Έντονες ενστάσεις αλλά και επικρίσεις για τη σημερινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, δέχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασαν τη διαφωνία τους επισημαίνοντας ότι ήταν προτιμότερο να μην γινόταν η συνάντηση αυτή την εβδομάδα και σε αυτή τη συγκυρία γιατί δίνονται λάθος μηνύματα.

¨Όπως μάλιστα επισημάνθηκε είναι άλλο η υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα και η εθνική συνεννόηση την οποία επιδιώκει το Κίνημα Αλλαγής και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια τα οποία επιχειρεί να παίξει ο κ. Τσίπρας για να καλύψει την αναξιοπιστία και τη διγλωσσία της κυβέρνησης του στα εθνικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επισημάνθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι πιο προσεχτικός και να μην κάνει κινήσεις που προκαλούν αιφνιδιασμούς και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις.

Στο μέτωπο των οργανωτικών και ειδικά στο ζήτημα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, κατατέθηκαν 3 προτάσεις, οι δύο από τη Φώφη Γεννηματά και η Τρίτη από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η πρώτη πρόταση της κυρίας Γεννηματά προβλέπει την ανάδειξη της κεντρικής επιτροπής και καθολική ψηφοφορία, με την ύπαρξη ενός ποσοστού εκπροσώπησης τουλάχιστον 5-6% για τα κόμματα και 1% για τις κινήσεις και τα υπόλοιπα σχήματα.

Η δεύτερη πρόταση της κυρίας Γεννηματά προβλέπει τον ορισμό της Κεντρικής Επιτροπής, αναλογικά, αλλά μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση.

Η τρίτη πρόταση, του Θ. Θεοχαρόπουλου ήταν η καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κεντρικής Επιτροπής με αναλογίες που θα έχουν καθοριστεί ώστε και τα κόμματα να εκπροσωπούνται αλλά και ρόλος να δίνεται στους συνέδρους.

Η τελική απόφαση αναμένεται μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των επιτελών των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Μέχρι την Τετάρτη θα έχει οριστικοποιηθεί και το σύμβολο του νέου κόμματος.

Το συνέδριο θα ανοίξει τις εργασίες του το πρωί της Παρασκευής. Στο συνέδριο την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Κώστας Σημίτης και ο Κυριάκος Μητοστάκης που θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ. Στο συνέδριο έχουν κληθεί όλα τα κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι Τολμήσαμε-Πετύχαμε-Προχωράμε Μπροστά

Πριν το συμβούλιο

Η ανοιχτή αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και η ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των δύο χιλιάδων συνέδρων αλλά και η ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Η σημερινή συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις καθώς ενίσχυσε το κλίμα γκρίνιας που υπάρχει εδώ και καιρό για τον επικεφαλής του Ποταμιού στα στελέχη και τη βάση του ΠαΣοΚ αλλά στην επιφάνεια και τα «αγκάθια» που υπάρχουν στη σχέση του κ. Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά.

Μετά την ανταλλαγή αιχμηρών αναρτήσεων το απόγευμα της Παρασκευής που προκάλεσαν «παγωμάρα» στο Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά έριξε τους τόνους. Χωρίς να υποχωρήσει από την αρχική της θέση, ότι είναι άλλο η εθνική συνεννόηση και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν στη βάση της παράταξης. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα δήλωσε όμως αισιόδοξη ότι θα ξεπεραστούν.

Ωστόσο το κλίμα στη Χαρ. Τρικούπη είναι βαρύ για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η σημερινή συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο, έδωσε και πάλι τροφή στα σενάρια συνολικότερης προσέγγισης του με τον Αλέξη Τσίπρα και, σε κάθε περίπτωση, έκανε το ερώτημα «που το πάει ο Σταύρος» να ακούγεται όλο και πιο έντονα. Η Σεβαστουπόλεως με τρόπο κατηγορηματικό απορρίπτει κάθε σενάριο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό αφορά μόνο τα εθνικά θέματα, δεν υπάρχει στην ατζέντα και δεν πρόκειται να συζητηθεί, σημειώνουν, κανένα άλλο θέμα.

Σε ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης στο twitter αναφέρει:
«Λοιπόν. Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση. Τόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσουν κάποιοι στο μυαλό τους; Παιδιά, εκτός από τα προσωπικά ή τα κομματικά παιγνίδια υπάρχει και η πατρίδα. Και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν»

Αποφάσεις για τα οργανωτικά

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσουν τα θέματα που αφορούν το συνέδριο. Οι προτάσεις για το σήμα του νέου κόμματος, το σύνθημα του συνεδρίου και άλλα οργανωτικά θέματα.

Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι τα οργανωτικά θέματα και κυρίως ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων του νέου κόμματος. Αν θα εκλεγούν σε ένα ποσοστό η αν θα είναι εξ ολοκλήρου διορισμένα.

Η ματαίωση των εκλογών θεωρείται εξέλιξη που ισχυροποιεί το αίτημα του Σταύρου Θεοδωράκη για τον επί της ουσίας διορισμό των οργάνων που θα προκύψουν από το ιδρυτικό συνέδριο. Η κυρία Γεννηματά είχε ταχθεί υπέρ ενός μεικτού συστήματος ανάδειξης, αλλά πληροφορίες την έφεραν να σκέπτεται να αποδεχθεί την πρόταση Θεοδωράκη. Σε αυτή την περίπτωση ο επικεφαλής του Ποταμιού, όπως λέγεται θα έχει επιβάλλει πλήρως την ατζέντα του. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που η θέση του κ. Θεοδωράκη δεν θα γίνει αποδεκτή. Το Ποτάμι δεν συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων που τελικά ματαιώθηκαν. Αυτό που μεταδίδεται είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης, σκέφτεται σε περίπτωση που η ανάδειξη των οργάνων γίνει με ένα τρόπο που «να ευνοεί τους μηχανισμούς του ΠαΣοΚ, να μην συμμετέχει στα όργανα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει παγιωθεί η εικόνα ότι το Ποτάμι «είναι με το μισό πόδι μέσα και το μισό πόδι απέξω από το εγχείρημα».

Το ενδεχόμενο του εξ ολοκλήρου διορισμού των νέων οργάνων, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Το μήνυμα που θα περάσει στη βάση της παράταξης από μια τέτοια επιλογή που, επί της ουσίας, μετατρέπει τους συνέδρους σε παρατηρητές, προβληματίζει έντονα τον Γιώργο Καμίνη αλλά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ήδη εκφράσει την κάθετη διαφωνία του στη Φώφη Γεννηματά ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν θα αντιδράσει με κινήσεις που θα θίξουν την ενότητα του χώρου.