από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν και προειδοποιούν για νέα επεισόδια - Κρίσιμο εξάμηνο για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ - Τι φοβούνται Αθήνα και Λευκωσία - Αγωνία για την τύχη των δύο στρατιωτικών και επαγρύπνηση στον Εβρο - Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκομμένος από τη διεθνή κοινότητα, συνεχίζει στον δρόμο των προκλήσεων και με τη στάση του απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η εμφανώς επιθετικότερη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται τούτο τον καιρό στο μικροσκόπιο των διεθνών δυνάμεων, ιδιαιτέρως εκείνων της Δύσης. Ολες οι διπλωματικές υπηρεσίες, ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρίως, αξιολογούν την εσωτερική κατάσταση στη γείτονα χώρα και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά και στάση της Τουρκίας τόσο στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής όσο και σε εκείνα των Βαλκανίων, του Αιγαίου και προπάντων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου εξελίσσονται διεθνείς έρευνες ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι κινήσεις της Τουρκίας στο μικροσκόπιο


Οι κινήσεις, στρατιωτικές, διπλωματικές, όπως και οι κατά καιρούς αναφορές, οι λόγοι και οι δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και τούρκων επισήμων εξετάζονται στη λεπτομέρειά τους από τα γραφεία των δυτικών πρεσβειών σε Αθήνα και Αγκυρα, αλλά και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Κάτι που ενδιαφέρει, κατ' απόλυτο τρόπο, την Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, ιδιαιτέρως τώρα μετά την απόπειρα διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού στα Ιμια και τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο

Αμερικανοί και ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη στάση της Αγκυρας στα πολλά κρίσιμα μέτωπα της ευρύτερης περιοχής. Κοινή είναι εξάλλου η πεποίθηση ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα και την περιπλοκή του μετώπου της Συρίας είναι σε οριακή κατάσταση.

Αμερικανοί διπλωμάτες κυρίως διαπιστώνουν ότι η γειτονική χώρα έχει χάσει τα διεθνή ερείσματά της, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς συμμάχους της και επιπλέον το εσωτερικό της μέτωπο έχει διαρραγεί, η χώρα βιώνει μια ιδιότυπη διαίρεση.

Σε βαθιά εσωτερική κρίση η χώρα


Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στη γείτονα διαπιστώνουν ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με βαθιά εσωτερική κρίση και δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να την εξωτερικεύει προκειμένου να την υπερβεί. Διεθνείς διπλωματικές πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι παραδοσιακά η Τουρκία, από την εποχή των οθωμανών σουλτάνων, εφήρμοζε μια πολιτική, έστω κατ' επίφαση, αποδοχής, αναγνώρισης, ανοχής και ανεκτικότητας των μειονοτήτων, εθνικών και θρησκευτικών, αναγνώριζε υποτυπωδώς την ύπαρξή τους και αναζητούσε τρόπους συνύπαρξης κάτω από την ομπρέλα της τουρκικής εθνικής ταυτότητας.

Μετά το πραξικόπημα, εφαρμόζεται πρωτόγνωρη για τα τουρκικά ήθη πολιτική μηδενικής ανοχής και επιχειρείται βίαιη ομογενοποίηση μιας χώρας, που αποδίδεται από τους περισσότερους ως αμάλγαμα εθνοτήτων και θρησκειών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στη δεύτερη φάση της ηγεσίας του ο Ερντογάν επιχειρεί τη βίαιη και ξένη προς την πολιτική ιστορία της χώρας αναδιάταξη της τουρκικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Κούρδων. Από την εποχή του Κεμάλ ακόμη αποδεκτή και αναγνωρισμένη χωρίς επιφυλάξεις ήταν η ταυτότητα του Κούρδου τουρκικής καταγωγής. Σήμερα, έπειτα από τόσες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, έχει επέλθει ένας ντε φάκτο διαχωρισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κουρδικός παράγοντας είναι χωριστός πια, δεν συνθέτει, ούτε αποτελεί τμήμα της τουρκικής εθνικής ταυτότητας.

