Παράλογη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία την απαίτηση των Ισραηλινών να έχουν λόγο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Χθες η ισραηλινή Globes έγραψε ότι η εταιρεία Israel Opportunity Energy Resources (ISOP), που συμμετέχει στην κοινοπραξία του τεμαχίου Ισάι, ενημέρωσε τόσο τον Υπουργό Πετρελαίου του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ όσο και τον Επίτροπο Πετρελαίου της χώρας Γιόσι Βούτζμπεργκερ υποστηρίζοντας ότι η εξόρυξη από το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα οδηγήσει και σε εξόρυξη αερίου και από την ισραηλινή πλευρά.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις των ισραηλινών έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία,είχε ανακοινώσει το 2013 στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβότι η γεώτρηση που διενεργήθηκε στο κοίτασμα Ισάι, (είναι στα όρια με την κυπριακή ΑΟΖ και πολύ κοντά στην «Αφροδίτη» και για αυτό το λόγο το αποκαλούσαν «Αφροδίτη 2») κατέδειξε αμελητέες και μη ανακτίσιμες ποσότητες. Οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν ήταν μόλις στα 0.6 τρις κυβικά μέτρα,σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Globes.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η απαίτηση, που χρονολογείται, είναι παράλογη αφού οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί επισήμως ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε στο Ισάι είναι αμελητέα και μη ανακτίσιμη».
Οι αντιδράσεις εκδηλώνονται καθώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», αλλά και στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι η εταιρεία Shell επιθυμεί να κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από το Αφροδίτη και το ισραηλινό Λεβιάθαν για σκοπούς υγροποίησης του στο τερματικό που διαθέτει η εταιρεία στην Ιντκού στην Αίγυπτο και στη συνέχεια εξαγωγής του σε άλλες αγορές.
Όπως γράφει η ισραηλινή Globes, «οι κάτοχοι της άδειας του Ισάι επιθυμούν να πληροφορηθούν ποια μελλοντικά βήματα θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Ισραήλ στο Αφροδίτη, έτσι ώστε η Κύπρος να μην μπορεί να προχωρήσει με την υπογραφή συμφωνίας χωρίς την έγκριση από το κράτος του Ισραήλ».
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της εταιρείας Ρόνι Χάλμαν υποστήριξε πως «μια ισραηλινή υποχώρηση προς την Κύπρο και μια περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, που να αγνοεί τα δικαιώματα του Ισραήλ, συνιστά ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το μέλλον που θα επηρεάζει τα πρόσθετα κοιτάσματα στην λεκάνη της Μεσογείου που επεκτείνονται πέραν θαλασσίων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του».
Σύμφωνα με την Globes, η θέση του ισραηλινού Υπουργείου είναι ότι η θέση της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος καθιστά αναγκαία τη συμφωνία μεταξύ των μερών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των δύο χωρών στο κοίτασμα και λαμβάνει χώρα διάλογος με την Κύπρο για το θέμα.