Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές . Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. ‘Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισαν 1 ..

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. ‘Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145 . Παρών ψήφισαν 1 .

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. ‘Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισαν 1 .

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ. ΔΗΣΥ και Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Tη διαφοροποίησή του από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΝΔ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ Αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, διεξάγεται στην Ολομέλεια η συνεδρίαση επί της πρότασης που έχει καταθέσει η ΝΔ για σύσταση Προανακριτής για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

«Η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για «όλα στο φως» εξαντλείται στη λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους» σημείωσε από πλευράς ΝΔ ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» πρόσεθσε ο κ. Τασούλας.

Αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η πρότασή σας για σύσταση προανακριτικής είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να ξεφύγετε από τα σκάνδαλα».

Πρόσθεσε, ότι «αν δεν τιθασέψουμε το φαινόμενο της διαφθοράς ποτέ δεν θα σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως «η σημερινή πρόταση της ΝΔ πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της» ενώ εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση «διευκολύνει την κυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματα του λαού και να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή».

Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού
Μητσοτάκης: Μετατρέπετε τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο για το χθες
Λεβέντης: Θέλετε απόλυτη εξουσία, δε θέλετε έλεγχο
Θεοδωράκης: Ο διχαστικός και συγκρουσιακός λόγος απειλεί τη χώρα

Λοβέρδος: Άκρον άωτον της υποκρισίας η συμπεριφορά της κυβέρνησης

Η ομιλία της κυρίας Φώφης Γεννηματά η οποία υποστήριξε ότι είναι «σλόγκαν για αφελείς το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Δικό της ψηφοδέλτιο θα ρίξει η ΔΗ.ΣΥ στην Προανακρική της ΝΔ

Δικό της ψηφοδέλτιο θα ρίξει στις κάλπες η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ώρα της ψηφοφορίας της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη.

Και στην ψηφοφορία που έγινε προ δεκαπενθημέρου για την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε τηρήσει ανάλογη στάση ρίχνοντας δικό της ψηφοδέλτιο, που κατά τον Κανονισμό, θα καταμετρηθεί ως «άκυρο».

Η διαφωνία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγκειται στο ότι η πρόταση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τις επώνυμες καταγγελίες που έγιναν όταν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη τα τρία στελέχη της, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αντιθέτως, όπως σημειώνουν πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόταση της ΝΔ βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες που έρχεται σε αντίθεση με όλη την επιχειρηματολογία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ξανθός: Η ΝΔ προσπαθεί να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο

Για προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να σώσει το πολικό της πρόσωπο, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Ολομέλεια της Βουλής, για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η ΝΔ.

«Η πρώτη γραμμή στήριξης της ΝΔ ήταν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, κάτι που αποδείχθηκε πως ήταν ψέμα. Δεύτερον ότι στο σκάνδαλο δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» είπε αρχικά ο υπουργός και συνέχισε:

«Η τρίτη γραμμή άμυνας ήταν ότι υπάρχει σκάνδαλο, ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών, αλλά και ότι εσείς είστε μέσα σε αυτό» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να εκδώσει Δελτίο Τιμών Φαρμάκων καθώς υπήρχαν ιδιαιτερότητες στον καθορισμό των τιμών φαρμάκων, καθώς υπήρχαν γενόσημα και off pattern.

«Δεν υπάρχει ζημιά από την καθυστέρηση αυτή, τα ίδια πλήρωνε το Δημόσιο» υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Σοβαρευτείτε συνάδελφοι γιατί σας παρακολουθεί ο κόσμος και εκτίθεστε» σημείωσε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα; Όταν ζοριστεί η ΝΔ, ενοχοποιεί τη φαρμακευτική βιομηχανία, ενοχοποιεί τους γιατρούς μόνο και μόνο για να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο. Κοροϊδεύετε τον κόσμο επειδή έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση», είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας.

«Η συζήτηση για τα σκάνδαλα δεν είναι εργαλείο για να εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά συγκάλυψης και να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και να θωρακίσουμε το σύστημα» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε θεσμικό πλεονέκτημα στην αγορά του φαρμάκου».