Το βαθύ ρήγμα με την Ανατολία


Αναλυτές περιγράφουν ως ίδιο βαθύ ρήγμα αυτό που ενυπάρχει μεταξύ των κοσμοπολίτικων παραλίων και της καθυστερημένης Ανατολίας. Η κουλτούρα των μεσοαστικών στρωμάτων της Μικράς Ασίας και της Ευρωπαϊκής Τουρκίας απέχει παρασάγγας από εκείνη του θρησκευτικού φανατισμού που χαρακτηρίζει τον τούρκο πρόεδρο. Οπως και εκείνη της αστικής ελίτ, που δεν συμβιβάζεται με το κλίμα και τις πολιτικές ομογενοποίησης του Ερντογάν. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν και την αλεβίτικη παράμετρο, ως βάση διαφοράς και πιθανής εστίας έντασης στο μέλλον.

Η θρησκευτική μειονότητα των αλεβιτών απέναντι στην επικρατούσα των σουνιτών είναι πολυπληθής και βιώνει έντονη την πίεση του επίσημου κράτους. Τελευταίως καταγράφονται σκιρτήματα έκφρασης και διατύπωσης αιτημάτων. Δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι στη Γερμανία χρηματοδοτούνται έδρες αλεβίτικης θεολογίας και γενικώς ξυπνούν αισθήματα διεκδίκησης ελευθεριών από την πλευρά της συγκεκριμένης θρησκευτικής μειονότητας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάσει της δικής του ανάγνωσης των συνθηκών πιστεύει ότι μετά την κρίση της Συρίας το περιβάλλον της Μέσης Ανατολής ρευστοποιείται και δημιουργεί κινδύνους και απειλές για τη χώρα του. Θέλει να αποτρέψει την πιθανή πια δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορά του και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στις παρούσες συνθήκες μια χώρα μπορεί να χάσει ή να κερδίσει εδάφη. Και επειδή ορίζεται από μεγαλοϊδεατισμό δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της απώλειας, αλλά αντιθέτως κυριαρχείται από την επιθυμία της απόκτησης σε συνδυασμό με την απόκρουση του μεγάλου εσωτερικού ρήγματος που τον καταδιώκει. Γι' αυτό συνδυασμένα επιχειρεί τόσο τον επιλεκτικό εκτουρκισμό σύρων προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία όσο και την κατάληψη του Αφρίν, του διακεκριμένου κουρδικού θύλακα στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Εδώ και σαράντα ημέρες οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να εισχωρήσουν μόνο τρία χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας. Απέχουν κοντά στα τριάντα χιλιόμετρα από το Αφρίν, αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση από κούρδους μαχητές και μετρούν σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής αντιπολίτευσης, έχουν σκοτωθεί περίπου τριακόσιοι τούρκοι στρατιώτες και εκτιμάται ότι η επιχείρηση του Αφρίν, αν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Ηδη οι κουρδικές δυνάμεις ενισχύονται με 1.700 άνδρες και τίποτε για την ώρα δεν βεβαιώνει ότι ο τουρκικός στρατός θα επιτύχει τον σκοπό του. Αντιθέτως το περιβάλλον κρίνεται αφιλόξενο, επικίνδυνο και μοιάζει με πεδίο σοβαρής δοκιμασίας για τις πολυδιαφημισμένες ένοπλες τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες μετά το πραξικόπημα έχουν αποψιλωθεί.

Θα τολμήσει σύγκρουση με τις ΗΠΑ;


Αν όμως το μέτωπο του Αφρίν μοιάζει προβληματικό, εκείνο του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα αποδειχθεί απολύτως επικίνδυνο και καταλυτικό για το μέλλον, όχι μόνο του τούρκου προέδρου, αλλά και της ίδιας της χώρας. Αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζοντας τα εσωτερικά ρήγματα και αποκομμένος όπως είναι από τη διεθνή κοινότητα θα θελήσει να παίξει τα ρέστα του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο επόμενο διάστημα, και ιδιαιτέρως μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, οπότε και θα κορυφωθούν οι έρευνες για την ανακάλυψη των αποθηκών φυσικού αερίου στην ευρύτερη ζώνη, θα επιχειρήσει να οργανώσει τη διεκδίκησή του απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Κατά μία εκδοχή, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το αμερικανικό και γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Εν όψει μάλιστα αυτής της προοπτικής εκτιμάται ότι θα προηγηθούν, από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο, προπαρασκευαστικές εντάσεις στο Αιγαίο. Κοινή είναι η πεποίθηση στους ξένους ότι αν επιχειρήσει σύγκρουση με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στόλο θα συντριβεί και θα είναι το τέλος του. Αν και πιστεύουν ότι δεν θα φθάσει σε τέτοιο σημείο, ούτε οι ξένοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, γιατί απλούστατα δεν θέλουν δουν την Τουρκία να μετατρέπεται σε Συρία. Το πιθανότερο είναι όταν φθάσει η κρίσιμη ώρα να κληθούν και οι Τουρκοκύπριοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Τα διδάγματα για την Ελλάδα και οι κινήσεις


Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει παλαιότερα δόγματα και να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες ασφάλειας στην περιοχή. Η παλαιά εκδοχή των πραγμάτων που ήθελε την ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ελλάδα ασφαλισμένη δεν υφίσταται πλέον. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή εθνική απειλή από την εσωτερικά αποδιοργανωμένη και διεθνώς απομονωμένη Τουρκία. Αν η Τουρκία ξεφύγει, αν ξεπεράσει τον ρόλο του συμμάχου στο ΝΑΤΟ και δημιουργήσει περιβάλλον σύγκρουσης, προφανέστατα η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει απαθής. Αντιθέτως οφείλει εγκαίρως να ενισχύσει τις αμυντικές της υποδομές, να ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις και κυρίως να ενισχύσει το εθνικό της μέτωπο. Είναι κρίσιμο και Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να συγκροτήσει και την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας να αναβαθμίσει προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα εθνικής συνεννόησης για την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής. Ας το αντιληφθούν άπαντες.
Αλλοι καιροί και άλλα ήθη είναι απαραίτητο να επικρατήσουν στη δοκιμαζόμενη έτσι κι αλλιώς ελληνική πολιτική.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τώρα είναι ευκαιρεία | 12/03/2018 23:23
  Κάνουμε ένα ντού σε τρεις μεριές και παθαίνουν κοκομπλόκο τα μεμετια...είναι απλά τα πράγματα. Στις 3 τα ξημερώματα σηκώνουμε ολοι την αεροπορία και βομβαρδίζουμε όλα τους τα αεροσκάφη
  Bill
  απάντηση10
   
   
  Ωρε Καραμητρο .....συνεχεια | 12/03/2018 19:18
  Η παρενθεση για την σταση των κομμουνιστων στην συγκεκριμενη (και ΟΧΙ μονον περιπτωση),ηταν αναγκαια,γιατι ο Ελληνικος Λαος εχει υποστει αριστερη πλυση εγκεφαλου ΤΕΤΟΙΑ που εχει μπερδεψει εχθρους/φιλους,και αυτο μας εχει απομακρυνει απ τη Δυση,και χρειαστηκε ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ Καραμανλης να μας το θυμισει,με πενιχρα αποτελεσματα. Με την Τουρκια,και τον Ερντογαν εχουμε περασει σε αλλο επιπεδο,αυτο του μπρος γκρεμος και πισω ρεμα.Ομως κατι εχει αλλαξει στη σταση των ΗΠΑ,και τη περιοχη.Και αυτο το "κατι" πρεπει να το εκμεταλλευτουμε περιοριζωντας τη φωνη μας σε ΟΤΙ θα μας εξυπηρετησει. Γιατι πχ Μεχρι στιγμης ουτε ενα σχολιο για —τον αγωνα ΓΟΛΙΑΘ-ΔΑΥΙΔ στο Αφριν,η —τη σιωπη ΤΩΝ μειονοτικων της Θρακης???
  DKK
  απάντηση00
   
   
  Ωρε Καραμητρο που πας ωρε... | 12/03/2018 18:50
  0 ερντογαν ειρωνευεται ενα ιστορικο γεγονος που ωφειλεται στη λανθασμενη απο καθε αποψη προελαση των Ελληνων στην τουρκικη ενδοχωρα(αντι να παρκαρουμε στην Ελληνικη Ιωνια) και στην καθοριστικη τεχνοοικονομικη-στρατιωτικη βοηθεια που παρειχαν οι κομμουνιστες ομοδοξοι ρωσσοι στον χαρισματκο Κεμαλ.Περι αυτης της κομμουνιστικης στραυρωσης των Ελληνων,οι ανεκαθεν ελληνες κομμουνιστες ΤΟΥΜΠΕΚΙ ψιλοκομμενο.Ουτε ΚΙΧ,ΟΧΙ Συνεδριο,ουτε σχολιο γι αυτη τη σταση των συντροφων τους.Αντιθετα κοπτονται για την Υστεροφημια των σταλινικων και την ηρωικη συμμετοχη τους στον β παγκοσμιο(θολωνωντας τα νερα ως συνηθως για την συνθηκη Ριμπεντροπ), δρομολογωντας το ΕΟΚ
  DKK
  απάντηση00
   
   
  Απορια | 12/03/2018 17:52
  Μηπως ο Ερντογκαν παιζει με κατι αλλο αντι της φωτιας ????? .........ονοματι..... λακης, κιτσος, πουλακι, τζιμης, μουτσος, ταρζαν, αγγουρι, πουλος, πουλι, τσουτσουνι, σκουληκακι ...αυτο το τελευταιο φανταζει πιο ρεαλιστικο?????
  O THUX TOU THUKOS O THUX
  απάντηση21
   
   
  ΔΙΧΑΣΜΟΣ...ποτέ | 12/03/2018 14:55
  Ο ΄Ελληνας Πολιτικός που θα θα μονοιάσει τους ΄Ελληνες στις δύσκολες μέρες που έρχοναι θα είναι ο πολιτικός που θα οδηγήσει την Πατρίδα στην ελπίδα και την δίκαιη παγκόσμια αναγνώρηση. Η εκβιαστική πολιτική του Ρετζέπη είναι σαν και αυτή του Χίτλερ στο Μόναχο το 1938. Σήμερα στη Γαλλία ο πρώην πρόεδρος Ολλαντ διαφοροποιούμενος από τον Μανώλη Μακρόν, αυτόν που ο αλέξης αποκαλούσε Ολλανδρέου, ζήτησε να δημιουργηθεί προστατευτική εναέρια ομπρέλλα προστασίας των Κούρδων στο Αφριν. Είναι η απαρχή γεγονότων των οποίων την έκβαση δεν γνωρίζει κανείς. Καλό θα είναι λοιπόν να είμεθα ολοι μαζί όπως το 1940 γαι να πούμε όλοι μαζί ένα τρανταχτό JAMAIS OXI στο κοροιδο τον Ρετζέπη.
  ΜΕΓΑΡΧΗ
  απάντηση320
   
   
  Ο Ισλαμοφασίστας Ερντογάν παίζει σκληρό πόκερ | 12/03/2018 14:32
  Ποιός είπε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη; Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Αμερικάνοι, Ρώσσοι της πουλάνε όπλα, κάνουν σειρά για να κλείσουν ξενοδοχείο στις ακτές της. Η ΕΕ μετρά τα λόγια της και παρόλες τις ακρότητες του Ερντογάν σε θέματα δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν του έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη αλλά του αφήνουν ανοιχτή διέξοδο είναι για πλήρη ένταξη είτε για ειδική "προνομιούχα" σχέση με την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι μόνη. Όπως ήταν μόνη το 1922, το 1955, το 1974, το 1996. Η Ελλάδα που κακώς στηριζόταν σε χλιαρά λόγια και υποσχέσεις λυκοσυμμαχιών και το μόνο που πέτυχε ήταν συντριβή και εθνικές απώλειες ανθρώπων και εδαφών. Η ιστορία επιτέλους ας μας διδάξει...
  Σχολιαστής εκ βαθέων
  απάντηση371
   
   
  Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα! | 12/03/2018 13:31
  Μπορεί η Τουρκία να τα βάλει με τους Αμερικανούς στη νοτιοανατολική Μεσόγειο;Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα!Εκτός κι αν οι Αμερικανοί ήρθαν στη Μεσόγειο να δείξουν απλά το μπόι τους. Λέτε ο Ερτογάν να τα βάλει με το στόλο των συμμάχων του έχοντας τις πλάτες του Πούτιν;Μήπως οδηγούμαστε σε παγκόσμια σύρραξη,γιατί ο οικονομικός πόλεμος είναι ο χειρότερος και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παρασύρει τις ηγέτιδες δυνάμεις σε σύγκρουση; Εμείς απλά είμαστε θεατές ενός έργου, που άλλοι υποδαυλίζουν, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες μιας ανάφλεξης στην περιοχή μας! Σαν Ευρωπαίοι Έλληνες με σοβαρότητα αλλά και και εσωτερική ενότητα θα δεχτούμε τη μοίρα μας ,γιατί άλλοι αποφασίζουν!
  Βασ.Τυρ.ο Φελωνιώτης
  απάντηση185
   
