Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής (στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση») με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται ως αντισυνταγματικές οι αλλαγές που είχε επιφέρει στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «είναι σκοταδισμός μεσαιωνικός και αναχρονισμός η απόφαση του ΣτΕ», στο οποίο καταλόγισε ότι «δογματίζει» και ότι προέβη σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος. Μάλιστα είπε ότι «ένα τμήμα του ΣτΕ συμπεριφέρεται σαν εφεδρεία του παλαιού συστήματος», ενώ σημείωσε ότι «θέλουμε μια κοινωνία όχι φοβική». Όπως είπε ο πρώην υπουργός «το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄ Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου».

«Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση» πρόσθεσε. Και κατηγόρησε το ΣτΕ ότι «υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών».