους έδιναν ένα χαρτί, μια εντολή με εξουσιοδότηση και έκαναν ανάληψη από τον λογαριασμό». «Για αυτό ψάχνουμε τα 230 εκ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ένταση προκλήθηκε με βουλευτές της ΝΔ στους οποίου ο κ. Πολάκης είπε «μην ταράζεστε». «Ανακαλύψατε 230 εκ. ευρώ μετά από τρία χρόνια πριν δέκα μέρες και θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά;», του απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς προτείνοντας να ζητηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών για να διαπιστωθεί πού πήγαν τα χρήματα αυτά. «Αν έχει κάποια στοιχεία ο κ. Πολάκης να τα δώσει στην επιτροπή και παράλληλα να υπάρξει αίτημα προς τις τράπεζες», πρότεινε η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Αν κινήθηκε μετρητό αυτό δεν συλλαμβάνεται από τις τράπεζες, αλλά φαίνεται από το ταμείο», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μάρδας, ενώ ο κ. Πολάκης αναφερθείς στην «μαύρη τρύπα» των 230 εκ. ευρώ, σχολίασε ότι «κι εμείς δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί».