Η Φώφη Γεννηματά καλείται άμεσα να πάρει αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την ενωτική πορεία του Κινήματος Αλλαγής και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την άμυνά του απέναντι στις πιέσεις που δέχεται από το πολωτικό πολιτικό σκηνικό. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα ποσοστά του νέου φορέα να υποχωρούν. Η πορεία προς το συνέδριο εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από οργανωτικές εκκρεμότητες, οι οποίες όμως μπορεί να δοκιμάσουν τα όρια της συνοχής του εγχειρήματος. Και η σχέση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη βάση, τα κομματικά αλλά και τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Στις συσκέψεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη η κυρία Γεννηματά, πέραν του προβληματισμού για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, άκουσε τους συνεργάτες της να της περιγράφουν την έντονη διάθεση που εκδηλώνει η βάση του κόμματος για μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχουν εξοργίσει τον κόσμο του ΠαΣοΚ, ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «καθαρή και χωρίς υποσημειώσεις στήριξη» των στελεχών που αναφέρονται στο σκάνδαλο και «γενικευμένος πόλεμος» με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο διπολισμός βλάπτει τα ποσοστά

Αυτή η οδός δεν φαίνεται να επιλέγεται. Οχι μόνο γιατί η κυρία Γεννηματά είναι επικεφαλής ενός φορέα στον οποίο συμμετέχουν κόμματα όπως το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ που προσεγγίζουν διαφορετικά το σκάνδαλο. Αλλά γιατί δεν θέλει ο νέος φορέας να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής όξυνσης. Το «κλίμα διχασμού» που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Βάζει στα χαρακώματα τα κόμματα σε μια εποχή που οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα απαιτούν συνεννόηση. Αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση, λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Και, φυσικά, ενισχύει τον σημερινό διπολισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς αλλά και στο ψαλίδισμα των δημοσκοπικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής.
Η Φώφη Γεννηματά θα κινηθεί, όπως επισημαίνουν συνεργάτες της, με οδηγό την «ψύχραιμη στάση της στη Βουλή». Τα στελέχη που αναφέρονται στο σκάνδαλο στηρίζονται πλήρως και οι τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση θα είναι επιθετικοί και σκληροί. Δεν θα διαπνέονται όμως «ούτε από διχαστικές αναφορές ούτε από πνεύμα πολιτικής ρεβάνς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα επόμενα σενάρια της μάχης

Παράλληλα η κυρία Γεννηματά, με όπλο τη σταθερά υψηλή δημοφιλία της –ο κόσμος την ακούει, λένε οι συνεργάτες της -, θα επιχειρήσει να διευρύνει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης. «Θα βγει μπροστά» αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη Βουλή αλλά και τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις θα αναδείξει θέματα που αφορούν την πορεία της οικονομίας, τους πλειστηριασμούς, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις κοινωνικές ανισότητες. Στην κορυφή της ατζέντας παραμένουν τα εθνικά θέματα και κυρίως οι εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία.
Παρά τη διάθεση να μη συμβάλει στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται και για τα επόμενα σενάρια του εν εξελίξει πολιτικού πολέμου. Η πιθανή ανακίνηση από την κυβέρνηση του θέματος των οικονομικών των κομμάτων έχει αποφασιστεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο επιθετικό. Το ΠαΣοΚ θα επιμείνει στη γραμμή ότι «εμείς κάναμε έλεγχο στα οικονομικά μας, τα στείλαμε στον εισαγγελέα, τα εξυγιάναμε, προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες, ας τολμήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο». Ωστόσο τα χρέη του ΠαΣοΚ εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της ηγεσίας του. Την κρατική επιχορήγηση τη λαμβάνει η ΔΗΣΥ. Στα ταμεία του ΠαΣοΚ εισέρχεται, λογιστικά, ένα μέρος της, καθώς επίσης το ποσό της επιχορήγησης της «Ελιάς» που πήρε μέρος στις ευρωεκλογές, το 2014. Είναι πολύ μικρό για να εξυπηρετήσει τις τεράστιες δανειακές του ανάγκες.

Νέες αναταράξεις με Σταύρο

Την Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκαν στη Βουλή. Δεν θα ήταν είδηση –έχουν καθημερινή επικοινωνία –αν δεν είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού για το κομματικό κράτος που στήθηκε και από το ΠαΣοΚ, οι οποίες προκάλεσαν τη δυσφορία στελεχών του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά μετέφερε στον κ. Θεοδωράκη το κλίμα ενόχλησης που υπήρξε στη βάση του ΠαΣοΚ, η οποία είχε ήδη γίνει αντιληπτή από τη Σεβαστουπόλεως. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζήτησε προσεκτικότερες διατυπώσεις. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε ότι οι προσυνεδριακές διαδικασίες παρουσιάζουν τα προβλήματα που ο ίδιος είχε εδώ και καιρό επισημάνει φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση για αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων συνέδρων.
Το θέμα που απειλεί με σοβαρές αναταράξεις την πορεία προς το συνέδριο είναι ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων του νέου κόμματος. Ο κ. Θεοδωράκης δεν δέχεται την εκλογή τους σε ποσοστό 50% από το συνέδριο, ζητεί τον ορισμό τους. Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν προδικάζουν όμως τη στάση της στην επικείμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Το Ποτάμι δεν συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής συνέδρων. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση Θεοδωράκη, για την οποία, αν και διατυπώνουν ενστάσεις, δεν θα εγείρουν θέμα και οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Καμίνης, τότε το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Επιτελικά στελέχη της Σεβαστουπόλεως μεταδίδουν ότι «αν υπάρξουν αποφάσεις που πασοκοποιούν πλήρως το εγχείρημα τότε είναι προφανές ότι θα βρεθούμε ενώπιον μιας άλλης συζήτησης». Χρησμός που ενισχύει την εκτίμηση ότι το Ποτάμι θα επιλέξει να μη συμμετέχει ούτε στα όργανα του νέου κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους

Ενα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που πρεσβεύει την «Αλλαγή του 21ου αιώνα», επιλέγοντας «τον δρόμο των συνεχών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», περιγράφει η διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής που ετοίμασε η επιτροπή που εργάστηκε υπό την εποπτεία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο νέος φορέας φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει «τους παραγωγούς του πλούτου της χώρας, τους Ελληνες του μόχθου, της εργασίας τους αγρότες, μα και τις δυναμικές ομάδες του νέου επιχειρείν». Στόχος του είναι «νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανακαθορίζει τη σχέση μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, συλλογικού και ατομικού συμφέροντος, δημόσιου και ιδιωτικού χώρου». Στον πυρήνα της ιδεολογίας του νέου φορέα βρίσκεται η πεποίθηση ότι «η αναδιανομή οφείλει να βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη» και στις προτεραιότητές του «η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών», ενός κοινωνικού κράτους, το οποίο όμως «οφείλει να μη λειτουργεί απλά και μόνο ως μηχανισμός αναπλήρωσης του εισοδήματος, όπως στο παρελθόν».

Υποστηρίζεται ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, ενώ δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην υπεράσπιση αλλά και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας Παιδείας και στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όπως τονίζεται, ο δρόμος για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων που εμφανίζει η ΕΕ είναι η ολοκληρωμένη πολιτική ενοποίηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