Σε αναζήτηση ενός νέου πολιτικού συμφώνου βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με αφορμή το Μακεδονικό, το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και την τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη ως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας ο οποίος συνεργάζεται κατευθείαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σημερινή συνάντηση που ήταν να πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι και τελικά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησαν να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων χωρίς να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Θα συνεχίσουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους. Αυτό δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Καμμένος ολοκληρώνοντας τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτή βασίζεται πάνω σε γερές βάσεις, ενώ για το Σκοπιανό τόνισε πως οι θέσεις μας είναι γνωστές στον Πρωθυπουργό.

Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, επέμεινε στη θέση του ότι είναι όμηροι των Τούρκων, ενώ ερωτηθείς για το σενάριο ανταλλαγής τους με τους οκτώ Τούρκους που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, δεν ήταν σαφής ή κατηγορηματικος πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Μιλώντας για τα σενάρια των προηγουμένων ημερών που θέλουν το κλίμα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους να μην είναι και το καλύτερο, είπε πως αυτά είναι εικασίες που εξυφαίνονται από συγκεκριμένα κέντρα και διέψευσε τα περί συνάντηση στο σπίτι του με Τσίπρα και Παππά.

ΑΝΕΛ: Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Την ταινία «Εξπρές του Μεσονυχτίου» επικαλέστηκε ο κ. Πάνος Καμμένος για να περιγράψει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε ζητήματα ανταλλαγής σημειώνοντας πως ούτε και η τουρκική πλευρά έχει θέσει τέτοιο αίτημα.

«Η Τουρκία λειτουργεί με τη λογική του Εξπρές του Μεσονυκτίου» ανέφερε για να προσθέσει ότι η Τουρκία έχει θεσμοθετήσει το καθεστώς της ανταλλαγής ομήρων.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε τον όρο «ομηρία» για τους δύο Ελληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη, λέγοντας ότι τον ίδιο όρο χρησιμοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στη σύλληψη Τούρκου πολίτη στον Εβρο είπε «πιάσαμε και εμείς έναν» υποστηρίζοντας δε, ότι δεν είναι κουρδικής καταγωγής.

Επιβεβαίωσε μάλιστα πως ήταν μια παρέα τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ και χτυπούσαν τις σιδεριές στα σύνορα για να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Οι τρεις τους φοβήθηκαν τα πυρά του τουρκικού στρατού και έπεσαν στο έδαφος αλλά ο τέταρτος πέρασε στην ελληνική πλευρά.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ τελείωσε λίγο μετά τις 16:30. Η συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σε χαμηλούς τόνους εφ’ όλης της ύλης και σε κλίμα συναίνεσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι «μπετόν αρμέ» στο θέμα του Μακεδονικού και δεν πρόκειται να ψηφίσουν όνομα της πΓΔΜ με τον όρο Μακεδονία. Επίσης τονίστηκε ότι θα συνεχίσουν στην κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώσεις κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά το τέλος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο μαξίμου.

Δηλώσεις Καμμένου την Δευτέρα

Την Δευτέρα, ο κ. Καμμένος προσπάθησε να σβήσει κάθε σκιά για πρόβλημα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ. «Η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τέλους» προσθέτοντας ότι η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία έντιμη σχέση, που βασίζεται σε αρχές και στην δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα.

Πάντως ο κ. Καμμένος επέμεινε στη ρητορική του για τους έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, μιλώντας και πάλι για «ομήρους». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε προφανώς να δείξει ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω σε ότι έχει πει και διαφοροποιείται σε σχέση με τον κ. Κουβέλη ο οποίος είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα τον λόγο του κ. Καμμένου υπερτροφικό.

Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας του θέματος που προέκυψε με τον Ιβάν Σαββίδη. Βουλευτές των ΑΝΕΛ προσπαθούσαν από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» να δικαιολογήσουν τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ φτάνοντας, κάποιοι από αυτούς, να λένε ότι δεν είδαν το όπλο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης για «προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης με τον Σαββίδη» και υποστηρίζει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να εξυγιανθεί ο χώρος του ποδοσφαίρου.

Και όλα αυτά ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε εντολή σιγής προς τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. έως σήμερα Τρίτη.

Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει από τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. να αποφύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις σε Μέσα Ενημέρωσης και να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις ή τοποθετήσεις καθώς σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις εκ μέρους του προέδρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος σε μια προσπάθεια να σβήσει τις σκιές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστήριξε την Δευτέρα ότι «ο πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος έχουν άριστη σχέση» αποκαλύπτοντας και τη σημερινή συνάντηση.

Ανέφερε πως είναι ευσεβής πόθος της ΝΔ όσα λέγονται για ρήξη μεταξύ της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Κάθε φημολογία ή ψίθυρος για ρήξη είναι μία προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει η ιεράρχηση της προτεραιότητας της δημόσιας συζήτησης».

Σημείωσε ακόμη πως όταν «μιλάμε για κυβέρνηση με δύο κόμματα και διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, υπάρχει αμφισβήτηση και επιμέρους διαφωνίες. Αυτό που καθορίζει τη σχέση των δύο κομμάτων δεν είναι παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς των μνημονίων».

Διαψεύδει ο Ν.Παππάς τα περί συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου

Διαψεύδει κατηγορηματικώς ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»ν την Δευτέρα, που εμφάνιζε τον ίδιον, καθώς και τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχουν συναντηθεί το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο σπίτι του τελευταίου. Συνακόλουθα, αφού ο Νίκος Παππάς διαψεύδει το γεγονός της συνάντησης, διαψεύδει και το περιεχόμενο που εκείνη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε.

Σε σχόλιό του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σημειώνει: «Κατά φαντασίαν συνάντηση από τον κατά φαντασίαν «Φιλελεύθερο» του κ. Μητσοτάκη. Τα μόνα «εκρηκτικά ραντεβού» που απασχολούν αυτή την περίοδο την κοινή γνώμη είναι αυτά της Novartis με τα στελέχη της ΝΔ». Με την τελευταία του φράση ο κ. Παππάς απαντά και στον τίτλο της εφημερίδας, «Το εκρηκτικό ραντεβού στο Καβούρι» (σ.σ. στην οικία του Πάνου Καμμένου).

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η συνάντηση των τριών ανδρών εξελίχθηκε σε σύγκρουση, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.