«Χρειάζεται η διεθνής συνεργασία οργανισμών, αλλά και του ΟΗΕ για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε και για την αντιμετώπιση του ISIS», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Βούτσηςκατά τη συνάντησή του με τον ιορδανό ομόλογό του AtefTarawneh.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και την ελληνική εμπειρία, σημειώνοντας ότι το 2015 και το 2016 πέρασαν από την Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη. Και υπογράμμισε πως για το μείζον αυτό ζήτημα υπάρχουν ευθύνες τόσο στη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας των πολέμων, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς, όπως είπε, χώρες- μέλη δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια ισχυρή αντιπαράθεση μέσα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επίλυση φλεγόντων ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αποδυναμωμένη σημερινή κατάσταση του Οργανισμού. «Πρόσφατα -είπε-128 χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, μόνο 9 υπέρ και 35 χώρες απείχαν.

Και το γεγονός αυτό πέρασε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό για την σημερινή αποδυνάμωση του ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βούτσης συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II, τον πρωθυπουργό Hani Al Mulki και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας κ. Tarawneh.

Σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Ιορδανίας, επισήμανε ότι υπάρχει ευρύτατο πεδίο συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς όπως του πολιτισμού, των επιστημών, των μορφωτικών συμφωνιών.

«Σε όλα αυτά τα πεδία, με την Ιορδανία βρισκόμαστε στην ίδια όχθη, ιστορικά αλλά και τώρα, ιδίως δε μετά την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, όπου συζητήθηκαν η στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία των τριών χωρών», είπε.