Την πρόταση νόμου του Ποταμιού που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 για την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υιοθετεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, «αδειάζοντας» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε το ίδιο θέμα μόλις χθες στην Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η πρόταση νόμου του Ποταμιού

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση σχετικά με την πρόταση νόμου του Στ. Θεοδωράκη για την σύσταση Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την χάραξη σχεδιασµού και την επίβλεψη εφαρµογής όλων των θεµάτων που σχετίζονται µε την εθνική ασφάλεια και αφορούν την εξωτερική πολιτική, την στρατηγική άµυνας, τον συντονισµό πληροφοριών και την ασφάλεια των πολιτών και των πόρων. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού και συμφώνησαν να συναντηθούν την Δευτέρα 12 Μαρτίου προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον πρωθυπουργό «να προχωρήσετε επιτέλους άμεσα στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, όπως έχουμε προτείνει από το 2016», διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει αυτή την πρόταση, την έχει καταθέσει και ο κ. Θεοδωράκης περίπου την ίδια χρονική στιγμή που την ανέφερα εγώ για πρώτη φορά από αυτό το βήμα». «Είναι ένα θεσμικό εργαλείο που εξασφαλίζει διακομματική συνέχεια και δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, γρήγορα και αποτελεσματικά, να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις», είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είμαι ανοιχτός να κουβεντιάσουμε εάν θέλετε. Είναι, όμως, μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί ούτε να γίνει στο πόδι ούτε σε μια περίοδο έντασης ούτε σαν μια επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση. Είμαι, όμως, ανοιχτός εάν θέλετε να τη συζητήσουμε», του είχε απαντήσει ο κ. Τσίπρας.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής του ζήτησε «να φέρει κατά προτεραιότητα στο Σώμα την πρόταση νόμου που έχουμε κάνει από τον Δεκέμβριο του 2016 για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μια πρωτοβουλία την οποία δέχθηκαν θετικά τα περισσότερα κόμματα».

«Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεπικουρείται από ένα μόνιμο επιτελείο από ανθρώπους διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες, επιλεγμένους απολύτως αξιοκρατικά», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το προτεινόμενο Συμβούλιο θα συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών- θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κονταροχτυπήματα Γεννηματά – Θεοδωράκη μέσω Twitter

Σε αιχμηρή ανταλλαγή tweet προχώρησαν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της πρότασης για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που κατέθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ανάρτησή της, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει: «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι».