Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον ομόλογό του στην πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ μετά την συνάντησή τους στα Σκόπια.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για έναν έντιμο και όχι σάπιο συμβιβασμό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «προσπαθούμενα οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμη».

Σημεία της ομιλίας Ντιμιτρόφ

Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες με τον Ν. Κοτζιά. Μιλήσαμε για τα σημαντικά, ευαίσθητα θέματα.

Σκέφτομαι τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και τι είναι σημαντικό για εμάς.

Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμη.

Νομίζω ότι και από την ελληνική πλευρά υπάρχει επιθυμία για επίλυση του θέματος.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το θέμα με τον διαμεσολαβητή.

Θα επιδιώξουμε περισσότερες συναντήσεις έως ότου να βρούμε τρόπο να διευθετήσουμε τα πράγματα.

Σημεία της ομιλίας Ν. Κοτζιά

Είναι χαρά μου να είμαι στη βόρεια φίλη χώρα και να έχω κρατήσει τις υποσχέσεις μου. Είχαμε πει ότι όταν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου θα επισκεφθούμε την πόλη σας, να ανοίξουμε την δεύτερη φάση σύνδεσης της χώρας σας στην ΕΕ.

Πιστεύω πολύ στο κοινό μας μέλλον που θα είναι προς όφελος των χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής.

Κάναμε σήμερα βήματα. Καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που βρήκαμε και οφείλουμε να τα λύσουμε. Θα βοηθήσει την οικονομική συνεργασία, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, να συμβάλλουμε και οι δύο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Χαίρομαι που θα συναντήσω το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ζάεφ για την ευκαιρία μιας εποικοδομητικής πιστεύω συζήτησης.

Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Δεν θυμάμαι να παραπονείται ο κόσμος ή να δέχεται κριτική ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών γιατί δεν κινεί ζητήματα. Οι ΥΠΕΞ στα πλαίσια της κυβέρνησης τους οφείλουν να βρίσκουν λύσεις, που ανεξάρτητα από την μία ή την άλλη γνώμη μακρόχρονα βοηθούντη χώρα τους.

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση γι’ αυτό χρειάζεται την στήριξη όλης της περιοχής. Πιστεύουμε στον έντιμο και όχι τον σάπιο συμβιβασμό. Με αυτόν θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν θα υπάρξει χαμένος. Ρεαλιστικά πρέπει να πάρεις το κύριο για σένα και να δώσεις αυτό που είναι κύριο και σημαντικό για τον άλλο.

Η βόρεια γείτονα χώρα είναι μια φιλική χώρα. Οι δύο λαοί μας είναι κοντά και ας προσθεί το παραλθόν να τους απομακρύνει. Και οι δύο λαοί θα έχουν δράσεις από την κοινή προσπάθεια.

Κρίσιμες επαφές Κοτζιά στα Σκόπια

Κρίσιμες επαφές για το ονοματολογικό ξεκινά σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η συνάντηση με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ θα σημάνει την έναρξη του μαραθωνίου των επαφών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.