Κουρουμπλής: Έχω κρυστάλλινο το πρόσωπό μου, ζητήστε συγγνώμη

Για πρόταση η οποία θα αποτελεί μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού, μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, στη συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Αφού αντέκρουσε τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, σημείωσε πως διαθέτει «κρυστάλλινο πρόσωπο» καλώντας την να ζητήσει συγγνώμη.

Ο κ. Κουρουμπλής διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής «αν έχει δόση αλήθειας η κατηγορία ότι το έγκλημα που μου καταλογίζετε έγινε το 2015. Εσείς που ήσασταν το 2016, που ήσασταν το 2017, το 2018; Έπρεπε να έρθει μια ανώνυμη καταγγελία για να πάρετε την πρωτοβουλία ώστε να παραπέμψετε τρεις αντιπάλους σας, επειδή παραπέμφθηκαν οι δικοί σας;».

«Μία ασυνάρτητη μαρτυρία δεν είναι ίδια με τους προστατευόμενους μάρτυρες» πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπόσταση καταγγελία. «Δε φανταζόμουν ότι θα βρεθώ σε μια τέτοια θέση από την πρωτοβουλία ενός κόμματος που ισχυρίζεται ότι στο DAN έχει το μέτρο».

«Έπρεπε να έρθει μια ανώνυμη καταγγελία για να παραπέμψετε τρεις πολιτικούς σας αντιπάλους γιατί προηγήθηκε μια παραπομπή δική σας;» διερωτήθηκε για να αναφέρει πως η αντιπολίτευση φάσκει και αντιφάσκει αναφορικά με την κατηγορία της τιμολόγησης και της προτίμησης από μέρους του υπουργείου σε συγκεκριμένες εταιρείες.

«Μέχρι χθες έλεγαν ότι δεν υπάρχει ζημιά. Πως έγινε η ζημιά;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, παρά μόνο η «μανία της ΝΔ γιατί ξέρουν τη δική μου σχέση με την ευρύτερη κοινωνία στον χώρο της κεντροαριστεράς».

«Είμαι υπερήφανος που κατά της υπουργείας μου καταφέραμε να κρατήσουμε τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία που μας αφήσατε. Είμαι υπερήφανος που δεν άφησα την πατρίδα χωρίς φάρμακα την περίοδο των capital controls» δήλωσε, διαμηνύοντας πως «είμαι ο μόνος έλληνας πολιτικός που όταν δημιουργούσαν τεχνητές ελλείψεις έκανα μηνύσεις».

Επίθεση Βενιζέλου κατά κυβέρνησης: «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος»

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Π. Κουρουμπλή, Αν. Ξανθό και Π. Πολάκη.

Σε ένα κατά τα άλλα υποτονικό κλίμα συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους εξαπολύοντας σφοδρά πυρά: «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεστε όχι για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο αλλά για την βρώμική δική σας έξοδο από την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υπονομεύει η ίδια κάθε προσπάθεια «με την πολωτική και διχαστική της γραμμή της λασπολογίας και της συκοφαντίας και της αμφισβήτησης του κύρους του πολιτικού συστήματος», που όπως προειδοποίησε,«θα σας καταπλακώσει». Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ο υπαινιγμός του κ. Βενιζέλου σχετικά με τον βίο της κυβέρνησης. Αναφερθείς μεταξύ όλων των άλλων και στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στην πορεία του Σκοπιανού, είπε, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του ερχόμενου Ιουλίου: «Θα δούμε ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα τότε με την μορφή που παίρνουν οι εξελίξεις».

Ποιοι θα μιλήσουν

Στη συνεδρίαση, αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συνεδρίαση θα αρχίσει με τις ομιλίες των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, ενώ θα τοποθετηθεί ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Δεδομένου ότι δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών βουλευτών, στη συνέχεια, θα δοθεί ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ενδιαμέσως μπορούν, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν, να πάρουν τον λόγο οι τρεις αναφερόμενοι στην πρόταση της ΝΔ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αμέσως μετά, θα ανοίξει ο κύκλος των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών κι εφόσον ο πρωθυπουργός θελήσει να μιλήσει, η συζήτηση θα κλείσει με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Θα στηθούν τρεις κάλπες

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία. Θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση, στις οποίες θα υπάρχουν αριθμοί και όχι ονόματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την υπόθεση Novartis.

Για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρωθούν 151 θετικές ψήφοι.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 10.30 το βράδυ.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ: «Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες».