Την «ελπίδα» της για μια γρήγορη λύση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτών υπό το πρίσμα της «καλής γειτονίας» εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

«Είμαι ενήμερη, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί Αμύνης της Ευρώπης από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, για τη κατάσταση με τους στρατιώτες, τη δυναμική της και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μοιραστούμε τις πληροφορίες αυτές και εκφράζουμε την έντονη ελπίδα μας πως θα υπάρξει μια άμεση και θετική ολοκλήρωση του ζητήματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας και αυτό θα το μεταφέρουμε στους Τούρκους εταίρους μας. Αυτή ήταν πάντα η κατάσταση μεταξύ γειτόνων τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και ελπίζουμε η επίλυση του ζητήματος να έρθει γρήγορα» υπογράμμισε.

Σχετικά με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Άμυνας, εξετάστηκε κυρίως η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO). Οι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν τόσο στη δομή του οργανισμού όσο και στο ποια κράτη-μέλη θα συμμετέχουν και όρισαν τον οδικό χάρτη.

Κύριο μέλημα των Ευρωπαίων, όπως μετέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι, είναι να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας των κρατών-μελών στις συνέργειες που υπάρχουν στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας.

Στα πρότζεκτ που προτίθενται να εργαστεί η PESCO περιλαμβάνεται η αύξηση της κινητικότητας και άμεσης επέμβασης των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών και η αύξηση των δαπανών της ΕΕ στην άμυνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.

Η δήλωση Καμμένου στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, για το συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ όπου ενημέρωσε για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη.

Ο κ. Καμμένος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που φέρεται να εντοπίστηκαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης από τουρκική περίπολο σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές.

Από τις Βρυξέλλες λοιπόν ήρθε το πρωί της Τρίτης η πρώτη δημόσια δήλωση του υπουργού Αμυνας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Το ζήτημα είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι θα το θέσει αναλυτικά προ ημερησίας διατάξεως στην σημερινή σύνοδο, όπως θα κάνει και προς την αναπληρώτρια γραμματέα του ΝΑΤΟ αμέσως μετά.

«Η σύλληψή τους σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο που συνήθως λυνόταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας με την άρνηση του εισαγγελέα στο να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι τη δίκη, αλλά στο προξενείο» επισήμανε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Είναι θέμα που απασχολεί και την ΕΕ. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών και ακολουθούσαν συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε παράνομους μετανάστες, με αποτέλεσμα να περάσουν σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα, και εκεί συνελήφθησαν».

«Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», τόνισε.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου

«Μετά από επικοινωνία μου με την κ. Μογκερίνι, σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, που συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως μεταξύ των δύο διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στο προξενείο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν.

Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Μετά το πέρας της συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».