Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και θέσεις γύρω από τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Ποτάμι στη Βουλή, είχαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Φοβάμαι πως, αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες και αυστηρούς νόμους, αν δεν «κόψουμε» κεφάλια θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές, σ’ αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους.

Αναλυτικά ο διάλογος μπροστά στις κάμερες έχει ως εξής:

Σταύρος Θεοδωράκης: Ήρθα για τα εθνικά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά. Εννοώ η χώρα το πολιτικό σύστημα. Τα προβλήματα είναι λίγο παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά

Αέξης Τσίπρας: Πράγματι είναι πολύ στενάχωρο αυτό..

Σταύρος Θεοδωράκης: Και εσύ είσαι λίγο της μπάλας όπως και εγώ. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο, αλλά φοβάμαι αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές, σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Αλέξης Τσίπρας
: Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι ότι πρέπει να γνωρίσουμε το πολιτικό κόστος .Κάθε στιγμή όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται και εκεί είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω.

Σταύρος Θεοδωράκης
: Aν δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει κανόνες στο ποδόσφαιρο, τότε γιατί να μπορεί να επιβάλλει κανόνες στην οικονομία; Και με αυτές τις συμπεριφορές προσβάλλεται η χώρα.

Αλέξης Τσίπρας: Είναι πολύ δυσάρεστο…

Σταύρος Θεoδωράκης: Και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια παλιά ιστορία, αλλάζουν απλώς οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα και να προχωρήσουμε.

Ο διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μπροστά στις κάμερες περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, κατά την έναρξη της συνάντησης τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος». Παράλληλα σημείωσε την αποφασιστικότητα και τη βούληση του να προχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ΄ αυτές τις συμπεριφορές, σ΄ αυτούς τους ανθρώπους».

Η πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης

Κατά τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Σ. Θεοδωράκη συζητήθηκε διεξοδικά η πρόταση του Ποταμιού για την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως ανέφεραν κυνερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.

Επίσης εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό – επιχειρησιακό και τα δύο αυτά είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Θεοδωράκης: Δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση

Την ικανοποίηση του για τη δέσμευση του πρωθυπουργού να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξέφρασε ο Στ.Θεοδωράκης μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς διαφωνούν σε πολλά, αλλά «πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα […] άλλα τα εσωτερικά ζητήματα και και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».

Ερωτηθείς για τα έκτροπα στην Τούμπα ο κ. Θεοδωράκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου».

Στη Βουλή η πρόταση για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Μετά από διεξοδική συζήτηση που είχε αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή, έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και το ξέρετε, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση».

Εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα

Ο κ. Θεοδωράκης που φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις, τόνισε ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα.

«Να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν» είπε.

Δεν τίθεται ζητημα εισόδου στη κυβέρνηση

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. ‘Αλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».

«Να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «πρέπει να «κόψουμε» κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί γιατί η χώρα παραμένει μία πολιτεία, που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου», διευκρινίζοντας πως μιλάει για «αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο».

Τέλος, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στο να χτίσουμε μια καινούργια ποδοσφαιρική συνείδηση, μακριά από μαφιόζικες πρακτικές που κάποιοι επιμένουν να βάζουν μέσα και στον χώρο του ποδοσφαίρου».