Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος το πρωί της Τρίτης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ακολουθεί συνάντηση των δύο Προέδρων.

Στον χαιρετισμό του κατά την υποδοχή του πορτογάλου προέδρου ο κ. Παυλόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Οσον αφορά στο «Μακεδονικό» τόνισε ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν να υπάρξει κάποια συμφωνία «η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού ως προς το όνομα που θα επιλεγεί από κοινού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να «πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» καθώς όπως είπε η Ελλάδα εκπληρώνει και θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Το πρόγραμμα του πορτογάλου προέδρου

Στις 13:05-13:30 θα γίνει η συνάντηση του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 14.00 θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Πορτογάλου Προέδρου από τον κ Παυλόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στις 20.30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τετάρτη στις 11.15 ο κ ντε Σόουζα θα επισκεφθεί σε κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας.