«Τι τρέχει με τον Καμμένο;» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά το επεισόδιο στον Εβρο αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και πολύπειροι παράγοντες των κυβερνητικών παρασκηνίων εκτιμούν ότι η παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος της.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τις τελευταίες ημέρες είναι ουσιαστικά σε απόσταση από τα γεγονότα, δεν έχει επισκεφθεί (παραμονή του συμβάντος βρέθηκε στις καλύβες του Δέλτα Εβρου) την περιοχή για ανύψωση του ηθικού των ΕΔ και απλώς ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για το περιστατικό, ζητώντας τη συνδρομή τους για να απελευθερωθούν.
Το ίδιο έπραξε προχθές κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι και μιλώντας στον ρουμάνο ομόλογό του αναφέρθηκε σε «ομήρους έλληνες στρατιωτικούς» που είναι στις τουρκικές φυλακές, προκαλώντας πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου για τον χαρακτηρισμό.
Την περασμένη Δευτέρα ήταν επίσης απών από την κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα ελληνοτουρκικά και η διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ τέθηκαν στο επίκεντρο. Ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη την ημέρα που ο Π. Καμμένος ήταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών της ΕΕ. Από εκεί τοποθετήθηκε για το θέμα των στρατιωτικών, πέντε ημέρες μετά το περιστατικό, προκαλώντας συζήτηση για το εάν είναι ηθελημένη ή κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου η σιωπή του.
Είχε προηγηθεί η απουσία του το κρίσιμο βράδυ με το θερμό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων και την επιθετική κίνηση της τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει πλοίο του Λιμενικού Σώματος. Τότε ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε όχι από τον Π. Καμμένο, αλλά από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ατύπως, με άνωθεν εντολή, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε κρίσιμα ζητήματα.
Ο Ευ. Αποστολάκης, που είχε συνομιλία για το περιστατικό στον Εβρο με τον τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, συναντήθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στον 3ο όροφο του Πενταγώνου με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. Λίγο αργότερα, το μεσημέρι, ο Π. Καμμένος παρέθετε γεύμα σε τρεις πρώην αρχηγούς Στρατού, τους Κωνσταντίνο Ζιαζιά, Κωνσταντίνο Γκίνη και Βασίλειο Τελλίδη.
Η διάρκειας δύο ωρών συνάντηση Αποστολάκη – Πάιατ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ετέθη και το θέμα της κράτησης των δυο ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και η κινητικότητα που παρατηρείται σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ενα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουν διπλωματικοί και πολιτικοί παράγοντες ήταν η προ ημερών κίνηση του Π. Καμμένου να μιλήσει και για ευθύνες της ΕΕ (το συνέδεσε με το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό), ενώ χρησιμοποίησε και τον όρο «εμπλοκή», αν και στο Μαξίμου αρχικά ήθελαν χαμηλούς τόνους.

Αποστάσεις με ΥΠΕΞ

Το κρίσιμο σε αυτή την περίοδο είναι ότι υπάρχει και απόσταση του Π. Καμμένου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με επίκεντρο και το Σκοπιανό. Επίσης, βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω στις σχέσεις τους η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία εγκαλείται ο Π. Καμμένος από την αντιπολίτευση.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει αρνητικό κλίμα για τον Ν. Κοτζιά –για τον οποίο λέγεται ότι επιθυμεί να είναι και πάλι σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί –από τμήμα του κυβερνώντος κόμματος, όπως από την ομάδα των 53+, η οποία μεταφέρει τη δυσαρέσκειά της στο Μέγαρο Μαξίμου.
Προ ημερών, μάλιστα, με κείμενό τους στο Διαδίκτυο τον κατηγόρησαν για μαξιμαλισμό στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ και του ζήτησαν να επιδείξει πολιτικό θάρρος, όμοιο με αυτό του Κώστα Σημίτη στο θέμα των ταυτοτήτων. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε εχθρική και η Κίνηση «Πράττω» θέλησε να παρέμβει με κείμενο που θα άνοιγε ένα μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο. Τελικά δεν υπήρξε απάντηση με παρέμβαση Ν. Κοτζιά.
Παράλληλα, ο Π.Καμμένοςεμφανίζεται πλέον ως ο απρόβλεπτος παράγοντας που δύναται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβερνητική συμμαχία λόγω του Σκοπιανού (εμμένει στο «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία») και θεωρείται πιθανό να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν και σε μια τέτοια περίπτωση θα συνεχίσουν οι ΑΝΕΛ, που κινούνται χαμηλά δημοσκοπικά, να στηρίζουν στη Βουλή.

Προς Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του Αλ. Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη με αφορμή και την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Οι δυο αρχηγοί θα συναντηθούν αύριο στο Μαξίμου και ενδέχεται να υιοθετηθεί η πρόταση και να γίνει νόμος του κράτους. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι υποβαθμίζεται εκ των πραγμάτων, σε περιόδους κρίσης, ο ρόλος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έγινε μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Κατεχάκη, όπου ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος ενημέρωσε κορυφαία στελέχη της ελληνικής πλευράς για το πώς λειτουργεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