Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή καταγγέλλοντας την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι αρνείται να μπει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης καλυπτόμενη πίσω από το επιχείρημα της μη αρμοδιότητάς της.

Την ίδια στιγμή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος, αποσαφηνίζοντας πλήρως τις προθέσεις του κόμματός τους δήλωνε ευθέως: «Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη – Βουλή σημαίνει εξάλειψη», καθιστώντας έτσι σαφές ότι για την πλειοψηφία η αναπομπή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη είναι μονόδρομος, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η διατήρησή της στην Βουλή, στο πλαίσιο της προανακριτικής, θα οδηγήσει στην παραγραφή των αδικημάτων και άρα στην μη διαλεύκανση.

Το εύλογο ερώτημα όμως που προκύπτει είναι γιατί τότε συγκροτήθηκε η προανακριτική; «Γιατί αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί ήθελαν να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους», απαντούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση των κομμάτων λόγω της άρνησης της πλειοψηφίας να μπει στην ουσία της διερεύνησης ήταν αναμενόμενη.

Μάλιστα ένας «ελιγμός», όπως ερμηνεύθηκε, της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της πλειοψηφίας να καταθέσει πρόταση με την οποία ζητούσε να κληθούν οι παραπεμφθέντες πολιτικοί ώστε να τοποθετηθούν (!) επί της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων τα οποία έκαναν λόγο για πρωτοφανή επιχειρήματα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο της εξέτασης των ουσιωδών μαρτύρων, προστατευόμενων και μη. Η αντιπολίτευση μίλησε για «φιάσκο» και «σχέδιο σκοπιμοτήτων» εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης «είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό σκευωρίας από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας», ενώ σημείωσε ότι «με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες, παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη κλπ., με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αρμοδιότητα της επιτροπής απαγγέλλοντας κατηγορίες και στήνοντας κάλπες για να συγκροτήσουν αυτή την επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο τώρα ευρισκόμενοι μπροστά στα αδιέξοδά τους επιμένουν στην σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αποφανθεί η Επιτροπή επί της αρμοδιότητάς της, δεν πρόκειται να συμμετέχει.

Αποσαφηνίζοντας την στάση του κόμματός του ο κ. Βορίδης είπε συγκεκριμένα: «Είναι σαφές ότι εμείς οι βουλευτές της ΝΔ αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η Επιτροπή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία και μπει στην ουσία της υπόθεσης». «Ή έπρεπε να έχουν αποφασίσει ότι δεν έχουν αρμοδιότητα και άρα δεν έπρεπε να συγκροτηθεί η επιτροπή, ή έπρεπε να έχουν αποφασίσει ότι έχουν αρμοδιότητα, ή ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει την αρμοδιότητα και σε άλλες δεν έχει. Αλλά και τότε έπρεπε να πάνε σε ουσιαστική διερεύνηση για να δουν για ποιες έχουν και για ποιες δεν έχουν αρμοδιότητα», εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Η ΔΗΣΥ είχε ήδη προαναγγείλει την αποχώρησή της στην περίπτωση που η πλειοψηφία δεν προχωρούσε στην εξέταση μαρτύρων κλπ. Όπως δήλωσε μετά την αποχώρηση του κόμματός του ο Θ. Παπαθεοδώρου, «η πλειοψηφία έφτασε με δική της ευθύνη σε ένα πρωτοφανές φιάσκο», ενώ τόνισε ότι αν δεν προχωρήσει στην ουσιαστική διερεύνηση «θα παραμένει η λάσπη». «Εμείς αποχωρούμε και αν κάποια στιγμή αποφασίσουν να καλέσουν μάρτυρες εδώ είμαστε», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου. Ενώ από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το κόμμα του «είναι εδώ για να συζητήσει επί της ουσίας και όχι για επικοινωνιακά παιχνίδια», προειδοποιώντας ότι με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας η προανακριτική κινδυνεύει να οδηγηθεί σε φιάσκο μεγαλύτερο από αυτό που σημειώθηκε στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου. «Αυτό που έρχεται τώρα να κάνει η πλειοψηφία, είναι να καλέσει τους αναφερόμενους όχι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά για να μας υποδείξουν στην επιτροπή που εγκρίθηκε με απόφαση της Ολομέλειας αν είμαστε αρμόδιοι ή όχι», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Αμυράς υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία αυτή την επιτροπή μέσω Θηβών…», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουμε φόντο σε αυτό το φτηνό πολιτικό κόλπο». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε ήδη αποχωρήσει για τους ίδιους λόγους από την προανακριτική επιτροπή, ενώ αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή αλλά ζητώντας να επιστραφεί η υπόθεση στην Δικαιοσύνη.

Παρασκευόπουλος

Ο αντίλογος στα πυρά της αντιπολίτευσης ήρθε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την δήλωσή του ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών: «Διαλεύκανση, φως έχουμε μόνον αν η υπόθεση πάει στην Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, Βουλή σημαίνει εξάλειψη», είπε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποχώρηση, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε προσχηματική καθώς «η επιτροπή συνεχίζεται». «Εάν πρώτα προχωρούσαμε στις αποδείξεις και μετά στην αρμοδιότητα θα το είχαμε πάρει ανάποδα το θέμα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «αν προκύψει αρμοδιότητα, η επιτροπή κρατά την υπόθεση και καταλήγει στην παραγραφή, ενώ αν κρίνει αναρμόδια στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια όπου εκεί γίνεται η διαλεύκανση και οι αθώοι αθωώνονται και οι ένοχοι καταδικάζονται». Το σκεπτικό του είναι ότι «αν οι υποθέσεις έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων, τότε με βάση τον χρόνο τέλεσης θα οδηγηθούν στην παραγραφή, ενώ αν δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τότε δεν είναι δουλειά της Βουλής και θα πρέπει να πάνε στην Δικαιοσύνη».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την υπόθεση Novartis και θέλω να βεβαιώσω τους πάντες ότι σχολαστικά η επιτροπή έχει εξετάσει όλες τις λεπτές παραμέτρους». «Επί τη βάσει αυτών έχει πορευθεί ώστε να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν να ταλανίζεται ο βίος με σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία και τέλος να οδηγείται σε νομικό αδιέξοδο», πρόσθεσε. Μάλιστα δήλωσε ότι από την δουλειά της επιτροπής προκύπτει ένας «πλούτος νομολογιακός και ίσως νομοθετικός για το μέλλον». «Τα κενά, οι ενδεχόμενες αντιφάσεις θα απαντηθούν όταν η επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της και υποβάλλει το πόρισμά της», διαβεβαίωσε, υποστηρίζοντας πως «ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα είναι επί τη βάσει της εντολής που πήρε από την Ολομέλεια» και «ουδόλως αποτελούν μέρος ενός σχεδίου σκοπιμότητας αλλά είναι μέρος ενός σχεδίου ευθύνης».

Κοινή δήλωση Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση μετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης:

Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης.

Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή.

Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη.

Μαξίμου: Η ΝΔ το βάζει στα πόδια

Επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπολύει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου».

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν», η οποία είναι «κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου».

«Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης» προσθέτει.

«Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος» καταλήγει.