Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9 και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου έδωσε σήμερα το πρωί ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τα αποτελέσματα του συνεδρίου και τη μη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών ανέφερε ότι:

«Πλέον, αφού δεν κατέστη δυνατόν μέσα από το συνέδριο να ληφθεί απόφαση για ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και για υλοποίηση της εντολής των εκλογέων του Νοεμβρίου για ένα ενιαίο και ομογενοποιημένο φορέα, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών».

Σε ότι αφορά την αναφορά περί κομματικών μηχανισμών, είπε πως:
«Αποτελεί προσβολή και απαξίωση των μελών της παράταξης η θέση ορισμένων ηγετικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές για να μην έχει ρόλο και λόγο στα όργανα η παραταξιακή βάση της παράταξης».

Επί του γενικότερου προβληματισμού που αναπτύχθηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου τοποθετήθηκε ως εξής:
«Τους τελευταίους 5 μήνες οι συνθήκες για την παράταξή μας ήταν οι καλύτερες δυνατές:
212.000 πολίτες έδωσαν ώθηση στο εγχείρημα το Νοέμβρη. Δόθηκε εντολή στην κα Γεννηματά να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συνεπικουρούμενη απ’ τους άλλους υποψηφίους.
Παράλληλα,

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει το βαθιά συντηρητικό της πρόσωπο. Με μια πρόταση επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα του συνθήματος «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την αδυναμία του να δώσει βιώσιμη προοπτική στα δυναμικά ηλικιακά στρώματα και ελπιδοφόρο όραμα στη νέα γενιά.
Κι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα;

Γιατί δεν γίνεται το άλμα

Σύμφωνα με τις τάσεις της κοινής γνώμης ο χώρος πελαγοδρομεί ανάμεσα στην 3η με 5η θέση με ποσοστά μικρότερα από το άθροισμα Συμπαράταξης και Ποταμιού το Σεπτέμβρη του 2015.
Πρόκειται περί κατορθώματος. Και αναρωτιέμαι αν δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα τώρα, τότε πότε;

Οι απαντήσεις για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, δόθηκαν στο συνέδριο.
Γιατί δεν τολμάμε να υιοθετήσουμε την επιβολή κοινοβουλευτικών θητειών που αποτελεί δέσμευση ανανέωσης, ούτε καν για το 2021.

Γιατί περιοριζόμαστε στον ασφαλή διαμοιρασμό των ιματίων της μικροκομματικής εξουσίας σε μία μικρή και ελεγχόμενη παράταξη, αντί να ανοιχτούμε στην κοινωνία.
Γιατί ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια, από πολιτικές θέσεις μέχρι συνθήματα. Νέα αλλαγή, νέος ανένδοτος, αυτά δε συγκινούν πλέον ούτε τον πατέρα μου που έδωσε αγώνες για την παράταξη και σήμερα είναι 89 ετών».

Ερωτώμενος για την προοπτική της επόμενης ημέρας και τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε:
«Η εντολή που έχει δοθεί από τους συμμετέχοντες στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι αυτή της αυτόνομης πορείας και της διαμόρφωσης των ικανών όρων και συνθηκών για την διακυβερνητική προοπτική με προοδευτικό πρόσημο.

Το ζητούμενο δεν είναι να αποτελείς ως κόμμα ένα χρήσιμο συμπλήρωμα, αλλά να ηγεμονεύσεις προγραμματικά δίνοντας προοπτική στον ελληνικό λαό.

Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία και την πατρίδα δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το να τα καταφέρουμε μέσα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την προσαρμογή της στις αρχές και στις αξίες της προοδευτικής παράταξης».