   
  Παίζεις επικίνδυνη ρουλέτα κ. Τζογλαναγιάν. | 12/03/2018 10:23
  Ναι μεν, σε αυτό το παιχνίδι θα ματώσουμε διότι δεν έχουμε πραγματικούς συμμάχους (σ.σ. ΗΠΑ, ΕΕ, ΙΣΡΑΗΛ, ΝΑΤΟ και… φΑΤΟ) διότι εδώ πρόκειται μόνο για την μοιρασιά του εγχώριου πλούτου. Αλλά ότι μπορείς να τα βάλεις ταυτόχρονα με Έλληνες, Κούρδους και Αρμένιους αμφιβάλω. Εκτός αν βάλεις και την Εμινέ να πολεμήσει, όπου εκεί θα σταθούμε όλοι μας προσοχή μπροστά από τα κάλοι της.
  Michail Leon
  απάντηση3112
   
   
  ο ματσωμένος CEO | 12/03/2018 08:33
  Το πορτοφολάκι του Τούρκου CEO μετρά όσα και του Πούτιν. Σίγουρα νιώθει ότι οι CEO των εταιρειών πετρελαίου που γυροφέρνουν στην Ανατολική μεσόγειο δεν διαθέτουν μεγαλύτερο πορτοφόλι ούτε τον στρατό του και αυτό είναι που τον κάνει αυθάδη και απαιτητικό. Γιατί να υποχωρήσει; ποιός θα τον κάνει ντά; Οι λουκουμάδες της Ε.Ε., οι δικοί μας βλαχοδήμαρχοι οι οποίοι έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή το φτωχαδάκι ο Τσίπρας; Να σοβαρευτούμε και να δούμε την πραγματικότητα με θάρρος. Ο Ερντογάν δεν είναι αρχηγός κράτους αλλά τρομερής συμμορίας. Μόνο έτσι πρέπει να το αποκαλούμε.
  Συνταξιούχος
  απάντηση717
   
   
  Το < ξεκλείδωμα > της τουρκίας είναι οι Κούρδοι | 12/03/2018 07:18
  Οι < ορεινοί Τούρκοι > όπως αποκαλούνται σύντομα θα είναι το 1/3 της χώρας. Είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη τουρκία. Τελευταίως προσπαθούν να συγκεντρωθούν στο τρίγωνο Αλεξανδρέττας, Μερσίνας και Αδάνων ώστε μελλοντικά να βγούν στη Μεσόγειο.Η δύση οφείλει να τους ενισχύσει, φίλος είναι ο εχθρός του εχθρού μας..
  A.Katsikis
  απάντηση536
   
   
  Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου | 12/03/2018 06:30
  Ο Ερντογάν άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να τους κλείσει. Για την Ελλάδα αυτό είναι μια πρόκληση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα γίνει το προγεφύρωμα της δύσης στην περιοχή και η γεωπολιτική της θέση θα αναβαθμιστεί. Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις χωρίς βερμπαλισμούς και ισχυρές συμμαχίες. Το κακό είναι πως η κυβέρνηση είναι απολύτως ανίκανη να επιτελέσει τον ρόλο της ίσως ακόμα και να αντιληφθεί τα γεγονότα όπως έδειξε η φυλάκιση των στρατιωτών μας
  ΧΒ
  απάντηση697
   
   
  Ερντογαν | 12/03/2018 03:14
  Στα περιχωρα της πολεως του Αφριν οι Τουρκοι.
  Zωχιος Σπυριδων
  απάντηση1232
   
   
   
  ηρθε η ωρα | 12/03/2018 01:06
  Η σύγχρονη πολιτεία της προδοτικης μεταπολιτευσης σάπισε και νέκρωσε. Παρέδωσε ατιμωτικά ό,τι είχε και δεν είχε. Έδωσε ελληνικές πατρίδες, έδωσε κλειδιά εξουσίας στους δολοφόνους τού Ελληνισμού, διέλυσε παιδεία και πίστη, έβγαλε τον Θεό και τον εκκλησιασμό από τα σχολεία, κρέμασε την Ελλάδα στα χαρτοφυλάκια των σιωνιστών τοκογλύφων. Μάς φέρανε πείνα, θλίψη και θάνατο. Μάς φέρανε τούρκους, κομιτατζήδες και όλες τις παλιές κατοχές πάλι πίσω στη ζωή μας. Νέκρωσε και το κουφάρι της βρώμισε. Καλύτερα που νέκρωσε και κυλίστηκε πόρνη στο χαμαιτυπείο τής παγκοσμιοποίησης, ώστε να μην προλάβει να νεκρώσει το υγιές σώμα τής ελληνοσύνης . Ή θα πέσει το ψευτορωμέϊκο ή η Ελλάς.
  Εθνικιστης Μεσολογγιτης
  απάντηση3053
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων