Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Τις εργασίες της ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης του Κοινοβουλίου εξέλεξε αρχικά το προεδρείο της, με τον Θοδωρή Δρίτσα να εκλέγεται πρόεδρος, τον Γ. Λαζαρίδη αντιπρόεδρο και την Παναγιώτα Κοζομπόλη γραμματέα. Αναμένεται να ακολουθήσει συζήτηση για τον τρόπο εργασίας της επιτροπής, με τον καθορισμό του προγράμματος των συνεδριάσεών της.

Η Προανακριτική θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ή Εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τους κ.κ.: 1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο και 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη.

Κλειστές οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής

Κλειστές θα είναι οι συνεδριάσεις της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία των μελών της, προκαλώντας την αντίδραση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Βουλή, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Νέα Δημοκρατία, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας, ενώ αντίθετα τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Λοβέρδος: Από το «όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ»

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε πως «από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος».

«Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για προσπάθεια στοχοποίησης ακόμη και μελών της Προανακριτικής Επιτροπής πριν μάλιστα ξεκινήσει το έργο της μιλά η Αντιπολίτευση ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγείρει θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας και ζητά να δοθεί η δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγείρει θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 154 (παρ.3,εδ.α΄) του κανονισμού της Βουλής κατά το οποίο «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών είναι αξιόποινες και μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν».

Από την πλευρά της ΝΔ τονίστηκε μέσω του Μάκη Βορίδη, πως το κόμμα προσέρχεται με σκοπό να αποκαλυφθούν ή έκταση και το μέγεθος του ζητήματος αλλά και να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων.

Τη Δευτέρα πάντως, στην πρεμιέρα της Επιτροπής, αναφέρθηκε μέσω μιας επιστολής που εστάλη στο Προεδρείο της Βουλής αλλά και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου για συγκεκριμένο μέλος της Επιτρππής, το οποίο κατηγορήθηκε από φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι ήταν «ευνοούμενο από τη Novartis».