Την συμπερίληψη παραγράφου στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, στην οποία να καταδικάζονται οι απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας που επηρεάζουν την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ, ζήτησε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι οι ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεων της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι, μέσω των Συμπερασμάτων, θα πρέπει η ΕΕ και το σύνολο των κρατών μελών, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για άμεσο τερματισμό τέτοιου είδους συμπεριφορών και μη επανάληψή τους.

Το ζήτημα της Τουρκίας έθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης και στην κατ’ ιδία συνάντησή του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επίσης, ο υπουργός και η Ύπατη Εκπρόσωπος συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις, αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, προς αυτή την κατεύθυνση συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής.