Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα», υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μερα για όλους τους πολίτες της χώρας μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επ΄ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επένδυση διαφορετική από τις άλλες, καθώς ο σκοπός της είναι το κοινωνικό όφελος. «Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο για την προσφορά αυτή, που μπορεί να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε πως το ΙΣΝ έχει επιτύχει την άψογη συνεργασία μέσα σε κλίμα διαφάνειας και κοινού οράματος μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτίμησε πως η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση παρά τις δυσκολίες, όπως είπε ο κ. Δρακόπουλος. Με σκληρή δουλειά συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως το ποσό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «θα πιάσει τόπο, διότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, το συντομότερο δυνατόν και με τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, «πλέον στην Ελλάδα, έχει πάψει να θεωρείται η στήριξη της Δημόσιας Υγείας, περιττό δημοσιονομικό βάρος. Έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια, η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας. Και έχει ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία».

Αντίστροφη πορεία «αυτής της ουσιαστικής ενίσχυσης και εν τέλει της επαναθεμελίωσης της καθολικότητας της υγειονομικής περίθαλψης για όσους και όσες ζουν σε αυτή τη χώρα. Ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, καταγωγής ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού».

«Με τη χώρα να βαδίζει πλέον σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων, που άφησαν πληγές στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα τελευταία χρόνια, η στενή συνεργασία μας στον τομέα της Υγείας, έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως με τη δωρεά ύψους 14 εκατομμυρίων έχουν αποκτηθεί και παραδοθεί 143 ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία ήδη κατανεμήθηκαν πανελλαδικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.

«Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες, που είναι απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Και ανάμεσα σε αυτές πλέον, υπάρχουν και οι κινητές μονάδες νεογνών που αποτελούσαν πραγματική ανάγκη ειδικά για περιοχές της περιφέρειας, που δυστυχώς ποτέ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως παραδόθηκαν 10 γραμμικοί επιταχυντές στα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Χώρας και στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες των καρκινοπαθών.

«Έχουν ήδη προχωρήσει στοχευμένες κτηριακές παρεμβάσεις, ο περαιτέρω εξοπλισμός νοσηλευτικών μονάδων, η παροχή επιπλέον κινητών ιατρικών μονάδων για εξετάσεις πληθυσμών της υπαίθρου καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Όπως φαίνεται λοιπόν, αυτά ήταν μονάχα η αρχή», υπογράμμισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος προς τους έλληνες πολίτες. Ετσι πέραν της δωρεάς με τα 143 ολοκαίνουργια ασθενοφόρα (που ήδη έχουν τεθεί σε υπηρεσία) και τον πτητικό στόλο για αεροδιακομηδές, το Ιδρυμα πρόκειται να κατασκευάσει σε χώρο εντός του νοσοκομείου Ευαγγελισμός δύο κτιριακών συγκροτημάτων, τα οποία θα σχεδιάσει φημισμένος αρχιτέκτονας κ. Πιάνο (που έχει σχεδιάσει και το κτίριο του Ιδρύματος Νιάρχος).

Συγκεκριμένα, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται θα γκρεμιστούν το κτίριο «Οίκος» (που είχαν αναγερθεί επί περιόδου Βασιλίσσης Ολγας) και το κτίριο των «Αδελφών» που βρίσκονται εντός του Ευαγγελισμού και στη θέση τους θα αναγερθούν δύο υπερσύγχρονα κτίρια. Το ένα θα μείνει στην ιδιοκτησία του νοσοκομείου και το άλλο θα παραδοθεί στην Πανεπιστημιακή Σχολή, η οποία μετακομίζει στον Ευαγγελισμό, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ανέγερση κτιρίου.
Επιπλέον το Ιδρυμα Νιάρχος πρόκειται να αναγείρει δύο ολοκαίνουργια νοσοκομεία και μιας σχολή νοσηλευτών. Το ένα νοσοκομείο θα είναι παιδιατρικό και θα αναγερθεί με έξοδα του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση Παυλόπουλου με πρόεδρο του ΙΣΝ

Στην εθνικών διαστάσεων προσφορά του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Α. Δρακόπουλο, καθώς και το μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης Β. Κασκαρέλη.

«Από τις πολυάριθμες και πολύ σημαντικές δωρεές οφείλω να αναφέρω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το Κέντρο Πολιτισμού και την εν εξελίξει προσφορά για την υγεία στην Ελλάδα. Μένω σε αυτή γιατί μέσα στην συγκυρία στην οποία γίνεται, είναι μια προσφορά η οποία αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Γιατί πάσχει το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Και στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος, στηρίζετε την κοινωνική συνοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπό τα δεδομένα αυτά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι απλώς συνεχίζει, αλλά δίνει ακόμη πιο εμβληματικές διαστάσεις στην παράδοση των εθνικών μας ευεργετών. Και θυμίζω ότι αυτή η παράδοση ήταν εκείνη, η οποία βοήθησε το νεώτερο ελληνικό κράτος και το λαό μας σε κρίσιμες στιγμές να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές προκλήσεις για τον τόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Δρακόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία και τα θερμά λόγια και πρόσθεσε ότι «εμείς πάντα λέμε, εδώ και 22 χρόνια που υπάρχουμε, ότι ποτέ δεν αναπληρώνουμε το κράτος, απλώς συμπληρώνουμε. Και αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και υπερήφανοι που μπορούμε και βοηθάμε. Και ελπίζουμε και άλλοι να ακολουθούν το παράδειγμα, όσο ο καθένας μπορεί, γιατί, όπως είπατε, βρισκόμαστε σε μία κρίση σαν χώρα. Και οι συνεργασίες χρειάζονται σε όλα τα φάσματα. Μόνο με σωστές συνεργασίες, με διαφάνεια, με σκληρή δουλειά, με αποτελεσματικότητα μπορεί να πάει μπροστά η κοινωνία, και αυτό το οποίο είπατε, το κοινωνικό κράτος, το οποίο λέμε και εμείς, μία ανθρώπινη κοινωνία».