Επιστολή προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, απέστειλε ο Ευ. Βενιζέλος, ένας εκ των δέκα παραπεμφθέντων πολιτικών. Επί της ουσίας ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ αφού υπενθυμίζει ότι Βάσει του Κανονισμού της Βουλής «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», σημειώνει ότι στην πρόταση παραπομπής που υπέβαλλε η πλειοψηφία (και ψήφισε η Βουλή την 21η Φεβρουαρίου 2017) δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ως προς το πρόσωπό του «δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης», ενώ στο πραγματολογικό μέρος της πρότασης «δεν περιλαμβάνεται ούτε καν ενδεικτική αναφορά στο όνομά μου». «Πολύ περισσότερο δεν μου αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη η οποία να προσδιορίζεται έστω συνοπτικά αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης».

Μάλιστα σημειώνει ότι η ακυρότητα επιτείνεται από το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε την παραπομπή χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως «χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
«Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, προβάλλει την σχετική ένσταση και δηλώνει ότι θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής.

Στην περίπτωση που η προανακριτική αποφασίσει παρά ταύτα να συνεχίσει τις εργασίες της, ο κ. Βενιζέλος προβάλλει ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων, κάτι που έχει ήδη θέσει υπ’ όψιν του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αναφορά του (26.2.18), υποστηρίζοντας ότι «είναι απολύτως άκυρη τόσο η υπαγωγή των ανώνυμων μαρτύρων της διαβιβασθείσας δικογραφίας στο καθεστώς προστασίας, όσο και η εκ των υστέρων, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “δημοσίου συμφέροντος”».

«Αρμόδια να κρίνει το ζήτημα είναι πλέον, ως ο Εισαγγελέας της υπόθεσης, η Επιτροπή σας από την οποία ζητώ (…) να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα της φάσης της προδικασίας που συντελέσθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και ιδίως την απόλυτη ακυρότητα των μαρτυρικών καταθέσεων χωρίς αναφορά του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας των μαρτύρων», επισημαίνει. Ζητεί δε να κληθούν να καταθέσουν και οι τρεις μάρτυρες «επωνύμως και υπό συνθήκες διαφάνειας», όπως άλλωστε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής καθώς και η σημερινή διοίκηση της εταιρείας. Ο κ. Βενιζέλος, ζητεί ακόμα από την Επιτροπή να αναπτύξει αυτοπροσώπως ενώπιόν της τις ενστάσεις του.