Στην ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α.) προσανατολίζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η απόφαση για την ίδρυση του Σ.Ε.Α φαίνεται ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά μετά τη νέα ελληνοτουρκική κρίση με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μόλις ανακοινωθεί ότι ιδρύεται, θα προεδρεύεται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας (λόγω Λιμενικού) η ηγεσία της ΕΥΠ, η στρατιωτική ηγεσία και οι σύμβουλοι Αμυνας και Εξωτερικών του Πρωθυπουργού. Θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και οι συνεδριάσεις του θα είναι μη ανακοινώσιμες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόταση για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είχε και στο παρελθόν κατατεθεί στον πρωθυπουργό (και παλαιότερα σε προηγούμενες κυβερνήσεις) πλην όμως οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν, λόγω της άρνησης είτε του υπουργού Εξωτερικών είτε του υπουργού Αμυνας που δεν ήθελαν κανένα συμβούλιο να αναμειγνύεται στις αρμοδιότητές τους. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας, μετά τα όσα συνέβησαν στα Ιμια, στην κυπριακή ΑΟΖ, με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, το Σκοπιανό, το Αλβανικό πείστηκε και προχωρεί στην ίδρυση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κύπρος, Ρωσία κτλ).
Ενας από τους λόγους που έκαναν τον πρωθυπουργό να σκεφτεί σοβαρά την ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι και η πληροφορία που περιήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το διπλωματικό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για την ίδρυση τέτοιου συμβουλίου το οποίο θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όταν (και όποτε) η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση.